Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 21:32, 06 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Burza mózgów, proszę o skojarzenia i rady - jak można zagospodarować taką część ogrodu - daleko od domu? Wąski pasek wzdłuż strumienia ze starą lipą? Strona południowa w całości, sucho.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2694-rosliny-na-suche-i-sloneczne-stanowiska
monteverde 21:41, 06 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze kolejne pytanie jak się przycina róże Rose de Resht i Reine des Violettes? Bo wyczytałam, że tylko odmładzająco co 3 lata? I oczywiście pędy chore, słabe i stare - zdrewniałe, mocno przy ziemi. A czy inne się skraca o jakąś długość?

Reine des Violettes to remontantka, coroczne cięcie wiosenne jest konieczne, o sile zależnej od prowadzenia krzewu (jako krzew rabatowy, parkowy czy podwiązywany do podpór). Przeważnie najsilniejsze pędy przycina się do ok. 50-80 cm, słabsze usuwając lub skracając, po kwitnieniu usuwa się przekwitłe kwiaty i kwiatostany, u Rosy de Rescht przekwitłe kwiaty i kwiatostany należy usuwać, krzewów nie trzeba przycinać corocznie. Raz na kilka lat można je odmładzać i prześwietlać. Co roku warto wycinać jedynie pędy słabe lub uszkodzone, ewentualnie skracać mocno rozgałęzione końce.
alinak 21:48, 06 lut 2014

a którą stronę ? te koło płotu czy koło strumienia .
Ja bym "poszła " w stronę krzewów . pęcherznica , forsycje ,śnieguliczki ,tawuła van heuta , co jakiś czas jarząb , buk kolumnowy i nie koniecznie w formie żywopłotu to posadzić tylko piętrami schodząc w stronę ścieżki spacerowej . przerwać to jakimś świerkiem z niższych ( 3 sztuki ), podsadzić bezobsługowymi .....np . zmałpować naturę , to co tam na fotce widać , żeby było wrażenie naturalnego ciągu

.....świerki chyba już pod płotem widać ? tak ?
Pszczelarnia 21:48, 06 lut 2014

monteverde napisał(a)

Reine des Violettes to remontantka, coroczne cięcie wiosenne jest konieczne, o sile zależnej od prowadzenia krzewu (jako krzew rabatowy, parkowy czy podwiązywany do podpór). Przeważnie najsilniejsze pędy przycina się do ok. 50-80 cm, słabsze usuwając lub skracając, po kwitnieniu usuwa się przekwitłe kwiaty i kwiatostany, u Rosy de Rescht przekwitłe kwiaty i kwiatostany należy usuwać, krzewów nie trzeba przycinać corocznie. Raz na kilka lat można je odmładzać i prześwietlać. Co roku warto wycinać jedynie pędy słabe lub uszkodzone, ewentualnie skracać mocno rozgałęzione końce.

Obrazowo, bardzo dziękuję. Reine des Violettes poprowadzę rabatowo.
alinak 21:49, 06 lut 2014

Ewka a siałaś to cleome do gruntu czy do skrzynki na parapecie . bo ja mam na parapecie . siewek moc .
Pszczelarnia 21:52, 06 lut 2014

alinak napisał(a)
a którą stronę ? te koło płotu czy koło strumienia .
Ja bym "poszła " w stronę krzewów . pęcherznica , forsycje ,śnieguliczki ,tawuła van heuta , co jakiś czas jarząb , buk kolumnowy i nie koniecznie w formie żywopłotu to posadzić tylko piętrami schodząc w stronę ścieżki spacerowej . przerwać to jakimś świerkiem z niższych ( 3 sztuki ), podsadzić bezobsługowymi .....np . zmałpować naturę , to co tam na fotce widać , żeby było wrażenie naturalnego ciągu

.....świerki chyba już pod płotem widać ? tak ?

Nie mam pojęcia w ogóle nad tym jaki charakter ma mieć ta część ogrodu. Raczej pod płotem, bo chyba nie ma potrzeby zamykania dojścia do skarpy krzewami. Nie wiem.

Pszczelarnia 21:53, 06 lut 2014

alinak napisał(a)
Ewka a siałaś to cleome do gruntu czy do skrzynki na parapecie . bo ja mam na parapecie . siewek moc .

Na parapecie. To jak masz siewki, to znaczy, że wykiełkowały i będą rosły.
jagoda99 21:55, 06 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Burza mózgów, proszę o skojarzenia i rady - jak można zagospodarować taką część ogrodu - daleko od domu? Wąski pasek wzdłuż strumienia ze starą lipą? Strona południowa w całości, sucho.

Moze zrobic taka dzika lake usiana kwiatami duzo makow habrow
Pewnie by ladnie wygladalo
pozdrawiam
alinak 22:08, 06 lut 2014

też bym była za opcją pod płotem szkoda rzekę zasłonić ,dokładam do propozycji rudbekie pod krzewami złotej pęcherznicy .
a jak chcesz rozwiązać problem koszenia trawy . założysz regularna rabatę czy posadzisz na dziko w trawie
Gabriela 22:36, 06 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Cleome - raz dostałam sadzonkę od Eli-Elfika i piękne wyrosło. Kwitło długo. Zebrałam nasiona i posiałam. Klapa. Wschody ciężkie. Podobne doświadczenia mają też inne osoby, które siały cleome. Nie wiem jak to jest. W tym roku nie próbuję.

Alina, Ewa - a ja nigdy nie miałam problemów z cleome, wysiewałam do skrzynki nasiona na rozsadę, razem z innymi i ładnie wschodziła i rosła. Taka moja jedna sąsiadka ma zupełnie niesamowitą odmianę tej rośliny i co roku wysiewa ją ze swoich nasion. Niesamowitość polega na barwie kwiatów - kremowej z różem, są grube i sztywne. To mi przypomniało, że muszę się u niej o te nasionka upomnieć, bo mi obiecała.