Pszczółko, też mam młodą leszczynę Barceloński. Zaczęła już owocować, ale niestety owoce wyżera szkodnik leszczynowy (zapomniałam jak się nazywa). Trzeba ją będzie czymś potraktować (a tak nie lubię chemii w ogrodzie) Że trzeba wyciąć wszystkie grube pędy wiedziałam i też tak zrobię. Koleżanka fachowiec ogrodniczy powiedziała, żeby zostawić 7 - 8 pędów .Pozdrowienia.
...rady ogrodowego BHP biorę sobie do serca... na szczęście bez większych wypadków na razie jakoś funkcjonujemy z M...a...no chyba żeby uważać przy podnoszeniu ciężkich rzeczy - można sobie kręgosłup załatwić...dlatego potrzebna jest odpowiednia technika podnoszenia worków i ciężkich wiader np...
Ewka czy siałaś kiedy cleome cierniste . zasiałam i tyle tego wyszło...
miałam w tamtym roku-była piękna i zebrałam nasionka . na bazarku u nas cleome były po 10 zł , więc uznałam że warto wysiać .
A dzisiaj kupiłam wreszcie fajne nasionka - dzwonki pełne dwuletnie - różnokolorowe , dziewanny , groszki Czy ty zbierasz nasiona dziewanny , bo pamiętam że miałaś ...
Cleome - raz dostałam sadzonkę od Eli-Elfika i piękne wyrosło. Kwitło długo. Zebrałam nasiona i posiałam. Klapa. Wschody ciężkie. Podobne doświadczenia mają też inne osoby, które siały cleome. Nie wiem jak to jest. W tym roku nie próbuję. Dzwonki też mam w planie, a jakże.
Dziewanna u mnie rozsiewa się na potęgę sama. Taka zwykła, żółta. Za odmianową w kolorze brzoskwiniowym pani na targu życzyła sobie 11 zł. w zeszłym roku.