Ewo pytalas sie o laurowiśnie. Czy szybko rosną to zależy od odmiany , ktora kupisz. Takie pospolite wschodnie rosna u mnie jak na drozdżach (muszę ciąć min 2x w sezonie), ale muszą mieć spelnione warunki: zacienione przed palącym słońce, szczególnie zimowym i stale wilgotna gleba. Moje laurowisnie kupowane jako 50 cm krzaczki po 2 sezonach mają 1,5m. Ale gdyby nadeszły silne mrozy, susza fizjologiczna to mogą byc zredukowane do poziomu gruntu...
Otto luycken nie urośnie wysoki, chyba że po kilkunastu latach, ale jest bardziej poczochrany i rośnie na boki niz do góry. Mam kilka sztuk i po trzech latach wzrost nadal 30 cm
Z odmian polecam Etna - ma piekne , okrągłe liście i jest bardzo gęta, rosnie ciut wolniej ale za to efekt żywopłotu idealny i ten kolor liści nawosakowanych, ah! Mam tylko 1 szt, ale planuję na nią polować.
Miniaturową Gajo tne u mnie w kule, wystarczy jedno cięcie w sezonie.
Moje laurowiśnie kupione na platnacji za 20 zł mialy 50 cm w 2012 Zobacz jak wygladały tej jesieni
Zasada nr jeden aby nie utracic ich piekna w jeden sezon laeży je posadzic w zacisznym miescu, wolnym od mrożnych wiatrów i mocnego styczniowego słońca.