Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

mira 22:27, 02 gru 2014

a to byłaś w Rzeszowie na mojej ulubionej ulicy i po mojemu najpiękniejszej - ile razy ja tam byłam hmm
a ten zegar słoneczny jest czynny i oryginalny bardzo stary tylko zapomniałam jak stary

pozdrawiam
mira 22:34, 02 gru 2014

chciałabym zobaczyć to u Ciebie - o to chyba Ci chodzi

viva 22:40, 02 gru 2014

Zapewne Ewie o to chodzi
viva 22:42, 02 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Podkarpacia, Roztocza i Lubelszczyzny ciąg dalszy - już tylko ogrodowe luźne migawki:
Bardzo oryginalny warzywnik - w polu

Na ten widok pociekła mi ślinka
Pszczelarnia 08:31, 03 gru 2014

Miro, Viva - rozumiemy się bez słów.
Kocimiętka ale w skromniejszej wersji, tylko przed sznurem jabłoniowym, żeby gleba nie była odkryta.
Pszczelarnia 08:39, 03 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ewo nie napisałaś jakiej wysokosći mają być twoje laurowiśnie. Jeśli niski żywoplot to gajo lub otto , średni do 1-1,2 etna a wysoki 1,5-2 m to ta moja plantacjowa NN.

Marzeno, mam 4 laurowiśnie kupione jako NN - w tej chwili zadołowane, wydaje się, że to te wyższe o wąskich liściach. Powinnam jeszcze dokupić, żeby był efekt. Tak, wiem, że mogą wymarzać ale spróbuję. Brakuje mi w niektórych miejscach takiego zielonego 2. planu.

Od 10 lat mam jedną niską (kiedyś okrywałam) i w tej chwili sięga mi do max. kolan ale jest bardzo szeroka, niestety tylko jedną i takie też będę dokupywać.

Jak piszesz - podstawa sukcesu w posiadaniu laurowiśni to zaciszne, wilgotne, zacienione miejsce.
Mariusz 12:42, 03 gru 2014

laurowiśnia u mnie całkiem dobrze zimuje, przetrwała pamiętną zimę 2011/12, w arboretum również zimują, czasem po zimie są poparzone. Moim zdaniem warto je sadzić, poradzi sobie jak miejsce będzie trafne.
ewsyg 13:14, 03 gru 2014

aż zaniemówiłam takie cudo

Gabriela 13:26, 03 gru 2014

Do Łańcuta wybieramy się od kilku lat i jakoś nie wychodzi, teraz już jest dobra droga, więc nie będzie w przyszły roku wymówek. Już trochę zapomniałam jak tam jest, ogród piękny.

Co do kocimiętek - mam obydwie odmiany, czyli Six Hill Giant i Walker's Low i testuję. Nabyłam też bardzo wysoką "Pool Bank", bo dorasta do 70-90 cm, na zdjęciach wygląda na sztywną.
Wysoka i na pewno niepokładająca sie jest Blue Dragon, ale różni się od wyżej wymienionych.
Agania 13:43, 03 gru 2014

Ewo, nasyciłam oczy u Ciebie, nie sposób się u Ciebie nudzić i na zielone mam apetyt

Łańcut pamiętam z młodych lat, jak jeździłam z córką na turnieje tenisowe, wtedy jeszcze wygrywała z Radwańskimi i nie ogród, a gem, set, mecz...miałam w głowie, i goniłam za piłeczkami tenisowymi

Pszczółko, jakie graby nadają się na łuki, wracając pamięcią, to sadziłaś i pokazywałaś jak to zrobić, pomożesz w temacie uzyskania takiego łuku, jak duże sadzonki mam wsadzić, po ile szt. na przeciwległych stronach i jak i czy czym je mocować i wyprowadzać do góry?