Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Milka 10:27, 01 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)

(...) Fajnie urządzasz , nie zepsuj tego trendami modowymi , bo to czarodziejskie miejsce i musi zostać naturalny styl.

Alino, no będę się starać. Dokupiłam ziarna Ostropestu i będę siać na skarpach. Dobrze im tam będzie.

Ewo! Mnie bardzo spodobał się twój Ostropest i też zakupiłam nasiona, i będę siać. Nie dość, że oryginalna to jeszcze zdrowa roślina
Milka 10:31, 01 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, a ile tych klonów zamierzasz posadzić?

Wychodzi na to, że ok. 5-7. Zobaczymy po wizji lokalnej. Ale tych z podejrzeniem o choroby (mączniak) nie będę sadzić.

klon jesionolistny ,,Flamingo" jest piękny i zupełnie nie wymagający - jeśli mogę się wtrącić

oto on
Gabriela 10:45, 01 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Łapię oddech od odmian, rodzajów i obfitości roślinnej na ogrodowiskowych wątkach, podczytując o kompozycji (piękne zdjęcia): Robin Williams "Piękne ogrody", Wydawnictwo Arkady 1996 r. np. rozdział i podrozdziały "Ustalenie priorytetów. Nie spiesz się. Zdecyduj czego chcesz. Przewiduj zmiany. Źródła inspiracji. Sporządź listę życzeń."
Wszystko jest takie proste

Taaa, zwłaszcza to przewidywanie zmian jest proste... Może jak się ma małe dzieci, to można przewidzieć że w miejsce piaskownicy będzie rabatka albo oczko wodne. Poza tym - wszystko jest nieprzewidywalne w ogrodzie, zwłaszcza ogrodnik.

Piękna winnica na zdjęciach, miejmy nadzieję że nie ucierpi od mrozów. Ja oglądałam w tym roku we wrześniu "Winną Górę" koło Zielonej Góry i zakupiłam pyszne, robione tam winko, takie w typie reaslinga. Tylko ceny haniebnie wysokie, ponad 4 dychy za butelkę, przesada.
ell 11:26, 01 lut 2012

Gabrysiu dobre winko mamy dużo bliżej pod Rzeszowem i w Jaśle. Powstają w tym rejonie winnice jak grzyby po deszcu. W okolicy Olkusza też mają wspaniałe czerwone wino.
Pszczelarnia 11:36, 01 lut 2012

irena_milek napisał(a)

klon jesionolistny ,,Flamingo" jest piękny i zupełnie nie wymagający - jeśli mogę się wtrącić
oto on

Ireno, prosiłam kiedyś M., żeby mi zakupił, jak będzie koło szkółki przejeżdżał i przywiózł mi acer negundo 'Kellys Gold'. Świeci na złoto. Ten Twój pięknie na biało-różowo i wciąż mi się podoba. Ale teraz z jesionolistnymi klonami to już nie mam się gdzie podziać.
Milka 11:43, 01 lut 2012

no to ok., ja myślałam, że nadal chcesz coś kupić
Pszczelarnia 12:05, 01 lut 2012

irena_milek napisał(a)
no to ok., ja myślałam, że nadal chcesz coś kupić

Tak, acer campestre i acer platanoides.
babopielka 12:21, 01 lut 2012

Ewa - u mnie klonów zwyczajnych jest w bród .Sieją się jak głupie i nie mogę nadążyć z ich wyrywaniem,
a Ty chcesz go kupić ? Ja mogę Ci dać nawet ze dwadzieścia siewek
No chyba, że nie o takiego chodzi, może coś żle zrozumiałam .
AgnieszkaBK 12:22, 01 lut 2012

Witam Ewo, u Ciebie jak zwykle jakieś ciekawe zdjęcia. Fajnie wygląda ta winnica.
Pszczelarnia 12:48, 01 lut 2012

babopielka napisał(a)
Ewa - u mnie klonów zwyczajnych jest w bród .Sieją się jak głupie i nie mogę nadążyć z ich wyrywaniem,
a Ty chcesz go kupić ? Ja mogę Ci dać nawet ze dwadzieścia siewek
No chyba, że nie o takiego chodzi, może coś żle zrozumiałam .

Tak, "zwyczajne" ale odmianowe. Jak znajdę, bo nie wszystkie są tak dostępne.
acer platanoides 'Princeton Gold'
acer platanoides 'Deborah'
acer rubrum 'October Glory'
acer campestre 'Postelense'
acer rubrum 'Scalon'
acer rubrum 'Red Sunset'
acer campestre 'Red Shine'