Łapię oddech od odmian, rodzajów i obfitości roślinnej na ogrodowiskowych wątkach, podczytując o kompozycji (piękne zdjęcia): Robin Williams "Piękne ogrody", Wydawnictwo Arkady 1996 r. np. rozdział i podrozdziały "Ustalenie priorytetów. Nie spiesz się. Zdecyduj czego chcesz. Przewiduj zmiany. Źródła inspiracji. Sporządź listę życzeń."
Wszystko jest takie proste
Taaa, zwłaszcza to przewidywanie zmian jest proste... Może jak się ma małe dzieci, to można przewidzieć że w miejsce piaskownicy będzie rabatka albo oczko wodne. Poza tym - wszystko jest nieprzewidywalne w ogrodzie, zwłaszcza ogrodnik.
Piękna winnica na zdjęciach, miejmy nadzieję że nie ucierpi od mrozów. Ja oglądałam w tym roku we wrześniu "Winną Górę" koło Zielonej Góry i zakupiłam pyszne, robione tam winko, takie w typie reaslinga. Tylko ceny haniebnie wysokie, ponad 4 dychy za butelkę, przesada.
Gabrysiu dobre winko mamy dużo bliżej pod Rzeszowem i w Jaśle. Powstają w tym rejonie winnice jak grzyby po deszcu. W okolicy Olkusza też mają wspaniałe czerwone wino.
klon jesionolistny ,,Flamingo" jest piękny i zupełnie nie wymagający - jeśli mogę się wtrącić
oto on
Ireno, prosiłam kiedyś M., żeby mi zakupił, jak będzie koło szkółki przejeżdżał i przywiózł mi acer negundo 'Kellys Gold'. Świeci na złoto. Ten Twój pięknie na biało-różowo i wciąż mi się podoba. Ale teraz z jesionolistnymi klonami to już nie mam się gdzie podziać.
Ewa - u mnie klonów zwyczajnych jest w bród .Sieją się jak głupie i nie mogę nadążyć z ich wyrywaniem,
a Ty chcesz go kupić ? Ja mogę Ci dać nawet ze dwadzieścia siewek
No chyba, że nie o takiego chodzi, może coś żle zrozumiałam .
Ewa - u mnie klonów zwyczajnych jest w bród .Sieją się jak głupie i nie mogę nadążyć z ich wyrywaniem,
a Ty chcesz go kupić ? Ja mogę Ci dać nawet ze dwadzieścia siewek
No chyba, że nie o takiego chodzi, może coś żle zrozumiałam .
Tak, "zwyczajne" ale odmianowe. Jak znajdę, bo nie wszystkie są tak dostępne.
acer platanoides 'Princeton Gold'
acer platanoides 'Deborah'
acer rubrum 'October Glory'
acer campestre 'Postelense'
acer rubrum 'Scalon'
acer rubrum 'Red Sunset'
acer campestre 'Red Shine'