Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Niby ogródek pszczółki Majki

Niby ogródek pszczółki Majki

SylwiaBe 16:11, 05 cze 2020

W tamtym roku miałam dopiero niezły zbiór, aż sama się zdziwiłam ile owoców można zebrać z jednego krzaczka
Czym je sciółkować, może skoszoną trawą?
SylwiaBe 16:14, 05 cze 2020

Mam tu 3 rodzaje, w większości odmianę "Korona", która jest dość wczesna, stąd już owocki, obstawiam, że to właśnie ona
eVka 17:17, 05 cze 2020

SylwiaBe napisał(a)

O Ewa, witaj
Miskant od derenia mam grubo na ponad metr, między miskantem a śliwą Pissardi jest niecały metr
Na rabacie hortkowej mam miskanty metr od hortensji. No weź nie mów, że mam to przesadzać... I tak jak patrzę, to pusto jest, ale wiem, że nie mogę nic dosadzać, bo przecież wszystko urośnie.
Ale na planowanej kolejnej rabacie hortkowej postaram się zachować większe odległości chociaż ten metr to wydawał mi się akuratny

Miskant od derenia spoko, na hortkowej miskanty metr od hortek ciasnawo też tak kiedyś sadziłam bo przecież takie malutkie sadzonki i nie możliwe że tej malutki patyczek hortki czy krzaczek miskanta urośnie do średnicy 2m....
eVka 17:18, 05 cze 2020

Truskawki mniam! Też mam i już zbiory były
SylwiaBe 20:26, 05 cze 2020

Dobra, na nowej hortkowej posadzę rzadziej, czyli też zmniejszyć muszę planowaną liczbę sadzonek
Byłoby fajnie gdybym znalazła w okolicy rozplenice, ale marne szanse. Zobaczę chociaż, czy mają rozchodniki, bo mam ochotę je wsadzić w pobliżu hortek
ajka 21:14, 05 cze 2020

SylwiaBe napisał(a)
Tu moje przesadzone truskawki a tak się bałam, że nic z tego w tym roku nie będzie przez te przesadzanie na już. Oczywiście pomieszałam odmiany i nie wiem, która to która
Wczoraj moja córka zjadła pierwszą w tym sezonie poziomkę

Kobieto, ale masz pole wielkie tych truskawek, możesz sprzedawać, u mnie mała skrzynka, ale mam mega gęsto posadzone, nic sobie z tego nie robią, i mają sporo owoców
SylwiaBe 21:25, 05 cze 2020

ajka napisał(a)

Kobieto, ale masz pole wielkie tych truskawek, możesz sprzedawać, u mnie mała skrzynka, ale mam mega gęsto posadzone, nic sobie z tego nie robią, i mają sporo owoców

Kochana, to jest wielkie pole? Wydaje Ci się, takie zdjęcie w prawym, górnym rogu to już poziomki
Ja też nie zauważyłam zależności pomiędzy odległością sadzenia a plennością truskawek, a wszyscy krzyczą, żeby rzadziej sadzić, bo nie będzie tyle owoców a tu wcale reguły nie ma
Rozmnażam sobie je co roku i mam coraz więcej, a pierwsze kupiłam 3 lata temu. Ogólnie planuję mieć więcej, ale na 2 działce. Ale tam też roboty będzie, bo sad i warzywnik (koniecznie warzywka w skrzyniach + szklarnia). Na razie na końcu są sosny. Zwykłe takie. Bo taki kaprys miałam na etapie budowy domu, czyli 7 lat temu
Mary 07:11, 06 cze 2020

SylwiaBe napisał(a)
Tu moje przesadzone truskawki a tak się bałam, że nic z tego w tym roku nie będzie przez te przesadzanie na już. Oczywiście pomieszałam odmiany i nie wiem, która to która
Wczoraj moja córka zjadła pierwszą w tym sezonie poziomkę

Wow!
Idę poważnie porozmawiać z moimi. Mam późną odmianę, ale nawet kwiatów jeszcze nie widziałam.
ajka 20:43, 06 cze 2020

Truskawki rozmnażają się jak głupie, oddawałam już sąsiadce, a sporo musiałam wywalić, rosną jak chwasty
SylwiaBe 21:35, 06 cze 2020

ajka napisał(a)
Truskawki rozmnażają się jak głupie, oddawałam już sąsiadce, a sporo musiałam wywalić, rosną jak chwasty

Ano wiem, mnóstwo oddałam w zeszłym roku teściowej i Babci, obie teraz mają ładne poletka truskawek ale kocham truskawki, z resztą moje dziecię też, więc niech się rozmnażają, bo my nigdy dosyć nie mamy mniam