Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Niby ogródek pszczółki Majki

Niby ogródek pszczółki Majki

SylwiaBe 14:50, 25 cze 2020

Ivo napisał(a)
i jest rysunek - jaki piękny!!!!!!!!!

Dzięki Iwonko, trochę się napociłam przy nim hehe
sylwia_slomc... 14:52, 25 cze 2020

SylwiaBe napisał(a)
Sylwia za wąska? Ma 1,7m szerokości. Będą tylko 2 rządki, więc nie wiem, dlaczego za wąska?

Tuja szmaragd docelowo szeroka rośnie, mam po sąsiedzku takie 15 letnie średnicę mają z 1.5 m na pewno jeśli nie więcej. Tuja nie lubi jak coś jej dotyka bo łysieje, krzewuszki nie wiem jak rosną szczepione, ale nie szczepione całkiem spore rozmiary osiągają mimo ciecia, thuje danica też po 10 latach nie małe, podobnie pallibiny wolniej rosną, ale docelowo nie małe. Dlatego wydaje mi się za wąska. Ja mam posadzone tuje co 120 cm , 6 lat temu, sadziłam je jak miały po 20cm wysokości, a niektóre mniej i już mam tylko 30 cm między nimi odległość, za 4 sezony na pewno się zrosną. Dlatego uprzedzam
SylwiaBe 15:01, 25 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tuja szmaragd docelowo szeroka rośnie, mam po sąsiedzku takie 15 letnie średnicę mają z 1.5 m na pewno jeśli nie więcej. Tuja nie lubi jak coś jej dotyka bo łysieje, krzewuszki nie wiem jak rosną szczepione, ale nie szczepione całkiem spore rozmiary osiągają mimo ciecia, thuje danica też po 10 latach nie małe, podobnie pallibiny wolniej rosną, ale docelowo nie małe. Dlatego wydaje mi się za wąska. Ja mam posadzone tuje co 120 cm , 6 lat temu, sadziłam je jak miały po 20cm wysokości, a niektóre mniej i już mam tylko 30 cm między nimi odległość, za 4 sezony na pewno się zrosną. Dlatego uprzedzam

Ok, dzięki, doceniam uwagi
Ale chyba zaryzykuję jednak tak, jak zaplanowałam.
Dodam, że chcę trzymać je w ryzach, także myślę, że tragedii nie będzie.
Trudno, biorę to na klatę
SylwiaBe 22:09, 26 cze 2020

Może ktoś wie, co to za wiciokrzew?
Anda 22:28, 26 cze 2020

Wiciokrzew ładny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SylwiaBe 22:33, 26 cze 2020

Anda napisał(a)
Wiciokrzew ładny

No weeeeź
SylwiaBe 10:55, 27 cze 2020

Cześć, dziś odnośnie mojej skarpy wkoło domu
Na razie chcę się skupić na 1 stronie, wobec tego: Jakie rośliny sprawdzą się na lekkiej skarpie, strona północna.
Mam taką listę, nie wiem skąd (poproszę oczywiście o uwagi, co jak z czym i czy w ogóle :
irgi: irga pozioma, irga Dammera,
jałowce płożące: jałowiec płożący “Wiltoni”, “Andorra Compact”, “Golden Carpet”,  jałowiec pospolity “Green Carpet”, jałowiec rozesłany “Nana”
kosodrzewina
berberys Thunberga “Atropurpurea Nana”, “Bagatelle”,
pięciornik krzewiasty
róża pomarszczona
cis pospolity “Repandens”
trzmielina Fortune`a
tojeść rozesłana
dąbrówka rozłogowa
runianka japońska
barwinek pospolity
pragnia syberyjska
żurawka ogrodowa
turzyca ptasie łapki ‘Variegata’
Hosty,
Rododendrony,

Będę wdzięczna za pomoc, rady, dodanie swoich żelaznych pozycji.
Czy coś na pniu mogłabym tam dać na górze?
Ogólnie zero pomysłu, kompletnie nic a nic, zaraz wrzucę zdjęcie tego miejsca.
kasia1 16:41, 27 cze 2020

Sylwia, poczytaj, czy ta róża pomarszczona nie będzie zbyt ekspansywna. Moja teściowa posadziła tę różę i ma jej już dość, bo jest nie do opanowania. Pewnie w niektórych warunkach jest to korzystne i oczekiwane. Pytanie, czy Ty tak chcesz i czy inne rośliny w takim sąsiedztwie sobie poradzą.
Anda 16:51, 27 cze 2020

Strona północna to ile słońca? Jaka tam jest ziemia?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SylwiaBe 18:23, 27 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Sylwia, poczytaj, czy ta róża pomarszczona nie będzie zbyt ekspansywna. Moja teściowa posadziła tę różę i ma jej już dość, bo jest nie do opanowania. Pewnie w niektórych warunkach jest to korzystne i oczekiwane. Pytanie, czy Ty tak chcesz i czy inne rośliny w takim sąsiedztwie sobie poradzą.

Kasiu, dałam tylko listę, miałam ją zapisaną w telefonie i zatytułowaną rośliny na skarpę północną. Ale skąd, nie pamiętam ogólnie to róża odpada, na pewno jej nie chcę, więc już po kłopocie hehe
Widzę właśnie, że to taki spis roślin, a co z tego chcę to na pewno hosty. I tyle wiem niekoniecznie wszystko chcę posadzić z tej listy