Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 23:18, 17 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Małe też nie moje mają ponad 2m wys ale mają luz za plecami.
Bo jeżówki różowe w większości tak mają , że na początku intensywne a potem sprane.

Też miałam perowskie za seslerią,fajny duet.Ale ostatnio wywaliłam perowskie,bo jedna zdechła a druga leżała po deszczu. To miała być odmiana Little spire a rosły takie wielkie krzaczory. Kupię sobie może jeszcze wiosną

Nie wiem czy też nie zostawić tego na wiosnę, wtedy przytnę trawy i będzie znacznie łatwiej przesadzić
Wiaan 23:29, 17 paź 2022

Dosadziłam dziś piątą tuję przy rabacie koło brzozy. Okazało się, że miałam całkiem sporą za domkiem narzędziowym, która i tak miała być wysadzona, zapomniałam o niej Trochę ucierpiały korzenie ale mam nadzieję, że będzie ok.
Jest okropnie sucho, tutaj w okolicy brzozy zwłaszcza. Myślę aby zastosować inne nawadnianie od linii kroplujacej w tej okolicy.
Jutro jak skończę rabatę to zrobię fotkę, nie zdążyłam dzisiaj ze wszystkim

Martka 08:32, 18 paź 2022

Aneta, ależ działasz ja też mam zryw późnojesienny, tylko czasu na ogród jak na lekarstwo. Perspektywa listopada jednak mobilizuje do ostatnich przesadzanek
Wiaan 09:59, 18 paź 2022

Martka napisał(a)
Aneta, ależ działasz ja też mam zryw późnojesienny, tylko czasu na ogród jak na lekarstwo. Perspektywa listopada jednak mobilizuje do ostatnich przesadzanek

Marta to własnie u mnie też taki zryw przed zimą
olciamanolcia 20:53, 18 paź 2022

Aneta moje rozchodniki posadzone są w odległościach Ok 80 cm od hortek. Pamietaj ze rozchodniki tez będą miały sporą średnicę.
Wiaan 22:00, 18 paź 2022

olciamanolcia napisał(a)
Aneta moje rozchodniki posadzone są w odległościach Ok 80 cm od hortek. Pamietaj ze rozchodniki tez będą miały sporą średnicę.

Nowa12 22:01, 18 paź 2022

Wiaan napisał(a)
Dosadziłam dziś piątą tuję przy rabacie koło brzozy. Okazało się, że miałam całkiem sporą za domkiem narzędziowym, która i tak miała być wysadzona, zapomniałam o niej Trochę ucierpiały korzenie ale mam nadzieję, że będzie ok.
Jest okropnie sucho, tutaj w okolicy brzozy zwłaszcza. Myślę aby zastosować inne nawadnianie od linii kroplujacej w tej okolicy.
Jutro jak skończę rabatę to zrobię fotkę, nie zdążyłam dzisiaj ze wszystkim

Ja też byłam zaskoczona że sucha ziemia mimo że cały wrzesień padało. Wystarczyło że październik słoneczny i cała wilgoć zniknęła.
Wiaan 12:52, 19 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Wian, zgadzam się z dziewczynami. Miskanta odsunąć i pobałaganić w tej inspirce poprzedniej jest jeszcze bylica na froncie, to też fajnie wygląda. Ale rozumiem, że chcesz iść w inną tonację. I wiem, że gdzieś widziałam też zestaw seslerii ze stipą. Też fajnie dodawało lekkości. A to, że miskantów jest parzyście mi akurat nie przeszkadza, można pobałaganić resztą

Coś w tym stylu bym chciała tylko perowskia musiałaby być za pniem drzewa i nie wiem jak by się to jej podobało.

Tak jest latem:

A tak chciałabym zmienić, fioletowe kropki to werbena, a białe jeżówka jakaś biała lub róża biało-kremowa. Wiadomo po posunięciu w tył miskantów jest to możliwe do zrobienia. Obecna jeżówka nie będzie dobrze widoczna na tle perowskiej, tak mi się zdaje. Róża taka kremowa mi tutaj pasi. Miejsce słoneczne cały dzień.

DariaB 13:18, 19 paź 2022

Fajnie z tą perovskią tylko pod warunkiem, że rzeczywiście będzie sztywna, ja miałam podobne zamierzenia, a perovskia leży taka rozlazła i nie wygląda to fajnie. Widzę, że cały czas działasz
Rojodziejowa 16:23, 19 paź 2022

ej pobałagań to trochę, ciut asymetrycznie żeby było