Asia ale nie same listki tylko z korzonkami, wiesz prawda? Zalecam ten zabieg wczesną wiosną i jesienią, latem próbowałam w zeszłym roku i nic z tego nie wyszło
Jak to się zmieniają nai Panowie
Lidka a nie myślałaś aby hakonki mieć w donicach, lubisz doniczki widziałam, a one super w donicach wyglądają i zimują także. Wiem, że w ziemi nie chcą rosnąć, jak będziesz chciała to mogę Ci wysłać
To wynika z chęci upłynnienia kostki z odzysku przy powiększaniu tarasu a nie z nowej rabaty, tak aby była jasność chyba, że po cichu tak myśli ale się nie przyzna
Mnie zależało jesienią bo od razu posadziłabym cebule czosnków, nie znoszę potem grzebać w gotowej rabacie. Teraz położy a obsadzaniem zajmę się jesienią
To szczęście mieć taką przyjaciółkę! Rozmnażalnik super! Dobrze wiedzieć, że hakonki nie grymaszą w powiększaniu masy w donicy, też ich trochę potrzebuję. Mąż jak się garnie do roboty to nie ma co szukać przyczyn takiego stanu rzeczy tylko się cieszyć
A powiedz mi, te Twoje hakonki to bardziej w cieniu, czy półcień, ja mam tego mojego bidaka w półcieniu, ziemia dość ciężka, ale próchniczej dodałam, czy może trochę luźniejszą z żwirkiem pomieszać i więcej słońca jej dać, no słabo u mnie rośnie, nie chce wystartować.
U mnie rosną w cieniu, półcieniu, słońcu a nawet pod brzozą Mam kilka dosłownie sztuk, które mi się zwijają w trąbkę i gorzej im się rośnie. Mam glebę piaszczysto-gliniastą. Zawsze przy sadzeniu mieszam swoją ziemię z kompostem lub dobrą ziemią z worka, dodaję wióry rogowe jak mam. Mam taką niezidentyfikowana odmianę, która w dwóch słonecznych miejscach wcale nie rosła, przesadziłam do donicy na taras i się zebrały. Teraz rosną na nowej rabacie gdzie jest słońce ale nie cały czas i zobaczymy. All gold najszybciej i najładniej rośnie mi w cieniu z niewielką ilością słońca. Rozsady mam w miejscu z wystawą północną, mają kapkę słońca od wschodu i późnego zachodu i to im pasuje.