Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 12:50, 28 lip 2023

DariaB napisał(a)
To szczęście mieć taką przyjaciółkę! Rozmnażalnik super! Dobrze wiedzieć, że hakonki nie grymaszą w powiększaniu masy w donicy, też ich trochę potrzebuję. Mąż jak się garnie do roboty to nie ma co szukać przyczyn takiego stanu rzeczy tylko się cieszyć

Jak się zorszaleję z produkcją to będę Was wspomagać moimi trawami
Basieksp 13:12, 28 lip 2023

Wiaan napisał(a)

U mnie rosną w cieniu, półcieniu, słońcu a nawet pod brzozą Mam kilka dosłownie sztuk, które mi się zwijają w trąbkę i gorzej im się rośnie. Mam glebę piaszczysto-gliniastą. Zawsze przy sadzeniu mieszam swoją ziemię z kompostem lub dobrą ziemią z worka, dodaję wióry rogowe jak mam. Mam taką niezidentyfikowana odmianę, która w dwóch słonecznych miejscach wcale nie rosła, przesadziłam do donicy na taras i się zebrały. Teraz rosną na nowej rabacie gdzie jest słońce ale nie cały czas i zobaczymy. All gold najszybciej i najładniej rośnie mi w cieniu z niewielką ilością słońca. Rozsady mam w miejscu z wystawą północną, mają kapkę słońca od wschodu i późnego zachodu i to im pasuje.

Dziękuję to w sumie u mnie też powinny rosnąć, może poprostu trochę więcej cierpliwości i będzie ok
Wiaan 13:32, 28 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)
Aneta jeżówki piękne❤️
Rabaty również ❤️
A co to za hortka już się wybarwily?
Odniśnie deszczu - nie narzekam. Moje rabaty napuchły strasznie a wszystkie rozplenice zrobiły się wielkie. Nawet te na froncie odżyły - a już miałam zamiar je wykopać na jesieni i odmłodzić .

Umknęło mi pytanie To hortensja candlelight, rośnie w donicy, kupiona niedawno więc pewnie dlatego tak szybko.
Rabaty i jezówki dziękują U mnie dziś też padało, widzę, że ogród nie narzeka ale tak w weekend, dlaczego?
LIDKA 16:59, 28 lip 2023

Wiaan napisał(a)

Jak to się zmieniają nai Panowie
Lidka a nie myślałaś aby hakonki mieć w donicach, lubisz doniczki widziałam, a one super w donicach wyglądają i zimują także. Wiem, że w ziemi nie chcą rosnąć, jak będziesz chciała to mogę Ci wysłać

Mam w donicach na tarsie przy salonie. Razem z hortkami. Małe jeszcze ale już widac że im lepiej niż na rabatach.

Dziękuję za propozycję.
Agatorek 17:37, 28 lip 2023

Wiaan napisał(a)

Tak to ona. Dobrze, że napisałaś Jedna nawet przezimowała u mnie na tarasie, bardzo ją lubię w kompozycjach ale też i solo

Bardzo ładnie wygląda, szkoda, że jest jednoroczna. Ale może spróbuję w przyszłym sezonie

Masz świetny rozmnażalnik. Sporo Ci się przyjęło

Trzymam kciuki za projekt nowego ogrodu. Ja za jakiś czas (pewnie 2 lata) będę tworzyć u szwagierki .
MiluniaB 21:38, 28 lip 2023

Wiaan napisał(a)

Musiałam zacytować - wszystkie piękne
MiluniaB 21:41, 28 lip 2023

Ale się u Ciebie pozmieniało - bardzo mi się podoba Donice wystawiłaś na zewnątrz przy furtce?
Wiaan 22:12, 28 lip 2023

MiluniaB napisał(a)
Ale się u Ciebie pozmieniało - bardzo mi się podoba Donice wystawiłaś na zewnątrz przy furtce?

Bardzo się zmieniło prawda? Teraz tylko dopracowuję kilka rzeczy, jestem zadowolona.
Tak jedna donica stoi na zewnątrz przy furtce. Zwykle były tam rośliny sezonowe: bratki, potem lawenda i jeszcze póżniej wrzosy, ale chciałabym wieloletnie bo nie mam siły na ciągłe przesadzanki i jest sesleria jesienna, zobaczymy jak to z nią będzie bo chwilowo taka trochę nieelegancka
MiluniaB 22:38, 28 lip 2023

Ja już też zrezygnowałam z sezonowych roślin w donicach - wymiana 3,4 razy w sezonie tyle donic to za duże koszty i czas. Obsadziłam donice trawami
Muszę do Ciebie tutaj na forum częściej zaglądać
Wiaan 22:38, 28 lip 2023

Dzisiaj miałam miłą wizytę koleżanki z osiedla, też ogrodniczki Oczywiście obchód obowiązkowy i jak to jednak dobrze jak innym spojrzeniem ktoś zerknie. Zarosło mi przejście do kompostownika, jest za domkiem i miałam przesadzać rośliny co zmieniłoby uład, a teraz mi bardzo pasuje. Koleżanka od razu stwierdziła aby na skos zrobić przejście. Nawet płyty mi zostały kwadratowe, lekko tylko coś przesunę i faktycznie fajnie to może wyglądać. Jutro pomierzę