Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

MiluniaB 23:04, 31 lip 2023

Do płyt rabaty nie dociągaj - tak jak pisałaś z wykostkowaną częścią tarasu musi tak zostać, bo tak najlepiej wygląda.

Rozumię, że denerwuje Cię pusta ściana domu?

Mnie by nie denerwowała. Nie każde miejsce musi być obsadzone - no, ale wiadomo co kto lubi.
Ja bym tam nie tworzyła nowej rabaty.

Hmmmmm czy laurowiśnie? Czy one są takie fajne?

A drzewko wielopniowe się tam nie zmieści?
A może klon palmowy?

U mnie z jednej strony domu stoi pięć takich samych donic, ale ściana nie jest pusta - są okna.

Wiaan 23:04, 31 lip 2023

Judith napisał(a)
U mnie mąż kosił wylewające sue na trawnik rozplenice. Problem rozwiązaliśmy tak, ze przy koszeniu ja przytrzymuję, a mąż przejeżdża kosiarką. Moment i po problemie .

Tak też można ja wolę jak trawy się przewieszają, serio, nie przeszkadza mi to wcale
Patrycja_KG_Lu 09:56, 01 sie 2023

Ja głosuję za samą laurowiśnią.
anuska2507 12:15, 01 sie 2023

Mnie się wydaje, że na tym pasku tylko laurowiśnia wejdzie. Nie wiem jak Otto, ale moja żywopłotowa odmiana ma dosyć szeroko korzenie.
DariaB 13:18, 01 sie 2023

Wiaan napisał(a)
Daria, Kasia nie dociągniemy do płyt rabaty, będzie zachowana odległość zgodnie z wykostkowaną
częścią tarasu. Trawa po obu stronach płyt będzie w takiej samej odległośći. Mam tu duzo betonozy i ten kawałek zieleni tutaj musi być Hakone wylewająca się na trawnik mnie nie będzie przeszkadzać ale koszącemu pewnie tak
Szerokość od krawężnika to 85 cm. Na zdjęciu widać od drugiej strony:

Rozumiem i w sumie im dłużej patrzę na to zdjęcie to myślę, że chyba nie robiłabym tam rabaty, ale wiadomka, Twój ogród Może faktycznie jakieś drzewko nawet w tym trawniku, on taki ładny
Wiaan 16:36, 01 sie 2023

MiluniaB napisał(a)
Do płyt rabaty nie dociągaj - tak jak pisałaś z wykostkowaną częścią tarasu musi tak zostać, bo tak najlepiej wygląda.

Rozumię, że denerwuje Cię pusta ściana domu?

Mnie by nie denerwowała. Nie każde miejsce musi być obsadzone - no, ale wiadomo co kto lubi.
Ja bym tam nie tworzyła nowej rabaty.

Hmmmmm czy laurowiśnie? Czy one są takie fajne?

A drzewko wielopniowe się tam nie zmieści?
A może klon palmowy?

U mnie z jednej strony domu stoi pięć takich samych donic, ale ściana nie jest pusta - są okna.

Tak, mnie drażni ta ściana, strasznie żałuję, że nie zrobiliśmy dużego okna z pokoju biurowego i wyjścia do ogrodu. Teraz miałabym miłe widoki No ale cóż, stało się.

Laurowiśnie mnie się podobają, mężowi też Drzewko wielopniowe - zbyt mało miejsca, drzewo będzie na wprost płyt w trawniku, na końcu, przed żywopłotem, szukamy ładnego.

Klon palmowy śliczny, jaki by nie był i był nawet pomysł aby rósł przy ścianie, tylko rabata jest długa i jak go wkomponować? Zanim zdejmiemy trawnik zastanowię się 10 razy

Wiaan 16:37, 01 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja głosuję za samą laurowiśnią.

Na całej długości?
Wiaan 16:38, 01 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Mnie się wydaje, że na tym pasku tylko laurowiśnia wejdzie. Nie wiem jak Otto, ale moja żywopłotowa odmiana ma dosyć szeroko korzenie.

Dobrze napisałaś: pasku To mi właśnie nie gra, taki tramwaj, nie lubię takich długich i wąskich rabat, hmm... Rysunek wszystko przyjmie ale w realu mam wątpliwości jak to zaaranżować.
Wiaan 16:44, 01 sie 2023

DariaB napisał(a)

Rozumiem i w sumie im dłużej patrzę na to zdjęcie to myślę, że chyba nie robiłabym tam rabaty, ale wiadomka, Twój ogród Może faktycznie jakieś drzewko nawet w tym trawniku, on taki ładny

Zastanowię się jeszcze bo dałyście mi do myślenia ale to dobrze. Boję się, że taka kiszka długa mi wyjdzie i pracy sobie dodam. Zaczekam do momentu jak eM zrobi zabudowę kranu i węża, może to wymusi jakieś kroki Jak to dobrze dzielić się przemyśleniami i fajne jest to, że każdy ma inne pomysły
Judith 18:14, 01 sie 2023

Miałam taka pustą ścianę, tez mnie irytowała i pyknęłam przy niej miskanty odmiany nieznanej, ale duże. U Ciebie widziałabym trzcinniki KF w tym miejscu (albo inna smukłą trawę) oraz tu i ówdzie jeżówka czy inny kwiatek . Albo i bez kwiatka .