Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowe wariacje

olciamanolcia 10:11, 02 paź 2023

Wiaan napisał(a)

No i extra-za dwa sezony będzie dywanik
olciamanolcia 10:12, 02 paź 2023

Wiaan napisał(a)
Gaura urocza

Koniec

Gaura boska-moja zagineła.
Piekna jesień u Ciebie
Wiaan 20:03, 03 paź 2023

Justynka mam wrażenie, że teraz jestem bardziej cierpliwa i wiem, że na efekt trzeba poczekać. Wiem też, że nie obędzie się bez przesadzanek bo nie zawsze wyobraźnia zagra z rzeczywistością Cieszę się piękną jesienią
Wiaan 20:16, 03 paź 2023

Zrobiłam małą zmianę na rabacie, wysadziłam jedną kulkę i dosadziłam hortensję Candelight. Brakowało mi koloru o tej porze roku a rosła sobie w donicy taka samotna
Z tyłu jest mała jeszcze rozplenica hameln aby wypełniła pustkę. Też świeżo posadzona.

Poradźcie proszę czy w miejsce rozplenicy dać coś innego, czy zostawić. Brakuje mi czegoś na tle żywopłotu tujowego.

Może jakiś wąski, wysoki krzew, inna trawa okazała, drzewko małe? a może coś innego. Tu jest dużo słońca.
An_na 21:30, 03 paź 2023

Widzę tam jakieś drzewko kolumnowe, które będzie się pięknie przebarwiać jesienią (ambrowiec slender silhouette?)
Nie wiem jakie masz tam odległości i czy się zmieści.
olciamanolcia 10:29, 04 paź 2023

Ja bym tu dała same horty I tę czupryniastą kulkę na kiju czyli tego szczepieńca bym zabrała.

Wiaan 11:25, 04 paź 2023

olciamanolcia napisał(a)
Ja bym tu dała same horty I tę czupryniastą kulkę na kiju czyli tego szczepieńca bym zabrała.

O nie nie, tej kulki cisowej nie zabiorę to nie byle jaki szczepieniec
Hortensji nie chcę, mam obok po lewej długi szpaler, chyba, że niezbyt duże różowe, na tej focie widać rabatę i to co jest po lewej, zdjęcie jeszcze przed zmianą. Widać pustkę na tle żywopłotu. Myślałam o miskantach ML jako kontynuacji, ale są za duże tutaj. Obok limonkowego stożka rośnie magnolia George Henry Kern.

Tutaj fotka z lipca, rabata ma być uporządkowana ale tło by się przydało, może drzewko wąskie jak pisała Ania byłoby fajne bo jest taka dziura pomiędzy grabami a orzechem z prawej. Na razie mam fajne tło brzóz na działce z tyłu ale wiadomo co z nimi kiedyś będzie?
Może jakaś ładna jedna trawa jako soliter, z ładną czupryną jesienią ?

Wiaan 11:32, 04 paź 2023

An_na napisał(a)
Widzę tam jakieś drzewko kolumnowe, które będzie się pięknie przebarwiać jesienią (ambrowiec slender silhouette?)
Nie wiem jakie masz tam odległości i czy się zmieści.

Ładny bardzo tylko czy nie za duży, ciekawa jestem jakie osiąga rozmiary w rzeczywistości.
Klon palmowy byłby idealny ale mam obawy, że za sucho, chyba, że z misą wody u podnóża
olciamanolcia 11:50, 04 paź 2023

Wiaan napisał(a)

O nie nie, tej kulki cisowej nie zabiorę to nie byle jaki szczepieniec
Hortensji nie chcę, mam obok po lewej długi szpaler, chyba, że niezbyt duże różowe, na tej focie widać rabatę i to co jest po lewej, zdjęcie jeszcze przed zmianą. Widać pustkę na tle żywopłotu. Myślałam o miskantach ML jako kontynuacji, ale są za duże tutaj. Obok limonkowego stożka rośnie magnolia George Henry Kern.

Tutaj fotka z lipca, rabata ma być uporządkowana ale tło by się przydało, może drzewko wąskie jak pisała Ania byłoby fajne bo jest taka dziura pomiędzy grabami a orzechem z prawej. Na razie mam fajne tło brzóz na działce z tyłu ale wiadomo co z nimi kiedyś będzie?
Może jakaś ładna jedna trawa jako soliter, z ładną czupryną jesienią ?

hahah padłam
Miskant ML za wielki ale może wtedy jakąs nizsza odmianę miskanta albo magnolie przesadź w te puste miejsce-stożek zapewne przytyje i wejdzie na magnolię.
Albo jak masz tam prawie same igluny i inne zimozielone to daj coś podobnego aby porzadek był
Wiaan 12:04, 04 paź 2023

Wiedziałam, że się uśmiejesz Stożek jest z tych małych i do cięcia, magnolia szczepiona i rośnie bardzo, bardzo, bardzo wolno a przesadzanie jej nie wróży sukcesu. To będzie mikro drzewko więc nie przeszkadza tutaj. Może faktycznie ładny mniejszy miskant, one mają takie piękne kłosy... teraz rośnie rozplenica bo nie miałam co zrobić i wypełniła pustkę ale taka samotna hameln, no nie wiem