Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Monika83 09:09, 27 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Monika rośliny już posadzone
Przegroda z hakonek powstała po to aby nie było wrażenia bałaganu i są kontynuacją obwódki już istniejącej.
Kulki zostały, dosadziłam jeszcze jedną ale nie w rządku i rozsypałam inne hakonki tak aby finalnie za jakiś czas kulki były zatopione w trawach. Dodatkowo są bergenie i rozplenice hameln gold w części nasłonecznionej. Mało gatunków, zielono - limonkowo.

No właśnie chciałam jeszcze dopisać że ewentualnie hakonki przemieszać z kulkami danica ale już mnie uprzedziłaś Chyba Wiolka miała kulki bukszpanowe przemieszane z hakonkami i super to wyglądało.Co do rządkowizny to umnie tylko tuje rosną w rządku a reszte roślin sadziłam na mijanke
edi75 09:47, 27 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Ku mojemu zaskoczeniu córka zachwyciła się gaurą, a rzadko podziwia ogród sama od siebie
i mam pytanie czy ona pasuje pod brzozą pomiędzy rozplenicami hameln gold? Tam mam słońce!
Planowałam rozchodniki, a nie gaurę przy okazji hakonki nazwała chwaściorami

ach te córki
MartaCho 09:54, 27 wrz 2023

Iwonka ze Wzgórza Chaosu na gaurę, ale ze stipą- pięknie się prezentuje ten duet. Nie wiem, czy Johannka nie miała gaury z hakone? Chyba, że z rozplenicami? Może zerknij do niej tu, albo na IG.
Wiaan 10:27, 27 wrz 2023

Monika właśnie liczę na taki ciekawy efekt są rośliny i rabaty stworzone do rządków ale juz teraz widzę, że efekt łał jest najczęściej przy rozsypankach

Edyta też tak miałam w jej wieku

Marta
ja mam gaurę przy różance wśród rozplenic, które nie kwitną, są też stipy ale takie młode i ona jest stworzona do traw, chodziło mi tylko czy na mojej brzozowej będzie pasować. Kto nie ryzykuje nie pije szampana, dziś wrzucę moje wypociny i inwencję twórczą
DariaB 10:56, 27 wrz 2023

Anetka ja też czekam na foty! Nie jestem pewna co do połączenia hakone z gaurą ale może to i fajnie wyjdzie! Próba nie strzelba!
Wiaan 13:07, 27 wrz 2023

Oto fotki To była chyba najtrudniejsza rabata w moim ogrodzie. Musiałam dopasować rośliny do słońca i cienia i tam gdzie dało się dołki kopać
Część cienista dostała hakonki i bergenie, a słoneczna rozplenice Hameln zmieszane z Hameln Gold.
Tam też poszły gaury i dojdą rozchodniki przy samej siatce bo tam jest słońce prawie cały dzień. Z okna w kuchni a to było najważniejsze fajnie to wygląda. To będzie wielki test u mnie i zdaję sobie sprawę, że jakieś zmiany na bank będą. Jeszcze cebulki będą na wiosnę. Trawnik zmasakrowałam

Wiaan 13:11, 27 wrz 2023

MagdaLenka 13:37, 27 wrz 2023

Jejku, jak ładnie!
Już widzę oczami wyobraźni wielgachne kępy hakonek powiewające na wietrze...
Super wyszło. Do tego kwitnąca bergenia zapewni minimum kolorku. Będzie cudnie!
DariaB 13:53, 27 wrz 2023

No i fajnie! Czekamy aż się rozrośnie i zabuszuje!
MartaCho 14:11, 27 wrz 2023

Bardzo fajnie! Rzeczka z hakonek będzie, przedłużenie tego, co po lewej rośnie, fajnie, fajnie!