Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 13:36, 09 sie 2021

Anda napisał(a)
Powtórkę koloru klona na rabacie mogłabyś uzyskać również przez posadzenie paru, nie za wielu, bylin o takim lub podobnym kolorze. Usytuowanie kolejnego klona w tym samym kolorze będzie psuło efekt. Wzrok będzie skakał od jednego do drugiego. Który ma być na miejscu pierwszym? Dla oka i harmonii na rabacie zgrabniejsze byłoby połączenie klona z nielicznymi bylinami w tym kolorze w lościach lub w kwiatach

Ewa jakie byliny przychodzą Ci do głowy dla towarzystwa? Od czasu posiadania różanki mam inne spojrzenie na ogród i widzę teraz co lubię i co mi się podoba, uwielbiam kwiaty i wszystko co kwitnie, mam z tego ogromną radość. Cieszę się, że do mnie zaglądasz
anabuko1 14:47, 09 sie 2021

Wiaan napisał(a)
Zakupiłam lobelie wieloletnie z myślą o różance. Nie znam tej byliny, czy macie z nią jakieś doświadczenia?

Ładnie się zgrywa że stipą w oczekiwaniu na kwitnienie róż chętnie bym jej dokupiła

Czy to jest ta lobelia wieloletnia ?
ostatnio zastanawiałam się czy ją nie kupić .
Wiaan 14:55, 09 sie 2021

anabuko1 napisał(a)

Czy to jest ta lobelia wieloletnia ?
ostatnio zastanawiałam się czy ją nie kupić .

Tak to jest wieloletnia, bardzo mi się spodobała, zarówno liście jak i kwiaty.
Była jeszcze taka szkarłatno-czerwona i niebiesko-fioletowa Kusi mnie aby dokupić do różanki.
Anda 17:37, 09 sie 2021

Wiaan napisał(a)

Ewa jakie byliny przychodzą Ci do głowy dla towarzystwa? Od czasu posiadania różanki mam inne spojrzenie na ogród i widzę teraz co lubię i co mi się podoba, uwielbiam kwiaty i wszystko co kwitnie, mam z tego ogromną radość. Cieszę się, że do mnie zaglądasz

Bordowe liście mają np. Geranium maculatum 'Elizabeth Ann', sedum Matrona lub Penstemon digitalis 'Husker's Red'. Bordowe kwiaty ma np. Aquilegia Vulgaris-Hybride 'Bordeaux Barlow' oraz wiele liliowców (te mają często żółty środek niestety), irysów bródkowych, lilii np. Nightrider. Dalie mają przepiękne odcienie bordo w repertuarze. Kwiaty bordo łatwiej chyba znaleźć niż liście Przy kwiatach musisz zwrócić uwagę na termin kwitnienia. I nie dawałabym zbyt dużo tego bordo, bo kompozycja zrobi się zbyt ciężka i zbyt wiele miejsc będzie przyciągać wzrok. Takie kapki tylko. Tam masz wkomponowane srebro, które do bordo pasuje doskonale.

Zaglądam chętnie i cieszę się, że ogród sprawia Ci coraz więcej radości

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 14:25, 10 sie 2021

Lepiej późno niż wcale mój nowy zakup

Yenna 14:26, 10 sie 2021

miłej lektury
Wiaan 15:07, 10 sie 2021

Yenna napisał(a)
miłej lektury

Dziękuję, byłam u Ciebie w wątku
Wiaan 15:17, 10 sie 2021

Ewa dziękuję za podpowiedź, będę działać jesienią
Yenna 09:07, 11 sie 2021

Wiaan napisał(a)

Dziękuję, byłam u Ciebie w wątku

Cieszę się wszystkie odwiedziny są miłe
Wiaan 09:31, 12 sie 2021

Zrobiłam fotkę rabaty miejskiej z rozplenicami rubrum i zastanawiam się czy obe tam zimują, nie bardzo chce mi się wierzyć,że są sadzone co sezon