Miłka okazała - coś genialnego! Przesadziłam ją na wiosnę z innego zakątka ogrodu, w którym nie chciała rosnąć i odwdzięczyła się cudownym kwitnięciem! Wygląda niesamowicie, puszysta, ażurowa i lekka zarazem. Jej mgiełka fantastycznie wygląda pokryta porannymi kroplami rosy, już nie wspomnę mrozie, który malowniczo się z nią obchodzi
Hortensja ogrodowa 'Magical Amethyst' z kwiatami przebarwiającymi się przez cały sezon. Po posadzeniu była fioletowa, teraz, już kilkuletnia roślina (jest już u mnie chyba 5 lat) finalnie jest zawsze różowa. Nie okrywam ich na zimę, są już tak ogromne, że nie jestem w stanie tego zrobić bez ich uszkodzenia.
Hortensja 'Strong Annabelle' sezon 2. Okrutnie dostały w kość, bo zeżarły je ślimaki

Część z nich się pokłada, bo je słabo podcięłam za pierwszym razem. W tym roku planuję bardziej radykalne cięcie, aby je wzmocnić i żeby nabrały większej masy. Ciekawa historia z tymi Annabellkami - w zasadzie na większości zdjęć w internecie są pokazane jako białe, mało kto napisze, że są one białe tylko przez chwilę, na początku, aby potem od połowy lata mieć już kolor limonkowy. Szkoda, bo akurat chciałam w tamtym miejscu białe, a kupiłam cały szpaler 17 sztuk, więc już nie będę ich przesadzać