Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 22:45, 26 kwi 2021

Anda napisał(a)
Mnie się akurat podobało z wyższymi różami na środku Teraz czegoś tam jednak brakuje.

No właśnie, chyba je jednak zostawię (Madame Anisette), też mi się podobało, nadało jakiejś wysokości. Posadzę trzy doniczki na długości 5m.

Ewa, a co podsadzić bezpośrednio przy/pod/przed 'Garden of Roses'? Coś niziutkiego żeby wypełniło nóżki róż. Czy nie sadzić nic i zostawić czarnoziem? Nie chce przy nich sadzić stipy, bo nie lubię efektu plątania stipy w różach
Niską szałwię fioletową? Bodziszek Rozanne? Przywrotnik? Czyściec wełnisty? Czy jakieś "niskie trawy" zimozielone? A może żurawki, nawiązujące do żurawek 'Marmalade' z drugiej strony?

Annna12 23:47, 26 kwi 2021

Basia_KRK napisał(a)

Aniu, dziękuję Kule kupiłam w lokalnej szkółce obok mnie, działają tylko stacjonarnie. Te duże ładniejsze niż mniejsze, które to dołem są gdzieniegdzie dziurawe

Pamiętam o drenażu do stip, wrzucę właśnie kamyczki, trochę perlitu, piasku. Już za dużo traw mi się zniszczyło (przede wszystkim Carex 'Frosted Curls') przez szybkie sadzenie bez odpowiednio przygotowanego dołka.

Basiu a podpowiesz prosze gdzie to "lokalnie maszna myśli"?? To centrum w stronę Zielonek może? Mieszkałam w Krk i bywam czesto więc może bym skoczyła... daj znać
Basia_KRK 08:46, 27 kwi 2021

Annna12 napisał(a)

Basiu a podpowiesz prosze gdzie to "lokalnie maszna myśli"?? To centrum w stronę Zielonek może? Mieszkałam w Krk i bywam czesto więc może bym skoczyła... daj znać

Aniu, poszło na priv. Ja akurat jestem na południu Krakowa
Mgduska 09:09, 27 kwi 2021

Basia, pomyśl o kuklikach - kwitną w maju, zanim szałwia w ogóle pomyśli o kwiatach, później tworzą zgrabne, zielone kępki. Niekłopotliwe, nieagresywne, urocze roślinki, ja je uwielbiam
MiluniaB 09:27, 27 kwi 2021

Basiu bardzo ładna Twoja wizualizacja. Pięknie będzie

Edit. Mnóstwo masz tulipanów. Koniecznie rób dużo zdjęć w każdej ich fazie rozkwitu. Ciekawa jestem tych piękności u Ciebie. Pamiętając Twoje zestawienia krokusów myślę, że tulipany też ładnie kolorystycznie dobrałaś
Wiaan 09:42, 27 kwi 2021

Basia czy całkowicie zrezygnowałaś z większego piętra róży, mnie się podobają obie wersje, tylko pytanie jak to widać u Ciebie z odległości, bo rabata ma 20m2, a to nie mało jeśli nie wydaje się zbyt płaska to ok, a jak coś Ci będzie brakowało to wtedy możesz wrzucić dodatkowo wyższą różę.

Czy szałwię ustawiałaś w trójkąty, a stipę po kilka sztuk, Basia pomóż bo za nic nie wiem jak to zrobić
Basia_KRK 10:23, 27 kwi 2021

Mgduska napisał(a)
Basia, pomyśl o kuklikach - kwitną w maju, zanim szałwia w ogóle pomyśli o kwiatach, później tworzą zgrabne, zielone kępki. Niekłopotliwe, nieagresywne, urocze roślinki, ja je uwielbiam

Oooo faktycznie! Zawsze mi się bardzo podobały kukliki! Może Mai Tai? Chyba będzie pasował do pastelowej Garden of Roses? Gdzieś go w tym roku wydziałam... pytanie tylko w której to było szkółce...
Basia_KRK 10:24, 27 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)
Basiu bardzo ładna Twoja wizualizacja. Pięknie będzie

Edit. Mnóstwo masz tulipanów. Koniecznie rób dużo zdjęć w każdej ich fazie rozkwitu. Ciekawa jestem tych piękności u Ciebie. Pamiętając Twoje zestawienia krokusów myślę, że tulipany też ładnie kolorystycznie dobrałaś

Dziękuję Mirellko!

Tulipany powoli powoli nabierają masy w pąku, myślę, że pod koniec tygodnia się zacznie. Sama jestem ciekawa kolorystyki i pomyłek Bo podobno to standard Będę robić fotki.
Basia_KRK 10:31, 27 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Basia czy całkowicie zrezygnowałaś z większego piętra róży, mnie się podobają obie wersje, tylko pytanie jak to widać u Ciebie z odległości, bo rabata ma 20m2, a to nie mało jeśli nie wydaje się zbyt płaska to ok, a jak coś Ci będzie brakowało to wtedy możesz wrzucić dodatkowo wyższą różę.

Czy szałwię ustawiałaś w trójkąty, a stipę po kilka sztuk, Basia pomóż bo za nic nie wiem jak to zrobić

Nie nie, jednak je zrobię. Zdjęcie wg mnie bardzo pomniejsza tą rabatę, a ona jest naprawdę duża i wg mnie może być lekko za płaska, zwłaszcza, że po sąsiedzku też "płaskie" rabatki.. Tak więc sadzę tą 'Madame Anisette', 3 sztuki przez środek.

Mam na nowo poustawiane, dzisiaj wrzucę fotki, starałam się to zrobić trójkątami. Dokupiłam stipę i kilka sztuk szałwii, Widać, że się bardziej zapełniło.
Wiaan 11:22, 27 kwi 2021

Czym będziesz ściółkować rabatę z różami?