Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 22:29, 16 maj 2021

nicol21 napisał(a)
Cześć Basiu. Z przyjemnością obejrzałam sobie Twój ogród i zapowiedz zmian. Wydawało mi się że zobaczyłam znajomy nick jak u mnie napisałaś i fakt - 10 lat temu robiliśmy remont i byłam na FM, również kilkukrotnie zaglądałam do Twojego wątku, choć raczej aktywna nie byłam. Super, że rozwijasz temat ogrodu. Bo to tak naprawdę początek dłuuugiej przygody.

Już meliście piękny ogród a teraz będzie cudny. Super mieć stare drzewa, dodają charakteru. Zmiany ambitne, szkoda że wiosna w tym roku taka inna, zimna i u Was mokra. No ale jesienią dokonczycie założenie.

Wczoraj i dziś przeglądałam wątek bo w domu małe dzieci...
Super, że zdecydowałaś się na kule z cisa. Zdecydowanie warto, poradzą sobie w słoncu a i dodadzą rabacie atrakcyjności zimą.

Klony masz piękne. Myślę, że te 14 to jeszcze nie Twoje ostatnie słowo. One wciągają i to mocno! Są piękne, bezproblemowe i tak wcześnie startują wiosną. O ich zmienności to nawet pisać nie będę. Przez kilka lat miałam je w donicach, obecnie większość w gruncie, ale jak dobrze pójdzie to za 2 lata będzie przeprowadzka. Chwilowo tylko wirtualnie, ale urządzam nowy, większy ogród. No ale najpierw budowa domu do ogarnięcia. A fizycznie to urządzam warzywnik i sad . Założyłam sobie nawet wątek równoległy żeby później pamięcać co, gdzie, kiedy...

Widoki tulipanowe boskie. I ta ilość! 3 tyś!Moje ulubione EE też masz . Ja się na tulipany obraziłam. Są piękne, ale już nie sadzę. Choć nigdy nie sadziłam w tych ilościach. Za to wolę czosnki. Może i liście brzydkie, ale można je ściąć i pięknie kwitną, a co ważneijsze w kolejnych latach powtarzają. Mam też wrażenie, że u mnie ciut się namnażają nawet.

Zapisuję wątek i będę odwiedzać .
Witaj Nicole! Bardzo się cieszę z Twojej wizyty u mnie w ogrodzie Taaaak, FM to były nasze początki.. stare wspaniałe czasy, które wspominam z dużym sentymentem...

Z pracami w ogrodzie nie robię sobie żadnego ciśnienia, cieszę się i czerpię radość z tego co mam Nie chcę sobie zatruwać życia terminami, spinać się rozkopanym ogrodem, itp. Resztę prac się zrobi, kiedy przyjdzie na to odpowiednia pora. W tym tygodniu (jak pogoda dopisze, bo znów ma lać cały tydzień), mamy zacząć prace nad patio i nową pergolą...

Nowe kule cisowe mam już w połowie posadzone, bardzo fajnie wypełniły nowe rabaty i wpisały się w pozostałą część ogrodu z kulami, jestem bardzo zadowolona.

Klony w tym roku bujnęły niesamowicie!! Nie wiem o co chodzi, chyba mokra wiosna im się spodobała, przybrały dwukrotnie na masie! A dodam tylko, że mam je u siebie od kilku lat i raczej kupuję duże egzemplarze, ale takiego przyrostu to u nich jeszcze nie widziałam
sylwia_slomc... 22:46, 16 maj 2021

Tulipanowy raj
Basia_KRK 23:06, 16 maj 2021

Mam tyle zdjęć, że aż nie wiem co tu wrzucić Szaleństwo

Basia_KRK 23:19, 16 maj 2021

Basia_KRK 23:30, 16 maj 2021

Na tej rabacie mam najgorsze kolorystycznie pomyłki
- Yellow Foxtrot zamiast Rose Foxtrot,
- mnóstwo jakiś żółto-czerwonych tulipanów

Oprócz tego posadziłam tutaj:
- tulipan Rose (ciepły odcień różu, mega wysoki tulipan, najwyższy ze wszystkich u mnie),
- tulipan Angelique (najniższy ze wszystkich tulipanów u mnie, kwitnie późno),
- tulipan Rose Foxtrot (bardzo podobny do Angelique, ma więcej różu, ale kwitnie wcześniej),
- tulipan Negrita Dougle (dość mokry maj, sprawił, że ciężkie głowy tego tulipana notorycznie się łamią, nawet jeszcze nie będąc w rozkwicie, szkoda).

Wiaan 23:34, 16 maj 2021

Basia niesamowite te Twoje tulipany, ale musi być cudnie na żywo
Basia_KRK 23:43, 16 maj 2021

Pomyłeczki, nie mam pojęcia co to za żółć

Yellow Foxtrot:

NN:

Ponad setka takich pomarańczowych stonowanych tulipanów (późnych), nie znam odmiany

Basia_KRK 23:52, 16 maj 2021

Tulipany Virichic, każdy inny, niesamowite, dość wysokie, bardzo delikatne w swoim wyglądzie. Jak fajerwerki

Tulipany Sapporo zaczynają, faktycznie od koloru żółtego, potem, po kilku dniach, są już bardziej białe.

Basia_KRK 00:00, 17 maj 2021

Kolejna rabata i kolejna pomyłka ale akurat tutaj uważam, że wyszła na dobre Wydaje mi się, że wyszło bardzo fajnie. Miały być tutaj China Pink zmieszane z Negritą i Shirley, ale zamiast China Pink przyszedł jakiś taki jasny limonkowy tulipan, który później bieleje i z czasem dostaje różowego rumieńca (paski).. Żałuję, że nie wiem co to za odmiana, bo jest piękny i chętnie dosadziłabym go więcej, ale nie potrafię go odnaleźć

Johanka77 07:34, 17 maj 2021

No tak... pomyłki tylipanowe to standard.
Ale i tak miałaś ślicznie.

Ja dziś będę cięła liście EE. I Parroty już chyba też.
Te ostatnie miały bardzo krótki i szybki spektakl w tym roku...