Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Martka 09:33, 08 maj 2021

Basiu, tulipany, klony i epimedium zachwycające, w Twoim ogrodzie jest tyle subtelności! Czy mogłabyś napisać, jaka to trawa na zdjęciu wyżej? CZy to Raureif?
Johanka77 09:51, 08 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)

A tu ujęcia z tego tygodnia:

No bardzo, bardzo ładne!!! Już ich szukam między parroty
inka74 10:34, 08 maj 2021

Basia, wrzuciłam ci 2 moje obecnie kwitnące tulipany. Jeden kupowany jako Candy Prince, który wydaje mi się, że jest bardzo podobny do twojego Salmona van Eijk i jednego z van Ejków jaki mi się ostał. Zerknij proszę. Zarówno w biedronkowych, jak i Lidlowych czy od Królika i Benexu miałam kilka ewidentnych pomyłek. Spożywcze sprzedają popularne odmiany, głównie tanie choć niby Lidl ma serię Premium. Niby hurtownicy/producenci jak Benex czy Królik powinni dbać o zgodność odmianową ale od Królika już drugi raz dostaję zamiast Balleriny coś, co wygląda jak Orange Emperor.
Taki sam mam problem z tulipanami Crown/Liberstar/Picture czyli o kwiatach jak korony pofalowanych. Zamawiam 3 różne odmiany a najczęściej wychodzi wszystko jako jedna, dobrze że przynajmniej z tej serii bo te to cebulki są po 2-2,5 zł za sztukę. Już trzeci raz próbuję bo to są mega unikalne i piękne tulipany, wysokie, późne i niestety nie powtarzają kwitnienia ale też nie wiem co tym razem dostałam.
Basia_KRK 11:56, 08 maj 2021

Martka napisał(a)
Basiu, tulipany, klony i epimedium zachwycające, w Twoim ogrodzie jest tyle subtelności! Czy mogłabyś napisać, jaka to trawa na zdjęciu wyżej? CZy to Raureif?

Martka, dziękuję! Bardzo mi miło, tak jakoś metodą prób i błędów wychodzi

Ta trawa między tulipanami to Sesleria jesienna
Kokesz 12:02, 08 maj 2021

Moje Orange Emperor kupowane w L i B to bardzo mocny orange.
Wg mnie to pomyłki. Kolor jest bardzo intensywny, nie taki delikatny pomarańcz jak Twój, który dobrze wygląda z łososiem i bladym różem.
Swoje pomieszałam z białymi tulipanami i białymi narcyzami z pomarańczowym oczkiem i purpurą. I albo ten orange za mocny albo purpura i rabata jest zbyt mocna w odbiorze.
ehhh...miałam już nic nie kombinować z tulipanami
Kokesz 12:06, 08 maj 2021

Lubię korzystać z tej strony bo wydaje mi się, że kolory są realnie przedstawione i opisy konkretne.
Zastanawia mnie wysokość Twoich Orange Emperor, piszesz, że wysokie...a z opisów wynika, że mają ok 40cm wysokości...
I bądź tu człowieku mądry...
Basia_KRK 12:14, 08 maj 2021

inka74 napisał(a)
Basia, wrzuciłam ci 2 moje obecnie kwitnące tulipany. Jeden kupowany jako Candy Prince, który wydaje mi się, że jest bardzo podobny do twojego Salmona van Eijk i jednego z van Ejków jaki mi się ostał. Zerknij proszę.

Iwonka, byłam, widziałam Wg mnie Candy Prince ma ewidentnie coś z van Eijków, kształt jajka jest tu wyznacznikiem. Z rodziny 'van Eijków' mam u siebie tylko tego jednego bladziocha 'Salmon Van Eijk', ciężko mi go do czegokolwiek porównać w ogrodzie Dziś zrobiłam mu kolejny raz fotki Ja mam je w półcieniu, może dlatego też mają trochę inny kolor niż Wasze w słońcu?

Tulipan 'Salmon Van Eijk':

Basia_KRK 12:15, 08 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Moje Orange Emperor kupowane w L i B to bardzo mocny orange.
Wg mnie to pomyłki. Kolor jest bardzo intensywny, nie taki delikatny pomarańcz jak Twój, który dobrze wygląda z łososiem i bladym różem.
Swoje pomieszałam z białymi tulipanami i białymi narcyzami z pomarańczowym oczkiem i purpurą. I albo ten orange za mocny albo purpura i rabata jest zbyt mocna w odbiorze.
ehhh...miałam już nic nie kombinować z tulipanami

Renatko, a gdzie zdjęcia, w wątku nic nie ma Jestem ciekawa jak Ci wyszło takie zestawienie, bardzo zbliżone do mojego, zaraz wrzucę fotki
Basia_KRK 12:18, 08 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Lubię korzystać z tej strony bo wydaje mi się, że kolory są realnie przedstawione i opisy konkretne.
Zastanawia mnie wysokość Twoich Orange Emperor, piszesz, że wysokie...a z opisów wynika, że mają ok 40cm wysokości...
I bądź tu człowieku mądry...

O tak!! To jest strona, na której bazuję od prawie 2 lat, robię kompozycje trochę wg ich sprawdzonych opisów. Z niej też dobierałam wszystkie tulipany i ich wysokości, dlatego też mnie zdziwiło, że Orange Emperory wyszły takie wysokie! Dałam je na przód rabaty, i niestety zasłaniają to co jest dalej... No trudno, już tego nie przekopię, bo tam mam chyba z 1000 cebul łącznie..
Basia_KRK 12:34, 08 maj 2021

Johanka77 napisał(a)

No bardzo, bardzo ładne!!! Już ich szukam między parroty

Johanka, nie wiem czy one Ci zakwitną w tym samym czasie? Parroty to chyba późne tulipany? A te Orange Emperor to wczesne. Zobacz sobie na Princes Irene, Cairo albo Orange Princess ? Może akurat będą Ci pasować kolorystycznie do czerwonego Parrota