Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

dzika_roza 13:35, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)
I jeszcze trochę innej wiosny w maju

a co to tu masz?
Basia_KRK 13:43, 07 maj 2021

To anemony (zawilce) wieńcowe, kolor mają taki biało - fioletowy, zmienia się wraz z przekwitaniem. Kwitnie non-stop od wiosny do jesieni. Jak jedne kwiaty zasychają (tak gdzieś po tygodniu, może dwóch), to od razu pojawiają się kolejne.
Roocika 14:09, 07 maj 2021

Nie białe epimedia są przepiękne
Kokesz 14:31, 07 maj 2021

Achhh....przepiękne klony i cała reszta
Mi zawilce padły po roku mam tylko greckie.
Zakwitły na wiosn, później zanikły...
Epimedia śliczne też nad nimi myślę
Basia_KRK 18:32, 07 maj 2021

Roocika napisał(a)
Nie białe epimedia są przepiękne

Kokesz napisał(a)
Epimedia śliczne też nad nimi myślę

Epimedia są bardzo delikatne, subtelne, wg mnie na przód rabaty, żeby je podziwiać. Miałam je kiedyś nasadzone w olbrzymiej ilości pod sosnami, ale strasznie wolno przyrastały, chyba 10 lat by trwało, żeby zrobić z nich dywan. Teraz mam rozsadzone w kilku miejscach, tylko jako akcent.
Johanka77 22:21, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)

Johanka, myślę, że powoli i u Ciebie zacznie się pojawiać kolor
Masz zdjecia swoich Salmonów? Nie kojarzę ich u Ciebie

Co do Parrotów, sama jestem ciekawa co u mnie wyrośnie, mam 30 sztuk w dwóch miejscach, powinny być 'Apricot Parrot', ciekawe, czy też okażą się czerwone

Wpadaj, mam
Mary 22:57, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)
Klony palmowe 'Orange Dream'

Epimedium - miało być białe

Piękne klony i to epimedium śliczne.
Mary 23:11, 07 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Ja reklamowałam cebule ale czosnków i lilii w jednym ze sklepów internetowych i uznawali reklamację. I jeszcze hosty i tawułki bo były niezgodne z zamówieniem a hosty z wirusem.

Orange Emperor kupowałam wielokrotnie w B. I Lid...bo pierwszy zakup, taki jak u Ciebie bardzo mi się spodobał. Nigdy już takich nie trafiłam.
Moje to taki mocny orange wpadający w czerwień.
Nie umiem go określić. To na pewno nie jest Orange Emperor.
Tak jak Princess Irene, też jakiś pomylony.
Znalazłam opakowanie od Orange Emperor, która posadziłam. Firma Eden.
Na opakowaniu taki opis
"Orange Emperor jest odmianą o wyjątkowo jaskrawo pomarańczowym kolorze.
Podobnie jak w przypadku wszystkich tulipanów botanicznych, cebuli tulipanów Fostera mogą bez przeszkód przez całe lata pozostawać w glebie i kwitną corocznie.".
To drugie zdanie rzeczywiście się sprawdza w przypadku Exotic Emperor, który też należy do tulipanów Fostera.
Ale bardziej zaintrygowało mnie zdanie pierwsze. Moje tulipany i (jeżeli dobrze zrozumiałam) Renaty są właśnie takie jaskrawe. A tulipany Basi jaskrawe nie są.
Które są "prawdziwymi" Orange Emperor?
Tulipany Basi zdezydowanie bardziej mi się podobają i przypominają EE.

Często mówimy o pomylonych tulipanach. To nie są "pomyłki". To są inne tulipany o takiej samej nazwie.
Johanka77 23:25, 07 maj 2021

Te Orange Emperor mi się bardzo podobają!
Basia_KRK 09:17, 08 maj 2021

Mary napisał(a)
Znalazłam opakowanie od Orange Emperor, która posadziłam. Firma Eden.
Na opakowaniu taki opis
"Orange Emperor jest odmianą o wyjątkowo jaskrawo pomarańczowym kolorze.
Podobnie jak w przypadku wszystkich tulipanów botanicznych, cebuli tulipanów Fostera mogą bez przeszkód przez całe lata pozostawać w glebie i kwitną corocznie.".
To drugie zdanie rzeczywiście się sprawdza w przypadku Exotic Emperor, który też należy do tulipanów Fostera.
Ale bardziej zaintrygowało mnie zdanie pierwsze. Moje tulipany i (jeżeli dobrze zrozumiałam) Renaty są właśnie takie jaskrawe. A tulipany Basi jaskrawe nie są.
Które są "prawdziwymi" Orange Emperor?
Tulipany Basi zdezydowanie bardziej mi się podobają i przypominają EE.

Często mówimy o pomylonych tulipanach. To nie są "pomyłki". To są inne tulipany o takiej samej nazwie.

Marysiu, wg mnie te moje 'Orange Emperory' też są jaskrawe, ale ich intensywność koloru jest zmienna. Niestety nie potrafię tego oddać na zdjęciach To wszystko zależy jak pada światło, czy są w rozkwicie, itp. Jedno jest pewne, zakwitły u mnie w tym samym czasie co 'Exotic Emperor' oraz 'Flaming Purissima' (czyli tulipany Fostera). Wielkość też wszystkie mają identyczną (ok 50-55 cm, bardzo duże!!), i także tak samo duże mają kwiaty. Zrobię dzisiaj nowe fotki, pewnie znów wyjdą inne kolory

A tu ujęcia z tego tygodnia: