To anemony (zawilce) wieńcowe, kolor mają taki biało - fioletowy, zmienia się wraz z przekwitaniem. Kwitnie non-stop od wiosny do jesieni. Jak jedne kwiaty zasychają (tak gdzieś po tygodniu, może dwóch), to od razu pojawiają się kolejne.
Achhh....przepiękne klony i cała reszta
Mi zawilce padły po roku mam tylko greckie.
Zakwitły na wiosn, później zanikły...
Epimedia śliczne też nad nimi myślę
Epimedia są bardzo delikatne, subtelne, wg mnie na przód rabaty, żeby je podziwiać. Miałam je kiedyś nasadzone w olbrzymiej ilości pod sosnami, ale strasznie wolno przyrastały, chyba 10 lat by trwało, żeby zrobić z nich dywan. Teraz mam rozsadzone w kilku miejscach, tylko jako akcent.
Znalazłam opakowanie od Orange Emperor, która posadziłam. Firma Eden.
Na opakowaniu taki opis
"Orange Emperor jest odmianą o wyjątkowo jaskrawo pomarańczowym kolorze.
Podobnie jak w przypadku wszystkich tulipanów botanicznych, cebuli tulipanów Fostera mogą bez przeszkód przez całe lata pozostawać w glebie i kwitną corocznie.".
To drugie zdanie rzeczywiście się sprawdza w przypadku Exotic Emperor, który też należy do tulipanów Fostera.
Ale bardziej zaintrygowało mnie zdanie pierwsze. Moje tulipany i (jeżeli dobrze zrozumiałam) Renaty są właśnie takie jaskrawe. A tulipany Basi jaskrawe nie są.
Które są "prawdziwymi" Orange Emperor?
Tulipany Basi zdezydowanie bardziej mi się podobają i przypominają EE.
Często mówimy o pomylonych tulipanach. To nie są "pomyłki". To są inne tulipany o takiej samej nazwie.
Marysiu, wg mnie te moje 'Orange Emperory' też są jaskrawe, ale ich intensywność koloru jest zmienna. Niestety nie potrafię tego oddać na zdjęciach To wszystko zależy jak pada światło, czy są w rozkwicie, itp. Jedno jest pewne, zakwitły u mnie w tym samym czasie co 'Exotic Emperor' oraz 'Flaming Purissima' (czyli tulipany Fostera). Wielkość też wszystkie mają identyczną (ok 50-55 cm, bardzo duże!!), i także tak samo duże mają kwiaty. Zrobię dzisiaj nowe fotki, pewnie znów wyjdą inne kolory