Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 12:34, 08 maj 2021

Na szybko wrzucam jeszcze kilka fotek z dzisiaj i zmykam na jakieś zakupy ogrodowe Dobrego weeknedu dla Was!

nicol21 21:17, 08 maj 2021

Cześć Basiu. Z przyjemnością obejrzałam sobie Twój ogród i zapowiedz zmian. Wydawało mi się że zobaczyłam znajomy nick jak u mnie napisałaś i fakt - 10 lat temu robiliśmy remont i byłam na FM, również kilkukrotnie zaglądałam do Twojego wątku, choć raczej aktywna nie byłam. Super, że rozwijasz temat ogrodu. Bo to tak naprawdę początek dłuuugiej przygody.

Już meliście piękny ogród a teraz będzie cudny. Super mieć stare drzewa, dodają charakteru. Zmiany ambitne, szkoda że wiosna w tym roku taka inna, zimna i u Was mokra. No ale jesienią dokonczycie założenie.

Wczoraj i dziś przeglądałam wątek bo w domu małe dzieci...
Super, że zdecydowałaś się na kule z cisa. Zdecydowanie warto, poradzą sobie w słoncu a i dodadzą rabacie atrakcyjności zimą.

Klony masz piękne. Myślę, że te 14 to jeszcze nie Twoje ostatnie słowo. One wciągają i to mocno! Są piękne, bezproblemowe i tak wcześnie startują wiosną. O ich zmienności to nawet pisać nie będę. Przez kilka lat miałam je w donicach, obecnie większość w gruncie, ale jak dobrze pójdzie to za 2 lata będzie przeprowadzka. Chwilowo tylko wirtualnie, ale urządzam nowy, większy ogród. No ale najpierw budowa domu do ogarnięcia. A fizycznie to urządzam warzywnik i sad . Założyłam sobie nawet wątek równoległy żeby później pamięcać co, gdzie, kiedy...

Widoki tulipanowe boskie. I ta ilość! 3 tyś!Moje ulubione EE też masz . Ja się na tulipany obraziłam. Są piękne, ale już nie sadzę. Choć nigdy nie sadziłam w tych ilościach. Za to wolę czosnki. Może i liście brzydkie, ale można je ściąć i pięknie kwitną, a co ważneijsze w kolejnych latach powtarzają. Mam też wrażenie, że u mnie ciut się namnażają nawet.

Zapisuję wątek i będę odwiedzać .
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
beta 21:49, 09 maj 2021

Ależ pięknie te tulipany wyglądają
A co za trawkę tam masz z tulipanami Basiu ?
MiluniaB 22:11, 09 maj 2021

Basiu pomarańczowe tulipany bardzo ładne Angelique nie powtarzają kwitnienia - przynajmniej u mnie.
Kupiłaś coś do ogrodu?
Wiolka5_7 08:14, 10 maj 2021

Ale fajnie wyszedł Ci ten mix tulipanowy 3000 posadzonych cebul robi wrażenie
KasiaBawaria 12:28, 10 maj 2021

Juz ci kwitna epimedia?Moje dopiero wysuwaja listki.Piekny klonik. Swojego przycielam jesienia drastycznie bo byl chory.Teraz ma ogromne, zdrowe paczki i beda duze liscie. Jestem pozytywnie zaskoczona
Basia_KRK 22:00, 16 maj 2021

KasiaBawaria napisał(a)
Juz ci kwitna epimedia?Moje dopiero wysuwaja listki.Piekny klonik. Swojego przycielam jesienia drastycznie bo byl chory.Teraz ma ogromne, zdrowe paczki i beda duze liscie. Jestem pozytywnie zaskoczona

Tak Kasiu, przesadziłam je w zeszłym roku z suchego cienia w bardziej jasne miejsce i widocznie im się spodobało W dużym cieniu zupełnie nie chciały mi rosnąć, a na nowej miejscówce nowe życie Okazuje się, że mam trzy odmiany, pomarańczową, różową i białą (wszystkie miały być białe) Największa jest pomarańczowa "Orange Konigin", mega wybiła na rabacie. Najmniejsze i najdelikatniejsze są białe ("Epimedium Niveum"), najpóźniej z tych trzech odmian miały kwiatki.

Basia_KRK 22:08, 16 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Basiu pomarańczowe tulipany bardzo ładne Angelique nie powtarzają kwitnienia - przynajmniej u mnie.
Kupiłaś coś do ogrodu?

Angelique dopiero teraz kwitną u mnie, są przepiękne!!!!! Będę je na pewno dosadzać w kolejnych miejscach jesienią. Jestem ciekawa, czy powtórzą, bo słyszałam że u niektórych niezawonie co rok powtarzają..

Zakupy ogrodowe zrobione kupiłam 9 hortensji "Bobo", jestem z nich bardzo zadowolona po zeszłym roku, i mam plan na nowy niskie szpaler Kukliki "Mai Tai" oraz bodziszki "Rozanne"
Trochę mam mało czasu ostatnio i dużo roślina cały czas czeka na posadzenia... Aha!!! Dojechały róże z Niemiec, ze szkółki Kordes - "Garden od Roses" oraz "Madame Anisette", piękne sadzonki, na razie czekają na posadzenie. Póki co, ułożyłam je w jednej linii po obu stronach ścieżki z płyt. Takie poglądowe zdjęcie poniżej.
Aha! wyhaczyłam jeszcze w szkółce bukszpanową kulę w fajnym rozmiarze, trochę podmęczona, bo była wciśnięta pomiędzy inne rośliny, ale planuję ją wyprowadzić Jest już posadzona na rabacie obok dwóch mniejszych kul i teraz tworzą trójkąt

Basia_KRK 22:19, 16 maj 2021

beta napisał(a)
Ależ pięknie te tulipany wyglądają
A co za trawkę tam masz z tulipanami Basiu ?

Przy części tulipanów mam Seslerię jesienną, rośnie u mnie w półcieniu i mega szybko wystartowała po marcowym niskim cięciu. Sadziłam ją jesienią, więc na razie nie za wiele mogę się o niej wypowiedzieć.
Johanka77 22:26, 16 maj 2021

No proszę!
Jakie zakupasy!

Moje ostatnie też czekają na posadzenie. I na zdjęcie darni