Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Wiaan 13:35, 30 cze 2021

Judith napisał(a)
Milunia - troche zbyt ogólnie dla mnie, potrzebuję bardziej łopatologicznie .
Zatem: poza tym, ze wstępnie nawieziona to raczej piaszczysta czy raczej gliniasta?
Po przekwitnięciu całego krzewu - scinasz: ale co? Wszystkie pędy?

o to samo chciałam spytać co ścinasz po przekwitnięciu? edukowałam się w necie, że ścinamy nad liściem właściwym cokolwiek to oznacza , który ma na gałązce 5 liści, bo tam są pąki czy tak, czy całkiem pochrzaniłam

Jeszcze coś, czy jak kwiat przekwita to od razu obcinasz, czy tylko usuwasz płatki i potem podcinasz w wolnej chwili?

Samopoczucie lepsze zdecydowanie, odpuściłam po prostu chwilowo
MiluniaB 13:36, 30 cze 2021

Marta miło mi bardzo, że zostawiłaś komentarz Oczywiście lipcowe zdjęcia ogrodu będą, zapewne już będą królowały hortensje. Zapraszam

April prawda dużo koloru, ale to róże z poprzedniego ogrodu, nie potrafiłam ich zostawić, ani zrobić selekcji. Każda z nich ma swoją historię Będzie jeszcze bardziej na różance szalono, bo właśnie dosadziłam gracki jako najwyższe piętro

Judith proponuję Ci wydrukować sobie mój poprzedni post jako ściągę
Ziemia zdecydowanie nie jest piaszczysta, ale też nie jest bardzo gliniasta - taka normalna Sukcesywnie ścinam przekwitnięte kwiaty i pędy o połowę, aby już wypuszczały nowe przyrosty - tym sposobem zawsze coś kwitnie. Jeżeli zdaży się, że krzew przekwitnie w całości ścinam pędy również o połowę i podlewam florovitem, żeby krzew nabrał sił na kolejne kwitnienie
Pytaj jak coś dopowiedzieć

UlaB mi też się podoba ta wariacja kolorów w tym uporządkowanym ogrodzie - taka jedna szalona rabata Nie mam spisanych odmian, wszystkie nam zanotowane w głowie

Aneta o cięciu powyżej odpowiedź dla Judith. Z przekewitniętymi kwiatami różnie. Czasami obcinam jak widzę, że już przekwitają i są luźne płatki, które za chwilę opadną ; czasami czekam, aż opadną i ścinam samą szypułkę.
To dobrze, że odpuściłaś i wraca lepsze samopoczucie Ja dzisiaj korzystam z oddechu od upalnej pogody i zabrałam się za sadzenie
LIDKA 14:12, 30 cze 2021

Yenna napisał(a)
Zostawię, więc ślad, że zaglądam

Przyznaję - czekam na lipcowy spam ogrodowy. Róże to nie moja bajka, a resztę Twoje ogrodu uwielbiam

Juz tu byly i sa ogrodniczki co to mówily jak Ty.
A potem zachorowały na różankęhigihi
MiluniaB 15:06, 30 cze 2021

Lidka tak, tak to prawda Moim zdaniem ogród bez róż to ogród niepełny. Róże są piękne chociaż czasem bywają problemowe - to królowe ogrodu, warto je mieć
Yenna 15:08, 30 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Juz tu byly i sa ogrodniczki co to mówily jak Ty.
A potem zachorowały na różankęhigihi

Jak zachoruję na różankę to mnie kopnijcie i przypomnijcie moje wcześniejsze posty

A tak na poważnie. To nie tak, że jestem przeciw różom. Raczej przeciw bałaganowi, nawet wizualnemu. Męczy mnie po prostu. Z tych powodów różanki u siebie nie widzę, chociaż wiem, że innym może się to podobać
MiluniaB 15:09, 30 cze 2021

Dzisiaj dzień sadzenia - pogoda sprzyjająca

Taki widok z tarasu Podobają mi się te armatki wodne nawadniające pola

UlaB 16:51, 30 cze 2021

Z tym spisem widzę mamy podobnie ale postanowilam, ze na dzialce wszystko bedzie na papierze - zobaczymy na ile mi wystarczy postanowienia
Hortki same tak ładnie stoją czy masz podpory? Wczoraj podpieralam PinkAnabelle - nagle postanowila sie polozyc, a jeszcze kilka dni temu pieknie stala bez podpór.
Martka 18:16, 30 cze 2021

MiluniaB napisał(a)
Dzisiaj dzień sadzenia - pogoda sprzyjająca

Taki widok z tarasu Podobają mi się te armatki wodne nawadniające pola

Miluniu, Twoje hortensje takie zaawansowane? Jakoś mi to wszystko podejrzanie u Ciebie wygląda, zbyt bajkowo, żadnych porażek, porażeczek?
zbigniew_gazda 18:54, 30 cze 2021

O różach u Ciebie Milunia rozprawki. Też uważam że w ogrodzie róże muszą być. To są królowe oprócz rododendronów. Preferuję oddzielną rabatkę różaną i nie muszą być odmiany "rasowe". Wszystkie róże są piękne. Usuwam poszczególne kwiaty w miarę przekwitania a jak przekwitnie cała wiecha - tnę 0,5 cm nad trzecim liściem od góry nad którym zwykle pojawia się nowy pęd i to każdą ogrodniczkę (ogrodnika) cieszy.
Roocika 19:47, 30 cze 2021

Milunia, bardzo energetyczna różanka. Fajna przeciwwaga dla reszty ogrodu.
Pozdrawiam