Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Basilikum 09:47, 08 kwi 2026

Poczytałam i macham łapka w przelocie
Agatorek 18:43, 09 kwi 2026

Aniu, tak, te fiołki się rozsiewają. Jeśli chcesz, to mogę Ci trochę ukopać .

Renata, dziękuję

Ewa, pewnie zabiorę i trochę ułudki. Na razie nowy ogród to dalekie plany

Iza, odmachuję
Ja też ostatnio wszędzie w przelocie jestem. Zimno się strasznie zrobiło. W nowym domu też zimno, a dziś prawie dwie godziny łaziłam z elektrykiem i uzgadnialiśmy gniazdka i włączniki do świateł.
Kolejna wizyta na budowie w poniedziałek
Basilikum 19:11, 09 kwi 2026

a to u nas cieplo wprawdzie tylko 12 stopni ale slonce tak mocno swieci, ze w ogrodzie juz pracuje w krotkim rekawku i spodenkach
Agatorek 20:32, 09 kwi 2026

A idź. Dziś rano były 3 stopnie u nas. I wiało.
LIDKA 20:51, 09 kwi 2026

Aga super że już etap elektryki.
Róże silne są i jeszcze daj im szansę.

Kiedyś Tyszka miala podobny Awatar. Jak zobaczyłam Twój miałam Deja vu.
Plany co do domu podziwiam. Wierzę że wyjdzie świetnie a kamień w kuchni jest rewelacyjny w użytkowaniu. Mam i wszystkim polecam,
Trzeba go kupować w zakładach kamieniarskich a nie firmach kuchennych. Mój kosztował 1/4 mebli a mam 5 m blatu w jednym kawałku. Drugi to 3 m.
Zamówilam w zakładzie w którym kilka lat wczesniej robiliśmy pomniki rodzicom.
Agatorek 22:37, 09 kwi 2026

Lidka, i tak nie mam czasu, żeby się różom przyglądać, więc do tego, żebym je usuwała, to jeszcze długa droga. Może ruszą .

Co do kamienia, to się zgadzam. Tutaj też tak robiłam, że meble kuchenne w jednej firmie, a blat (i w sumie schody też) zamawiałam oddzielnie. W firmie, która sprowadza i sprzedaje płyty kamienne.
Miałam już wybrane wzory, dowiedziałam się, gdzie mogę je obejrzeć na żywo i skończyło się tak, że kamień na schody został ten sam, a na blat do kuchni zamówiłam zupełnie inny. Bo na żywo zobaczyłam inny niż ten, o którym pierwotnie myślałam i musiał być po prostu ten inny. A że z jednego kawałka byłoby mało (bo ten sam kamień mam też na ścianie obok kuchenki i zlewu), to drugi z tej samej partii ściągali mi z oddziału z drugiego końca kraju . Do tej pory mi się podoba.
Pewnie skończy się na kamiennych blatach, ale na tą decyzję mam jeszcze czas.

Dziś musiałam sobie zwizualizować kuchnię i mniej więcej określić gdzie chcę gniazdka. Trochę trudno bez projektu, ale myślę, że będzie ok . Zawsze można za szafkami poprzerabiać w razie czego .

Za jakiś tydzień wchodzi hydraulika i (chyba po tynkach?) ogrzewanie podłogowe.
Pan elektryk będzie mi zakładał jeszcze rekuperację (i później klimatyzację).

W poniedziałek spotykam się z firmą od tynków i wylewek ustalić terminy ich wejścia, bo już mi się miesza kto po kim ma robić.
Później (albo w międzyczasie) elewacja i wykończenie strychu (nieużytkowego).
A później wykończenie w środku.
Jednym słowem, masakra .
LIDKA 22:59, 09 kwi 2026

Aga dobrze Ci idzie ta budowa. Nasz kamieniarz mała firma rodzinna. Ma zakład po ojcu. Miał takie duże płyty na placu i mogłam sobie wybrać. Pokazałam tylko który che granit. Zapisał i potem przyjechał na pomiary jak już meble stały. Ten większy kawał blatu montowali w 5 chłopa więc nie mam szans na szybki remont czy zmiany w kuchni. Jest od ściany do ściany po długości idealnie na wymiar. Na ściany dałam cegły długo potem bo nie wiedziałam co chce. Pierwotnie kupiliśmy kafle które wylądowały w pralni.
Korpusy szafek mam szare a fronty szare w dwóch szafkach wiszących a resztę białe. Myślę że kiedyś zmienię front na inny kolor.
Basilikum 18:58, 10 kwi 2026

Agatorek napisał(a)

Jednym słowem, masakra .

nie masakra, tylko super Ci ta budowa idzie
ajka 19:36, 10 kwi 2026

Dziękuję Aguś, na razie nie widzę za bardzo miejsca dla nich, tym bardziej jeśli się sieją. Niebieski kolor mam tylko w wybranych miejscach.

Budowa w twoim wydaniu to nie masakra. Świetnie sobie radzisz, cały czas do przodu.
Polon 20:18, 10 kwi 2026

Elektryka - nie wiem jak u Ciebie, bo u mnie zawsze połowa gniazdek za meblami
Niby wszystko przemyślane, rozrysowane, zaplanowane, a później i tak bez przedłużaczy się nie da

Kuchnię teraz mamy taką, żeby była i nas finansowo nie zabiła, więc długiego żywota jej nie wróżę. Jak się rozleci, to już bankowo blat kamienny sobie zrobię.