Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 09:17, 12 kwi 2021

Hej Monika, fajnie że wróciłaś po zimie

Kasiu, to jeszcze nie wszystkie klony, które zamówiłam .
Do tej pory miałam jednego. Nie za wysoki jest, ale już grubiutki, widocznie taki pokrój, kupowałam jako nn na jakimś targu.
Przetrwał zimę bez okrywania. Widać już malutkie listki.

Wiaan . Ogólnie te klony miały być na rabaty wokół nowego oczka (z tyłu działki).
Ale wczoraj posadziłam 2 szt przy „starym” oczku z przodu (brakowało tam czegoś), 1 szt na rabacie z jukami i 2 szt na dużej rabacie przy bramie .
Zdjęć brak, bo nie miałam siły iść po aparat plus muszę tam nieco ogarnąć.

Dzięki Iwonka za info o stożkach. Na razie siedzą w doniczkach, czekam na duże stożki ze szkółki (kopane z gruntu) i wtedy będę wszystkie sadzić. Przejrzałam je pod kątem ćmy. Czyściutkie są.

Basiu, to dopiero początek
Jutro przyjeżdzają hortensje, a w środę część jeżówek, rutewki i część rozchodników.
Judith 09:58, 12 kwi 2021

Dla mnie sadzenie roślin należy do najbardziej wyczerpujących i czasochłonnych prac... Zatem - zważywszy Twoje zakupy - czeka Cię masa ciężkiej pracy. Co nie zmienia oczywiście faktu, ze takiej duże jednorazowe zamówienie to sama radość .
U mnie występują takie ambiwalentne odczucia - radość i ekscytacja z jednoczesnym przerażeniem „o matko, będę musiała to wszystko posadzić!”
Agatorek 10:08, 12 kwi 2021

Tez tak mam . Niestety jest to czynność, której nie da się uniknąć przy zakładaniu czy tez powiększaniu/ zmienianiu ogrodu.

Posadzić to jedno, później trzeba pielić i podlewać . Niestety nie mogę mieć linii kroplujących. Szkodniki lubią gryźć wszystkie węże, kable, rurki etc
sylwia_slomc... 10:11, 12 kwi 2021

A ja lubię sadzić i czekać na efekt po takim sadzeniu, najbardziej nie lubię plewienia
LIDKA 10:41, 12 kwi 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja lubię sadzić i czekać na efekt po takim sadzeniu, najbardziej nie lubię plewienia

Sylwia mam tak samo. sadzenie frajda a pielenie beeee
Judith 10:45, 12 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

Sylwia mam tak samo. sadzenie frajda a pielenie beeee

Pewnie, ze frajda! I jednocześnie ciężka praca. .
Judith 10:53, 12 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Niestety nie mogę mieć linii kroplujących. Szkodniki lubią gryźć wszystkie węże, kable, rurki etc

A rozważałaś inne opcje automatycznego podlewania? Ja mam rurki zakopane w ziemi i w wybranych miejscach dysze, które pod wpływem ciśnienia wody wynurzają sie spod ziemi. Można ustawić obszar po którym kazda z dysz sie obraca - pełne koło lub jego wycinek oraz zasięg. Gdy podlewanie nie jest włączone dysza to tylko mały dysk niewidoczny w trawie czy na rabacie. My mamy kilka sekcji działających niezależnie w różnych miejscach ogrodu.
Kasya 10:58, 12 kwi 2021

Myśle sobie.... z takim sprzętem to po weekendzie juz pewnie są wszystkie rabatki.... a fotek nie widzę

MiluniaB 11:15, 12 kwi 2021

Judith napisał(a)
Dla mnie sadzenie roślin należy do najbardziej wyczerpujących i czasochłonnych prac... Zatem - zważywszy Twoje zakupy - czeka Cię masa ciężkiej pracy. Co nie zmienia oczywiście faktu, ze takiej duże jednorazowe zamówienie to sama radość .
U mnie występują takie ambiwalentne odczucia - radość i ekscytacja z jednoczesnym przerażeniem „o matko, będę musiała to wszystko posadzić!”

Hi hi zupełnie mam takie same odczucia. Normalnie tak jak bym ja to pisała

W jeden dzień przesadziłam dwa małe miskanty i okropnie mnie to zmęczyło. Kolejnego dnia pomagałam przy sadzeniu rh i magnoli i znowu to samo. Czeka mnie jeszcze dosadzenie kilku traw, ale to tak gdzieś za 1,5 miesiąca

Aga trochę sadzenia masz i będziesz miała, ale widać w Tobie ten zapał i chęci - oby trwało to jak najdłużej. Pamiętasz pisałam Ci wcześniej, że ja po trzech latach tyrania w ogrodzie totalnie się wypaliłam i nadal to trwa - dlatego tak bardzo cieszę się z obecnej małej powierzchni
Basieksp 11:24, 12 kwi 2021

Ooo, bylinowe to mnie bardziej ciekawią chyba dlatego, że na drzewka u mnie z miejscem kiepsko, a byliny zawsze gdzieś wcisnę będę podglądać