Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Kaha565 19:11, 17 maj 2021

Ja też kupiłam swoje pierwsze pelargonie! W tamtym roku miałam petunie
sylwia_slomc... 21:39, 17 maj 2021

Jak chcesz ładnie zageścić korony ciapnij czubek każdej z gałązek i one się wtedy będą rozgałęziać, a za rok znowu tak samo i w kolejnym też tyle że w kolejnych latach ciut więcej trzeba uciapać
Gruszka_na_w... 22:11, 17 maj 2021

Kamcia napisał(a)
No tak, odmiana nazwy tuje nie wydaje się trudna ale "ten wiąz" ... tego "więza" czy jak to?

Boże, jaki wstyd

ściągawka

Mnie denerwuje odmienianie wyrazu klon. Inaczej się odmienia, jeśli chodzi o drzewo, a inaczej, jeśli dotyczy osobnika sklonowanego. Zwariować można.
Na pocieszenie: język polski jest w trójce najtrudniejszych języków świata.

Dla Agnieszki: tuja- tui.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:13, 17 maj 2021

Piękne okazy jabłonek! Pieski tak apetycznie na nie patrzą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 22:59, 17 maj 2021

Kasiu, to moje pierwsze (serio) roślinki jednoroczne. Nie liczę tegorocznych aksamitek, które przymrozek mi załatwił .

Sylwia, dzięki, tak zrobię.

Haniu, oby nie chciały ich skosztować, musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby je upchnąć w samochodzie .
Dziękuję za wyjaśnienie odnosnie tui
Agatorek 23:25, 17 maj 2021

1.

Ta jabłonka ma przewodnik dość wysoki. Czy mam go obciąć, tak jak idzie czerwona linia? Chciałabym, żeby się zrównała wysokością z drugą jabłonką, która jest niższa (ma niższy przewodnik). Czy ucięcie przewodnika spowoduje, ze się rozgałęzi poniżej?

2.

Tutaj przewodnik jest do wysokości żółtej linii (wysokość jest odpowiednia). Czy mam przyciąć gałązki mniej więcej jak idzie czerwona linia?
KasiaBawaria 08:53, 18 maj 2021

Pokazujesz na zdjeciach drzewka a ja widze psy slepa jestem zakupy super
Roocika 09:53, 18 maj 2021

Ładne jabłonie kupiłaś
sylwia_slomc... 10:11, 18 maj 2021

Możesz tak ciachnąć, będzie w przyszłości ładniejsza korona, ale oprócz tego wszystkie końcówki gałązek które zostanąPrzed pakiem wychodzącym na zewnątrz korony, by nie zagęszczać dośrodka, a na zewnątrz właśnie. Pierwszy pak jest najmocniejszy i to będzie gałązka wiodąca potem. Zageszczanie do środka powoduje w przyszłości otarcia kory, a tego nie chcemy bo to rana i choroby grzybowe
Napia 13:36, 18 maj 2021

Bardzo ładne te jabłonki i inne drzewka. Wiąz i metasekwoja robią wrażenie,a i tak to psiaki przyciągają uwagę w sam raz do miziania