Jak chcesz ładnie zageścić korony ciapnij czubek każdej z gałązek i one się wtedy będą rozgałęziać, a za rok znowu tak samo i w kolejnym też tyle że w kolejnych latach ciut więcej trzeba uciapać
Mnie denerwuje odmienianie wyrazu klon. Inaczej się odmienia, jeśli chodzi o drzewo, a inaczej, jeśli dotyczy osobnika sklonowanego. Zwariować można.
Na pocieszenie: język polski jest w trójce najtrudniejszych języków świata.
Dla Agnieszki: tuja- tui.
Piękne okazy jabłonek! Pieski tak apetycznie na nie patrzą.
Ta jabłonka ma przewodnik dość wysoki. Czy mam go obciąć, tak jak idzie czerwona linia? Chciałabym, żeby się zrównała wysokością z drugą jabłonką, która jest niższa (ma niższy przewodnik). Czy ucięcie przewodnika spowoduje, ze się rozgałęzi poniżej?
2.
Tutaj przewodnik jest do wysokości żółtej linii (wysokość jest odpowiednia). Czy mam przyciąć gałązki mniej więcej jak idzie czerwona linia?
Możesz tak ciachnąć, będzie w przyszłości ładniejsza korona, ale oprócz tego wszystkie końcówki gałązek które zostanąPrzed pakiem wychodzącym na zewnątrz korony, by nie zagęszczać dośrodka, a na zewnątrz właśnie. Pierwszy pak jest najmocniejszy i to będzie gałązka wiodąca potem. Zageszczanie do środka powoduje w przyszłości otarcia kory, a tego nie chcemy bo to rana i choroby grzybowe