Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Margerytka40 14:21, 05 lut 2021

Taki zestaw z laskiem dawałby fajną zmienność. Latem miałabyś ścianę zieleni, tło dla rogalowej a zimą gdy na rogalu spokojnie z tyłu byłby popis. Przemyśl. Nie do końca znam realia Twojej działki, nie odnajduję się jeszcze ale z tego co pokazałaś pomysł wydaje mi się do przemyślenia
Basieksp 14:36, 05 lut 2021

Fajnie to wygląda właśnie chciałam dodać od siebie, że żółte derenie też fajnie by wyglądały
Agatorek 15:06, 05 lut 2021

Margerytka40 napisał(a)
Tak to mniej więcej bym widziała

Oczywiście nie znam wymiarów tego miejsca więc tak tylko orientacyjnie.

dzięki

a jakby zamiast brzóz dać np. choiny kanadyjskie?
Margerytka40 15:11, 05 lut 2021

Trochę nie widzę sensu by dawać tam zimozielone choiny. Masz tam przecież tuje i fajnie bo zimą się przyda. Z choina i to już nie ten efekt. Ewentualnie można wpleść kilka w 2 lub 3 grupach. Ja bym jednak już nie mieszała.
Agatorek 15:37, 05 lut 2021

Wiem, że to zupełnie nie drzewo i inny efekt, tylko brzóz za bardzo nie lubię . Mam je przed ogrodzeniem z przodu działki i wystarczy .
Margerytka40 15:55, 05 lut 2021

Mogą być inne drzewa. Brzóz będę bronić bo co innego zwykła brzoza a co innego odmianowa jak np Doorenboos. Ale rozumiem
inka74 17:03, 05 lut 2021

pytanie mam - jaki był powód posadzenia tuj pod linijkę w zaznaczonym miejscu? czy ew. można je inaczej posadzić czy mają tak zostać? Pytam bo może to miało być jakieś specjalne wydzielenie przestrzeni. Wszystkie rabaty są okrągłe, falki a tu mamy równy rządek...

jak dochodzicie do kojca? kojec jest tylko ogrodzony coby np. psiaki zamknąć jak goście przychodzą czy tam są też budy dla psiaków? On jest też taki spory
Agatorek 17:10, 05 lut 2021

Dziś tak bardzo nie ma mrozu, więc wyszłam na taras i zrobiłam kilka zdjęć, może coś rozjaśnią.

Strona lewa :

Tył działki :

Posadzone tuje są bardzo małe ( ), dlatego nie mam tam (jeszcze) zimozielonego tła.

Ścieżka na "parking" i do kojca:

"X" to góra ziemi z kopania oczka, nie będzie jej tam. Poprzesadzam też roślinki z nad oczka.

Tył działki - posadzone drzewka (mamutowce i metasekwoje chińskie), mają robić za tło.
Agatorek 17:15, 05 lut 2021

inka74 napisał(a)
pytanie mam - jaki był powód posadzenia tuj pod linijkę w zaznaczonym miejscu? czy ew. można je inaczej posadzić czy mają tak zostać? Pytam bo może to miało być jakieś specjalne wydzielenie przestrzeni. Wszystkie rabaty są okrągłe, falki a tu mamy równy rządek...

jak dochodzicie do kojca? kojec jest tylko ogrodzony coby np. psiaki zamknąć jak goście przychodzą czy tam są też budy dla psiaków? On jest też taki spory

Odpowiedzi w obrazkach wyżej

1. nie było żadnego specjalnego powodu posadzenia tak tych tujek. Po prostu zostały posadzone wzdłuż ścieżki prowadzącej do kojca.
Będą prawdopodobnie włączone w rabatę.
Ta ścieżka z tujkami po prostu rozdziela ogród (nie lubię dużych pustych przestrzeni).

2. Do kojca dochodzimy ścieżką z krążków betonowych, w przyszłości chcę je wymienić na kamienie (łupek), żeby był jeden materiał, z którego zbudowane są ścieżki.
Budy psiaków są pod domem, kojec tylko, gdy przyjeżdża ktoś obcy i musi wejść na teren.
To jest kojec dla 3 psów, więc chcieliśmy, żeby miały dość miejsca, jeśli musiałyby zostać tam kilka godzin.
Agatorek 17:21, 05 lut 2021

Margerytka40 napisał(a)
Mogą być inne drzewa. Brzóz będę bronić bo co innego zwykła brzoza a co innego odmianowa jak np Doorenboos. Ale rozumiem

Muszę pomyśleć nad tym
Na razie i tak w tamtym obszarze rosną mamutowce i metasekwoje chińskie.

zaznaczone "gwiazdkami"

no tak, gwiazdki też są przy ogrodzeniu
może ten obrazek będzie lepszy: