Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

JoannA 21:50, 08 lut 2021

Witam się Agnieszko w Twoim wątku. Nie ukrywam że zaglądałam tu cichaczem i troche podczytywałam.
Zazdroszczę, ale to bardzo zazdroszczę takiego areału do zagospodarowania.
U Ciebie naprawdę można poszaleć ogrodowo
Widzę burzę mózgów. Planowanie rabatek, a na tapecie altana.
Podrzucam wiec taką inspirkę, która dzisiaj wpadła mi w oko
https://www.liderbudowlany.pl/artykul/ogrod/meble-ogrodowe/meble-i-altany-kute-w-ogrodzie-i-na-tarasie/
Zegar masz przepiękny, a ja już go widzę zatopionego w różach.
Pozdrawiam
Agatorek 22:15, 08 lut 2021

inka74 napisał(a)
Można i ukryć, tak aby nie była w pełni widoczna i dać jako element dekoracyjny. Wystarczy, że otoczysz ją nasadzeniami niższymi od frontu a wyższe z tyłu. Wejście nie centralnie tak, aby je widzieć z tarasu a tak przesunięte.

Tak będzie chyba najlepiej
Agatorek 22:19, 08 lut 2021

JoannA napisał(a)
Witam się Agnieszko w Twoim wątku. Nie ukrywam że zaglądałam tu cichaczem i troche podczytywałam.
Zazdroszczę, ale to bardzo zazdroszczę takiego areału do zagospodarowania.
U Ciebie naprawdę można poszaleć ogrodowo
Widzę burzę mózgów. Planowanie rabatek, a na tapecie altana.
Podrzucam wiec taką inspirkę, która dzisiaj wpadła mi w oko
https://www.liderbudowlany.pl/artykul/ogrod/meble-ogrodowe/meble-i-altany-kute-w-ogrodzie-i-na-tarasie/
Zegar masz przepiękny, a ja już go widzę zatopionego w różach.
Pozdrawiam

Witaj Joasiu
Ja też niektóre tematy przeglądam najpierw bez ujawniania się.

Każdy rozmiar ogrodu ma swoje wady i zalety. Ja nieraz chciałabym mieć mniejszy areał .
Dziękuję za inspirację, przejrzę sobie.

Również pozdrawiam i zapraszam
Basieksp 22:35, 08 lut 2021

Agatorek napisał(a)

Tak, dokładnie tak .
Żeby do niego prowadziła jakaś ścieżka wśród drzew/ krzewów/ traw czy czymś podobnym.
Taki ukryty „cukiereczek”, który nie jest na wyciągnięcie ręki.

Ścieżka wśród drzew, krzewów niekoniecznie trawy, taki cukiereczek opleciony delikatnie np. różami, taki romantyczny, może trochę cienisty zakątek
Agatorek 22:47, 08 lut 2021

Basieksp napisał(a)

Ścieżka wśród drzew, krzewów niekoniecznie trawy, taki cukiereczek opleciony delikatnie np. różami, taki romantyczny, może trochę cienisty zakątek

Myślałam (oczywiście między innymi, to jedna z wielu opcji), żeby posadzić przy tej altance śliwowiśnię Nigra, żeby jej korona była nad altanką.
Coś, żeby dało podobny efekt jak tu (zdjęcie na gorze strony)

Ps. Przeczytałam artykuł pod tym zdjęciem, ciekawe rośliny rosną wokół tej altanki.
Basieksp 22:49, 08 lut 2021

Albo inaczej, cienisty zakątek trochę paproci, host i np. białe hortensje jakieś pnącze coś w tym stylu
Basieksp 22:53, 08 lut 2021

Agatorek napisał(a)

Myślałam (oczywiście między innymi, to jedna z wielu opcji), żeby posadzić przy tej altance śliwowiśnię Nigra, żeby jej korona była nad altanką.
Coś, żeby dało podobny efekt jak tu (zdjęcie na gorze strony)

Tak ją zacienić trochę i dobrać cieniste rośliny, nad oczkiem wytworzy się fajny klimat
Agatorek 22:53, 08 lut 2021

Basieksp napisał(a)
Albo inaczej, cienisty zakątek trochę paproci, host i np. białe hortensje jakieś pnącze coś w tym stylu

No, no ciekawe pomysły widzę . Tylko paprocie mnie nie lubią
Agatorek 22:55, 08 lut 2021

Basieksp napisał(a)

Tak ją zacienić trochę i dobrać cieniste rośliny, nad oczkiem wytworzy się fajny klimat

Altanka będzie trochę oddalona od oczka, przynajmniej na tą chwilę tak myślę . Zobaczymy, jak to wyjdzie. Przy oczku raczej ławeczka. Ale to jeszcze nawet nie jest na papierze, więc nie mówię „nie” .

Edit : nie myślałam do tej pory nad miejscem altanki, bo nie wiedziałam, czy na pewno będzie, czekałam na wycenę .
Mysza 10:49, 09 lut 2021

Aga świetny pomysł z tą altaną
Inspiracje, którą pokazałaś już pokochałam...ach...będzie romantycznie...już się rozmarzyłam.
Bardzo spodobała mi się ta metasekwoja, ciekawe co postanowisz. Jeśli już wyceniasz to oznacza, że musi się dla altany znaleźć miejsce w ogrodzie. W innym przypadku będziesz ciągle myślami do niej wracać.