Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 16:30, 09 lut 2021

Znalazłam szybciej niż myślałam

w wersji "surowej", przed malowaniem.
Zanim poszła do malowania, zyskała jeszcze jedną "rurę" między siedziskiem, a oparciem.

i z dzisiaj, pod śniegiem. Niestety trochę niewyraźnie ją widać, bo stoi na tle ogrodzenia tarasu z tym samym motywem .

Rumianka 18:25, 09 lut 2021

Po obejrzeniu altanek - inspiracji, najbardziej widziałabym bez zabudowanych ścianek i bez wzoru na daszku...wiesz...żeby nie przesadzić ze zdobieniami, bo może wyjść przerost formy nad treścią... Może wystarczyłoby delikatne podkreślenie filarów tymże wzorem, który już dominuje w innych elementach...Wystarczyłoby tylko nawiązanie do tych rzeczy, które już istnieją...balustrada na tarasie, ławka, zegar...ale to moje zdanie, a wybór i decyzja należy przecież do Ciebie kochana...
Agatorek 18:59, 09 lut 2021

Każdy z tych elementów (no oprócz ławki, bo jest na tarasie) znajduje się (lub będzie się znajdować) w innym miejscu. Zegar to już w ogóle, bo przed domem .
I właśnie dlatego (między innymi, bo chcę mieć taki tajemniczy zakątek) altankę chciałam trochę „ukryć” wśród roślin, pod drzewem, itp.. Docelowo, po kilku latach, nie będzie jej widać z tarasu (jak rośliny urosną). I tarasu nie będzie widać z altanki. Ale będą ze sobą współgrać .

Uważam, że na tak dużym terenie, nie będzie to źle wyglądało. Akurat taki mam gust . Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla innych może to być zbyt dużo metalu w ogrodzie, ale mi to się bardzo podoba.
Alija 19:00, 09 lut 2021

Ławeczka bardzo ładna i oryginalna, pasująca do całości. Fajnie. Pozdrawiam!
Margerytka40 20:03, 09 lut 2021

Takie bardzo zdobione elementy to całkiem nie mój klimat więc nie umiem doradzić ale altankę zrobiłabym bez ścianek, że stolikiem i krzesełkami. O wiele wygodniej tak.
greg66 20:07, 09 lut 2021

Ławka fajna a ja szukam takiej starej parkowej, one były bardzo wygodne.
sylwia_slomc... 20:25, 09 lut 2021

Piękne te inspiracje altankowe
Rumianka 20:42, 09 lut 2021

greg66 napisał(a)
Ławka fajna a ja szukam takiej starej parkowej, one były bardzo wygodne.

Grzesiu, ja akurat przez zupełny przypadek stałam się posiadaczką takiej właśnie starej parkowej ławki...Otóż, stało się to w chwili kupowania auta przez mojego syna...Pani sprzedająca auto poprosiła mojego syna, by wywiózł gdzieś to "stare g...o, które zawadza jej w ogródeczku". Syn wiedząc, że ja poszukuję takiej ławki, zgodził się od razu. Miała połamane listwy, ale stelaż cały...Dziś ławka stoi w ogrodzie odnowiona i tylko kolorem przypomina tamten czas...
Aguś przepraszam, że u Ciebie się rozpisałam...
Agatorek 20:43, 09 lut 2021

Margerytka40 napisał(a)
Takie bardzo zdobione elementy to całkiem nie mój klimat więc nie umiem doradzić ale altankę zrobiłabym bez ścianek, że stolikiem i krzesełkami. O wiele wygodniej tak.

Tak, ale jeśli altanka byłaby na rabacie (jej skraju), otoczona roślinami, to i tak nie można by do niej wchodzić z każdej strony, tylko z jednej. A na pewno nie będzie postawiona na otwartej przestrzeni, tak jak na zdjęciach wklejonych przez Iwonę z Danusiowej Anglii.
Jeśli byłaby „otwarta”, to psy (strasznie są towarzyskie ) wchodziłyby i tak jak popadnie , po rabacie.

Skłaniam się bardziej ku wersji ze ściankami. Tylko te ścianki, to nie ścianki, tylko ze dwa „pędy” między filarami. Także będzie bardzo ażurowo.
Rumianka 20:44, 09 lut 2021

Agatorek napisał(a)

Uważam, że na tak dużym terenie, nie będzie to źle wyglądało. Akurat taki mam gust . Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla innych może to być zbyt dużo metalu w ogrodzie, ale mi to się bardzo podoba.

I tu stawiam kropkę. To jest Twój ogród i Tobie ma być w nim dobrze. Pozdrawiam.