Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 13:33, 06 mar 2023

Większe donice planuję postawić wzdłuż balustrady tarasu, równoległej do linii budynku.
W jednym kąciku przylegającym do budynku będą te średnie donice, na „stelażach” o różnej wysokości. Stelaże powinnam mieć do końca maja, może wcześniej.
Będą wyglądały podobnie jak ten:

Pozostałe doniczki, te mniejsze, dostałam gratis, więc o nich jeszcze nie myślałam, ale jakieś miejsce im też znajdę.
Wiolka5_7 13:46, 06 mar 2023

Moim zdaniem miskanty i rozplenice ( te duże) mają za duży system korzeniowy do donic.
Sadziłabym mniejsze trawy....
Trzcinniki, molinie, hakone, seslerie, śmiałki ,stipę, Imperatę Red baron
daszum 13:46, 06 mar 2023

Jak zwykle dużo się u Ciebie dzieje
Za kilka miesięcy bęziemy podziwiać realizację Twoich donicowych nasadzeń.
Agatorek 14:24, 06 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Trzcinniki, molinie, hakone, seslerie, śmiałki ,stipę, Imperatę Red baron

Wiolka masz rację, że przydałaby się trawa z mniejszym systemem korzeniowym. Ale też musi pasować pokrojem do donicy. I muszą mi się podobać .
Z tych wymienionych wg mnie do tych kul pasowałyby może śmiałki (ale średnio za nimi przepadam) i jakieś większe hakone.
Trzcinniki, molinie i imperata mają za bardzo strzelisty pokrój. Imperata jest też za niska, a molinia zbyt delikatna.
Stipa byłaby dobra, gdyby była wyższa.
Seslerii nie lubię

Czeka mnie większa rozkminka niż myślałam . Najwyżej wyjmę wkład i wtedy wejdzie tam każda trawa .

Danusiu, póki co, to wiem, że nic nie wiem .
Judith 14:48, 06 mar 2023

Myślę, że z pełnym spokojem możesz dać do donic rozplenicę - gdy się mocno rozrośnie to ją podzielisz i dalej będzie git. A rozplenice szybko rosną i już pierwszy sezon dostarczy miłych doznań .
A rozplenia Rubrum to już w ogóle świetnie wygląda w donicy (ale jest jednoroczna).
Agatorek 14:53, 06 mar 2023

Judith, chyba tak zrobię, jak piszesz. O rozplenicy Rubrum myślałam na samym początku, ale niestety, co rok kupować 8 sztuk, to nie jest dobry interes . Chociaż zależy ile by kosztowała .
Są też wieloletnie, zielonolistne odmiany z bordowymi kotkami, może taką kupię.
sylwia_slomc... 14:56, 06 mar 2023

A myślałaś o piwoniach do tych donic? Mnie ten okrągły ich kształt bardziej pasuje do roślin, które nie będą miały pionowej formy. Albo miniaturowe dalie....
W donicach fajnie wyglądają też paprocie i hosty, ale nie wiem czy ten taras jest słoneczny czy cienisty. Nie doczytałam.
Do okrągłych donic pasują też klony palmowe z tych niskich o strzępiastych listeczkach, one dają taki leciutki odbiór.
sylwia_slomc... 14:57, 06 mar 2023

W mniejsze można dać ciemierniki...
Judith 15:05, 06 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Judith, chyba tak zrobię, jak piszesz. O rozplenicy Rubrum myślałam na samym początku, ale niestety, co rok kupować 8 sztuk, to nie jest dobry interes . Chociaż zależy ile by kosztowała .
Są też wieloletnie, zielonolistne odmiany z bordowymi kotkami, może taką kupię.

Rozplenica Rubrum jest dość droga, zupełnie nie jak roślina jednoroczna. Ale trzyma się długo, to nie tak jak bratki, które przekwitną i po zawodach .
Ale po co kupować 8? Możesz kupić 2, 3 i wymieszać z innymi - będzie fajny efekt.
anpi 15:25, 06 mar 2023

Myślę, że przynajmniej raz pozwolisz sobie na 1-3 Rubrum, takie donice na to zasługują One szybko przyrastają i długo są efektowne. Ja już drugi rok kupuję 2 sztuki, jedną do gruntu, jedną do donicy przy wjeździe ( wszystkim się podoba i o nią pytają, jakbym innych traw ogrodzie nie miała!) Oczywiście najważniejsze,że mi się podoba!!!
Mała sadzonka szybko wypełnia donicę, a zawsze sadziłam tam że trzy różne sadzonki i wcale to taniej nie wychodziło.