Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 11:11, 06 mar 2023

Agnieszko, donice świetne
W kwestii ich obsadzenia nie zapominaj o feerii barw i surfiniach lub supertuniach . Jednoroczne, ale za to kwitnące przez pół roku .
Agatorek 11:18, 06 mar 2023

Judith, dzięki
Może kupię supertunie do mniejszych donic. Teraz mam zagwostkę z tymi dużymi. Chciałabym tam trawę w typie przewieszającym się - jak rozplenica, czy niektóre miskanty. Muszę się na coś zdecydować
Agatorek 11:24, 06 mar 2023

Największa donica ma wysokość ok. 70-75 cm (jest lekko ścięta na dole, żeby była stabilna, oraz na górze, bo ma wyjmowany wkład). Średnica w najszerszym miejscu to 80 cm.
Wkład na roślinę ma średnicę około 60 cm, muszę jeszcze jutro zobaczyć jego wysokość, ale prawdopodobnie jest w okolicy 50 cm. To nie jest mało wg mnie.

Po kilku latach mogę zmienić nasadzenia, albo wyjąć w ogóle wkład.

Nie miała baba kłopotu, to se wielkie donice kupiła

Judith 11:27, 06 mar 2023

Ha! Obsadzenie donic to wcale nie jest prosta sprawa .
Może przy tych dużych donicach pójdziesz bardziej w stronę mini rabatek? Takie donicowe kompozycje fajnie robiła Milunia.
Kordina 11:32, 06 mar 2023

Agatorek napisał(a)

(...)Bożenko, to nie będzie rabata, myślę teraz o dużych donicach, co w nie wsadzić (...)

Wiem, wiem, pomyślałam jak Judith coś na kształt tych skrzyń (wysokie, średnie i zwisające i nie koniecznie wszystko w jednej donicy )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11585-ogrod-picker-w-weseke
JoannA 11:37, 06 mar 2023

Proponuję hakonechloa do tych donic bo ona dobrze zimuje nawet bez okrycia. Mam to sprawdzone.
A z miscantow to może ,Adagio' tylko nie wiem czy przezimuje.
Ale zawsze możesz wkład wyjąć z donicy i na zimę zadołować.
Agatorek 11:50, 06 mar 2023

Judith, niestety, chyba już łatwiej skomponować rabatę, niż doniczki .
Te wielkie donice będą stały w jednej linii przy balustradzie, dlatego jakieś trawy mi wpadły do głowy. Chciałabym w nich jakieś jednolite nasadzenia.

Bożenko, świetny pomysł z tymi rabatkami/kompozycjami (Przepiękny jest ogród pokazany przez Andę ). Też mi to chodziło po głowie, i właśnie z mniejszych doniczek (jeszcze muszę dokupić te najmniejsze) będę próbowała stworzyć jakieś właśnie takie zakątki. Z bardzo zróżnicowaną roślinnością.
Na te średnie doniczki, o średnicy 38 cm, będę miała stelaże, każdy w innej wysokości.

Joasiu, jak hakonechloa bardzo mi się podoba, to chyba jednak będzie odrobinę za mała do tych największych donic. Ale może jedną wsadzę do tej mniejszej.

mrokasia 11:52, 06 mar 2023

Hej Aga . Nie nadrobię wszystkiego ale o donicowych dylematach przeczytałam. Ja bym do tych donic to miskantów nie sadziła... One bardzo szybko rosną w sensie bryły korzeniowej. Musiałabyś co roku je wyjmować i dzielić. Te niższe też - mam Yaku Jima i to jest mały potwór.
Pomyśl może o moliniach.
A jak u Ciebie z wiatrem na tym tarasie? Żeby Ci wyższych traw nie łamało...
Agatorek 12:43, 06 mar 2023

Mrokasiu, wiatr jest u mnie wszędzie , na tarasie także. Ale chyba rośliny się do tych warunków przyzwyczaiły, bo jeszcze nic mi się nie połamało.
Na razie jestem skłonna odpuścić miskanty, ale niekoniecznie rozplenice.
Molinie wydają mi się za delikatne (w porównaniu do donic). Marudzę, co?
Na spokojnie sobie podumam...jeszcze trochę czasu jest . Molinii nie wykluczam jeszcze
Wiaan 13:13, 06 mar 2023

Agnieszka donice bardzo ładne, jak zaplanowałaś je rozmieścić? To nie jest takie łatwe co posadzić do donic, znam to bardzo dobrze Masz ich sporo i różnej wielkości, hmm...
Do większych faktycznie posadziłabym trawy przewieszające, a do mniejszych supertunie albo jakieś fajne kompozycje z trzech gatunków. Wszystko zależy jak będą ustawione.