Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Basieksp 20:32, 06 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Jakbym kupowała bukszpany, to takie trochę większe . Kuszą mnie duże stożki, mówią do mnie „kup nas” .
U mnie tuje nie są chyba smaczne . Czego nie mogę powiedzieć o czarnym bzie i magnolii .
A może Aza się zakochała? .

Oj, oby nie!bo będę musiała jakiś płot betonowy stawiać
Gruszka_na_w... 21:33, 06 mar 2021

Wpisz w google "rabata z jukami u Mrokasi". Obejrzysz sobie, jak juki wykorzystała Kasia. Połączyła je ze stipą, lawendą i chyba kosodrzewina Pumilio. Możesz dopytać.Nieźle wygląda to połączenie sztywności i miękkości.

Żeby te juki za kilka, kilkanaście lat wyglądały ładnie trzeba każdego roku wykręcać i wyrzucać tę rozetkę, która wyprodukowała kwiatostan.
Trzeba też pamiętać, że gdybyś kiedyś zmieniła koncepcję, to pierońsko trudno jest się pozbyć juki. Gadzina odrasta przez kilka lat z mikroskopijnych kawałków korzeni. A korzeni się dość głęboko.

Zgrabnie Ci wyszła ta rabata. Pomysł z umiejscowieniem tam drzewa nie jest zły.
Pooglądaj magnolie. Jeśli zauważysz na nich pączki pokryte futerkiem, to są to pąki kwiatowe. Szczepione magnolie zakwitają szybciej. Te pozyskane z nasionek potrzebują czasem 5 -7 lat, żeby zacząć kwitnienie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 22:12, 06 mar 2021

To prawda, trudno się pozbyć juki, jeśli się już dobrze ukorzeni. Ja kiedyś przesadzałam i po 2-3 latach wyrosły znowu w tym miejscu.
Agania 22:15, 06 mar 2021

Ja mam rabatę z jukami, większą od Twojej rosną w ich towarzystwie trawy, pobliżu hortensja Great Star ,
czosnki ozdobne, główkowaty, krwawnica, bordowe penstemony i próbuję paprocie.
Stanowisko cieniste, mokre, gliniaste i mam tam kłopot z trawami.
Tylko u mnie koniec ogrodu, a u Ciebie przedogródek, inna bajka.
Stawiam na stożek cisowy, kulki cisowe i trawy i cebulowe
Cisy to jest inwestycja na przyszłość i bezobsługowość, i z trawami na słoneczku dużo prościej polecam)
Agatorek 22:24, 06 mar 2021

Basieksp napisał(a)

Oj, oby nie!bo będę musiała jakiś płot betonowy stawiać

Agatorek 22:35, 06 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wpisz w google "rabata z jukami u Mrokasi". Obejrzysz sobie, jak juki wykorzystała Kasia. Połączyła je ze stipą, lawendą i chyba kosodrzewina Pumilio. Możesz dopytać.Nieźle wygląda to połączenie sztywności i miękkości.

Żeby te juki za kilka, kilkanaście lat wyglądały ładnie trzeba każdego roku wykręcać i wyrzucać tę rozetkę, która wyprodukowała kwiatostan.
Trzeba też pamiętać, że gdybyś kiedyś zmieniła koncepcję, to pierońsko trudno jest się pozbyć juki. Gadzina odrasta przez kilka lat z mikroskopijnych kawałków korzeni. A korzeni się dość głęboko.

Zgrabnie Ci wyszła ta rabata. Pomysł z umiejscowieniem tam drzewa nie jest zły.
Pooglądaj magnolie. Jeśli zauważysz na nich pączki pokryte futerkiem, to są to pąki kwiatowe. Szczepione magnolie zakwitają szybciej. Te pozyskane z nasionek potrzebują czasem 5 -7 lat, żeby zacząć kwitnienie.

Zaraz popatrzę u Mrokasi .
Ale jeszcze nie wiem, czy zostawię tam te juki. Są to już bardzo dojrzałe osobniki niektóre doczekały się potomstwa . Ogólnie mam sporo juk porozrzucanych tu i ówdzie po ogrodzie . I sporo roboty, przy czyszczeniu z suchych liści .
Ale nie wykręcałam nigdy tego kwiatostanu. To chodzi o ten sztywny „pieniek”? Tylko ucinałam sekatorem i po jakimś czasie z reguły sam „odpada”.

Magnolie mają włochate pączki (nie za dużo, tylko jedna ma trochę więcej). Tylko jedna chyba nie ma wcale, ale to muszę jeszcze dokładnie sprawdzić .

Odnośnie drzewa na tych rabatkach, to nie mówię nie, tylko jak posadzę jakiś młody okaz, to może nie mieć szansy urosnąć .
Agatorek 22:37, 06 mar 2021

Alija napisał(a)
To prawda, trudno się pozbyć juki, jeśli się już dobrze ukorzeni. Ja kiedyś przesadzałam i po 2-3 latach wyrosły znowu w tym miejscu.

Są raczej dobrze ukorzenione . Sadzone były już jako trochę wyrośnięte i rosną na tym miejscu około 3-4 lat.
basia3012 22:37, 06 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Ogólnie mam mało zdjęć pokazujących szerszy kadr, ale wrzucę to, co mam. Nadrabiać będę w przyszłym sezonie

Wiosenno-letnie ujęcia.

Agnieszko, witam się i ja w Twoim pięknym ogrodzie.
Zauważyłam prymulki, mam takie same. Rosły u mnie w donicy a teraz rosną na rabacie. Dobrze się rozrastają, lubię je.
Ogrodzenie tarasu, klomby cudne.
Pooglądam jeszcze Twoje hektary ogrodu.
Agatorek 22:41, 06 mar 2021

Agania napisał(a)
Ja mam rabatę z jukami, większą od Twojej rosną w ich towarzystwie trawy, pobliżu hortensja Great Star ,
czosnki ozdobne, główkowaty, krwawnica, bordowe penstemony i próbuję paprocie.
Stanowisko cieniste, mokre, gliniaste i mam tam kłopot z trawami.
Tylko u mnie koniec ogrodu, a u Ciebie przedogródek, inna bajka.
Stawiam na stożek cisowy, kulki cisowe i trawy i cebulowe
Cisy to jest inwestycja na przyszłość i bezobsługowość, i z trawami na słoneczku dużo prościej polecam)

Cebulowych na razie nie chcę, oprócz czosnków główkowatych .
Stanowisko bardzo słoneczne i raczej suche, tu akurat mało gliny, bo teren przy domu miałam sporo podwyższany (nawożona czarna ziemia).
Także trawy na pewno będą .
Gruszka_na_w... 22:42, 06 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Zaraz popatrzę u Mrokasi .
Ale jeszcze nie wiem, czy zostawię tam te juki. Są to już bardzo dojrzałe osobniki niektóre doczekały się potomstwa . Ogólnie mam sporo juk porozrzucanych tu i ówdzie po ogrodzie . I sporo roboty, przy czyszczeniu z suchych liści .
Ale nie wykręcałam nigdy tego kwiatostanu. To chodzi o ten sztywny „pieniek”? Tylko ucinałam sekatorem i po jakimś czasie z reguły sam „odpada”.

Wycięcie tylko pędu kwiatowego niczego nie daje. Kępa się rozrasta i starzeje. Stąd ta konieczność czyszczenia suchelców liści.
Trzeba wykręcić zaraz po kwitnieniu całość- pęd kwiatowy i otaczające go liście. Usuwasz to, co się już zużyło. Juka kwitnie tylko z młodych rozetek. Dzięki temu zabiegowi kępa nie rozrasta się monstrualnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies