Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 23:30, 07 mar 2021

Mary napisał(a)

Masz na myśli te pełne?
W ZP można kupić pełne z serii Belarina.

Tak, te pełne
ZP to szkółka w Serocku?
basia3012 00:03, 08 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Witaj Basiu

Dziękuję za miłe słowa

Lubię takie drobne kwiatuszki .
Widziałaś może te, które kupiła Danusia (w temacie o Anglii )? Cudowne są

Pozdrawiam

Agnieszko, widziałam je, jak różyczki lub piwonie. Piękne.

Agnieszko, czytałam u Madzi, że szukasz czegoś zadarniającego na słońce. Może trzmielina Fortunea? Są odmiany nisko rosnące.
U mnie runianka na słońcu nie wytrzymywała ale tam była" patelnia". A w poprzednim ogrodzie rosła dobrze ale po południu już słońca nie miała.
Agatorek 00:18, 08 mar 2021

Basiu, na razie tylko się rozglądam i zapisuję roślinki do zeszytu , żeby później nie tracić czasu.
Popatrzę na tą trzmielinę .

Edit: mam nawet tą trzmielinę, żółto-zieloną i biało-zieloną w formie krzaczków . Może kiedyś będą z nich prawie kulki .
MiluniaB 10:07, 08 mar 2021

Miałam ładną kulę x trzmieliny - sama wychowałam i wyprowadziłam z gałązek. Żałuję, że jej nie zabrałam do nowego ogrodu

Dobrze, że zapisujesz roślinki w zeszycie - to dużo ułatwia

Czekam jak zaczniesz działać ogrodowo - będzie się działo
Agatorek 11:53, 08 mar 2021

Będzie, będzie . Mam nadzieję
AlinaP 13:39, 08 mar 2021

Na duże obszary zadarniająca może być tawuła japońska. Trzeba ją utrzymywać cięciem na pożądanej wysokości. Nożycami do żywopłotów też. Ja swoim pozwoliłam podrosnąć do ponad 1, 2 i trochę je koryguję po kwitnieniu. I pytanie: czy akceptujesz pomarańczowy lub żółty - to wiosenne przyrosty. Jesienią się przebarwia. Traktuję ją jako plamę koloru. Zaleta ogrodu "daleko od szosy"
Pozdrawiam
JoannA 14:57, 08 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Tak, te pełne
ZP to szkółka w Serocku?

ZP to szkółka w Skubiance, niedaleko od Serocka.
mrokasia 15:17, 08 mar 2021

Cieszę się, że moja jukowa rabata tak się podoba .
Trzmielinę mam i faktycznie może służyć za zadarniacz na słońcu, może się piąć albo można z niej robić kule. Mam tak uformowaną jedną, ma ponad pół metra.
Agatorek 21:37, 08 mar 2021

Alina tawułę mam, dość spore krzaki i bardzo je lubię

Dzięki Joasiu za potwierdzenie, to o tą szkółkę mi chodziło . Nie wiem kiedy się będę wybierać. Boję się trochę , że nakupuję różnych kwiatków, bez wcześniejszego zaplanowania .

Kasiu trzeba przyznać, że zestawienia roślin przychodzą Ci z łatwością i z efektem wow
sylwia_slomc... 23:21, 08 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Znalazłam fotki rabaty jukowej u Mrokasi
Tu i tu

Pięknie wygląda ze stipą

Do tego zestawu możesz dodać jeszcze trytomę, widziałam u Kapiasa trytomy w trawach cudo wyglądały.