Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Basieksp 19:25, 06 mar 2021

O widzisz, już są fajne pomysły, berberysy napewno będą omijały
Margerytka40 19:43, 06 mar 2021

A nie chciałabyś tam czegoś wyższego? Drzewka np
Agatorek 19:46, 06 mar 2021

JoannA napisał(a)
A może zamiast bukszpanów Ilex meserveae `Little Rascal`

Musiałam sobie sprawdzić co to . Do przemyślenia
Agatorek 19:49, 06 mar 2021

April napisał(a)
To może zamiast bukszpanów pomyśl o cisach. Są szlachetniejsze, wbrew pozorom szybko rosną. No i ćma ich nie rusza.
Ja u siebie stopniowo likwiduję bukszpany na rzecz cisów.

A berberysy to bardzo dobry pomysł. Jak futro dostanie igiełką w tyłek to od razu się nauczy żeby tam nie fikać

Popatrzę na cisy, to musiałby być dość gesty i zwarty „krzaczek” .
Agatorek 19:50, 06 mar 2021

Basieksp napisał(a)
No ładnie czy musi być symetrycznie, to zależy czy tak lubisz, ja osobiście nie przywiązuję do tego uwagi i u siebie raczej nie mam symetri bukszpany u mnie się nie sprawdzają przy Azie będę podglądać u Ciebie, może Tobie uda się posadzić jakieś wytrzymałe rośliny

A co robi Aza bukszpanom? Podgryza? .
Agatorek 19:56, 06 mar 2021

Margerytka40 napisał(a)
A nie chciałabyś tam czegoś wyższego? Drzewka np

Nawet o tym nie myślałam, ale raczej wolałabym chyba coś niższego. Drzewko przysłoniłoby mi widok z łazienki .
Ale przymierzę się z jakimś kijem, zrobię sobie wizualizację w terenie .
Basieksp 20:05, 06 mar 2021

Agatorek napisał(a)

A co robi Aza bukszpanom? Podgryza? .

Przeskakuje, bukszpany w tym miejscu nie są zbyt duże i często jakąś gałązkę złamie , ale coś z kolcami pewnie by się sprawdziło ostrokrzew też byłby fajny Aza ostatnio podgryza, tak wyszarpuje od dołu gałązki tui, już kilka razy ją na tym przyłapałam i zawsze w tym samym miejscu, robi nam okno do sąsiada kangura
sylwia_slomc... 20:06, 06 mar 2021

To ja ci jeszcze namieszam i powiem, ze moja sąsiadka ma taką rabatkę z jukami podsadzonymi z jednej strony kosodrzewina, a z drugiej lawenda, jest świetna przez cały rok ta Jej rabata
Agatorek 20:18, 06 mar 2021

Basieksp napisał(a)

Przeskakuje, bukszpany w tym miejscu nie są zbyt duże i często jakąś gałązkę złamie , ale coś z kolcami pewnie by się sprawdziło ostrokrzew też byłby fajny Aza ostatnio podgryza, tak wyszarpuje od dołu gałązki tui, już kilka razy ją na tym przyłapałam i zawsze w tym samym miejscu, robi nam okno do sąsiada kangura

Jakbym kupowała bukszpany, to takie trochę większe . Kuszą mnie duże stożki, mówią do mnie „kup nas” .
U mnie tuje nie są chyba smaczne . Czego nie mogę powiedzieć o czarnym bzie i magnolii .
A może Aza się zakochała? .

Agatorek 20:22, 06 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
To ja ci jeszcze namieszam i powiem, ze moja sąsiadka ma taką rabatkę z jukami podsadzonymi z jednej strony kosodrzewina, a z drugiej lawenda, jest świetna przez cały rok ta Jej rabata

No wiedziałam, że na Was mogę liczyć
Hmm kosodrzewina mogłaby tam dać radę albo jakiś podobny iglak . Lawenda w sumie też , ale wolałabym tam nie dawać niebieskości.