Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Ichigo 20:46, 08 paź 2025

Pięknie wygląda kortowa. I ta gaura... Wow. Ja wczoraj posadziłam moje trzy pierwsze gaury na kortenowej, oby im się dobrze rosło .
Patrycja_KG_Lu 08:25, 09 paź 2025

Ja dotarłam do gaury dopiero wiosną i wtedy ją ścięłam na krótko. Wydawało mi się, że taka osłona zaschniętego buszu nad korzeniem zawsze jakoś chroni trochę przed zimnym, wysuszajacym wiatrem.
Kordina 09:42, 09 paź 2025

Lidzia Ty musisz nazwę wątku zmienić, glina może zostać, ale zielsko nijak się ma do Twojego ogrodu
LIDKA 21:07, 14 paź 2025

Ichigo napisał(a)
Pięknie wygląda kortowa. I ta gaura... Wow. Ja wczoraj posadziłam moje trzy pierwsze gaury na kortenowej, oby im się dobrze rosło .

No to trzymam kciuki.
LIDKA 21:08, 14 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja dotarłam do gaury dopiero wiosną i wtedy ją ścięłam na krótko. Wydawało mi się, że taka osłona zaschniętego buszu nad korzeniem zawsze jakoś chroni trochę przed zimnym, wysuszajacym wiatrem.

Danusia też mówiła gdzieś żeby zostawić. Na pewno mocno skrócę.
Chce mieć mniej roboty na wiosnę.
LIDKA 21:09, 14 paź 2025

Kordina napisał(a)
Lidzia Ty musisz nazwę wątku zmienić, glina może zostać, ale zielsko nijak się ma do Twojego ogrodu

Niemożliwe. Za bardzo się przyzwyczaiłam.
Polon 22:27, 14 paź 2025

No jak, zielsko jest, dużo i bardzo ładne

Jak tam psia szkoła? Dalej chodzicie, czy już dostał dyplom?
Vikii 23:41, 14 paź 2025

Piękny ogród i przepiękne gaury.
Jaką średnicę mają u Ciebie?
A jak nie możesz zmierzyć to może powiedz - jaką długość mają pojedyncze pędy?
U mnie rozrosły się straszliwie.
Ja swoje wyhodowałam z nasion przywiezionych z wakacji. W pierwszy roku były ok ale w tym roku opanowały całą rabatę - miały baaaaardzo długie łodygi z kwiatami.

olciamanolcia napisał(a)

Dziekuje za wytyczne
Moja pod koniec października zetnę i podzielę.

Ja bym się wstrzymała z dzieleniem gaury.
Kiedyś kupiłam sadzonki i je podzieliłam - nie przezimowały.
Mam dość dużo gaur wyhodowanych przeze mnie z nasion - przeżyły 2 zimy, rozrosły się straszliwie, ale nigdy nie były dzielone.
Nastała jesień - przerabiam rabaty - dziś wykopałam gaury i przyjrzałam się ich budowie- bo też myślałam o podzieleniu sadzonek bo są ogromne.
Według mnie one za bardzo nie nadają się na podział.
Nie wytwarzają bocznych odrostów, ich budowa korzenia bardziej przypomina krzew-drzewo, które nie nadaje się do podziału.
Może się mylę - ale mi się wydaje, że łatwiej ją rozmnożyć z nasion niż z podziału.
Nasiona, sadzonki zielne albo przysypanie ziemią łodygi żeby się ukorzeniła - tak chyba będzie najbezpieczniej rozmnożyć gaurę.

Lidka wybacz że się u Ciebie rozpisałam ale właśnie wykopałam gaurę i chciałam się podzielić spostrzeżeniami.

LIDKA 06:05, 15 paź 2025

Vikki witaj.

Za pochwałe ogrodu dziękuje.

Moje gaury mają korzeń trochę jak pietruszka. Gruby, biały i z bocznymi odrostami. On jest dość kruchy. Też nie dzielę. Ona w wodzie się dobrze ukorzenia.

Szerokości kęp nie mierzyłam ale muśle że ok metra mogą mieć i tyle wysokości. Kwitną jak szalone, chyba od maja.

Przywiozłam niedawno od koleżanki wykopane i posadziłam jeszcze jeden szpaler. Jak się nie przyjma to namnoże swoich na wiosnę.

Te co mam przesadzę wiosną jak ruszą nieco do tyłu bo mi pożarły 6 róż Artemis i obwódkę z seslerii. Róze poprowadzę wysoko.
LIDKA 06:17, 15 paź 2025

Polon napisał(a)
No jak, zielsko jest, dużo i bardzo ładne

Jak tam psia szkoła? Dalej chodzicie, czy już dostał dyplom?

Gosia
Psie przedszkole zakończone. Dyplom jest. Teraz Franek się szkoli z posłuszeństwo ogólnego. Chłopaczek pojętny się trafił. Mojego M uwielbia, nie opuszcza na krok.
W ogrodzie szkód nie zrobił a podczas koszenia trawy szedł za kosiarką i M krok w krok.