Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

ajka 21:41, 23 paź 2025

To ja nie widzę nadziei dla grudników u siebie, niestety też nie mam ręki do roślin doniczkowych.
LIDKA 08:24, 24 paź 2025

https://drzewka-faworytka.pl/pl/p/Sliwa-Kolumnowa-Czerwonolistna/1752?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=18283241215&gad_source=1&gad_campaignid=17420406649&gclid=CjwKCAjwpOfHBhAxEiwAm1SwEmnmTdQH9IWtRyJwba3Wv6VcuL3InMZUKbddBZAE87383iiBu12qXhoCTdYQAvD_BwE

Wygląda na to że mogłam popsuć moje drzewka.

Kupiłam jako pisardii kolumnowe.
No ale potem szukałam po necie i takich nie znalazłam. No to oberwałam gałązki na wys 2 M bo chciałam mieć koronę wysoko. Górę przyciełam i tak stoją w miejscu.
Ta mini koronka nie rośnie.

No i teraz zagwozdka czy będą z tego ładne drzewka. Całą zimę będę się zastanawiać.

Edit
Jak wypuszcza odrostem po całej długości pnia kolejny raz to zostawić czy nie?
mrokasia 08:39, 24 paź 2025

Może się skupiły na ukorzenianiu i dlatego nie rosły górą? Pokaż jak wyglądają teraz.
Wydaje mi się, że w przyszłym sezonie ruszą. I raczej będą dążyć do swojej naturalnej formy.
Juzia 08:59, 24 paź 2025

Ja moją Pissardi też przycięłam ostro, bo miała trzy długie gałęzie na krzyż... a ja chciałam gęstą koronę I stała w miejscu kilka lat. Dopiero w zeszłym roku coś się ruszyło.
W sumie z wiśnią Kanzan miałam dokładnie tak samo

Edit jak chcesz żeby korona zaczynała się wysoko, to po co zostawiać to co odrośnie niżej?
ewsyg 09:07, 24 paź 2025

LIDKA napisał(a)
https://drzewka-faworytka.pl/pl/p/Sliwa-Kolumnowa-Czerwonolistna/1752?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=18283241215&gad_source=1&gad_campaignid=17420406649&gclid=CjwKCAjwpOfHBhAxEiwAm1SwEmnmTdQH9IWtRyJwba3Wv6VcuL3InMZUKbddBZAE87383iiBu12qXhoCTdYQAvD_BwE

Wygląda na to że mogłam popsuć moje drzewka.

Kupiłam jako pisardii kolumnowe.
No ale potem szukałam po necie i takich nie znalazłam. No to oberwałam gałązki na wys 2 M bo chciałam mieć koronę wysoko. Górę przyciełam i tak stoją w miejscu.
Ta mini koronka nie rośnie.

No i teraz zagwozdka czy będą z tego ładne drzewka. Całą zimę będę się zastanawiać.

Edit
Jak wypuszcza odrostem po całej długości pnia kolejny raz to zostawić czy nie?

Mnie się wydaje, że w kolumnowych drzewach, to zostawia się wszystkie gałęzie po całej długości. Taki urok tej formy.
LIDKA 00:08, 25 paź 2025

Rano przed pracą klikłam foty tym moim wisienkom.

Marcin89 07:00, 25 paź 2025

Według mnie ruszą na wiosnę przyrosty na tych koronach A jeśli chcesz żeby były wysoko, to faktycznie trzeba gałązki z pnia usuwać.
mrokasia 08:27, 25 paź 2025

Wysoko je podkrzesałaś . Ja bym pozwoliła im wrócić do naturalnej formy z gołym pniem tak do kolana/pół uda.
LIDKA 08:50, 25 paź 2025

mrokasia napisał(a)
Wysoko je podkrzesałaś . Ja bym pozwoliła im wrócić do naturalnej formy z gołym pniem tak do kolana/pół uda.

Chciałam mieć pnie długie żeby pod spodem swobodnie rośliny rosły i można było wejść poplewić czy przyciąć byliny.

No to teraz mam zastanawianie się.
Anda 09:04, 25 paź 2025

Lidko, nie widzę żadnych palików przy tych drzewkach. Masz je jakoś inaczej ustabilizowane? Bo jeśli nie, to przy każdym wietrze, nawet tym lekko, minimalnie ruszającym drzewem, będą im się urywać korzenie włośnikowe odpowiedzialne za „odżywianie” drzewa. W ten sposób drzewo będzie rosło albo wolno, albo wcale. W najgorszym wypadku może nawet „zachorować”.

Szkoda, że od razu podcięłaś wszystkie gałęzie. Najlepiej usuwać trzy lub cztery w sezonie. Liście odżywiają korzenie poprzez fotosyntezę. Jeśli od razu usunęłaś ich dużo, to osłabiłaś roślinę dodatkowo.

To bardzo młode drzewka. Ja dałabym im oprócz palików stabilizujących jeszcze palik bambusowy zaraz przy pniu, aby pień rósł ładnie prosto.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies