Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

mrokasia 09:09, 22 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

Kasia ja mam upodobanie do Twojego stylu choć całkiem inny jest. I świetnie komponujesz rabaty i nie boisz się nieoczywistych zestawień typu juki -stipa. ♥️♥️♥️

Ha ha ha, teraz będzie jeszcze bardziej nieoczywiście - juki, kocimiętki, przywrotniki, ożanki i molinie
Kontonaogrod 12:54, 22 kwi 2026

Szafirki mega U mnie gaury też na razie zero wyglądają na trupy.

Byle do (prawdziwej) wiosny!
Ulina 17:13, 22 kwi 2026

Piękna ilość szafirków, ja mam 2 kępki i coś nie widzę perspektyw na takie rozmnożenie. Równiutko u Ciebie rosną, zdyscyplinowane jakby przeszły szkolenie wojskowe
An_na 17:39, 22 kwi 2026

U Lidki rośliny boją się rosnąć nierówno
Tam wszystko jest równiutkie, uporządkowane
Patrycja_KG_Lu 19:50, 22 kwi 2026

Ja dziś kopałam gaury. Zaskoczył mnie ich korzeń. Sporo już listków było przy podstawie. Wrzuciłam u siebie zdjęcia.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
ewsyg 22:34, 22 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

Ewa może jeszcze poczekaj z zastępowaniem. One nie są takie wczesne. Początkiem maja myśle że można coś orzec. Też na niektórych kępach nie widzę liści a w zeszłym roku też się martwiłam i wszystkie ożyły.

Jeszcze nie wykopuję, poczekam.
Margo2 22:55, 22 kwi 2026

A gdzie jakieś zdjęcia?
Na pewno coś już kwitnie, rosnie.
ElzbietaFranka 23:22, 22 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
U mnie gaura też nie przeżyły. Teraz myślę czym je zastąpić. Tylko, czy one są do zastąpienia?

Trzeba jeszcze czekać na Gaure ona później rusza. Pisze o białej. Bo jeżelii chodzi o tą bordowa to pewnie nie przeżyła tej zimy.
Sonka 09:58, 23 kwi 2026

Przejrzałam Twój ogród, choć nie tak bardzo dokładnie, bo nie sposób tego tysiąca przejrzeć, ale nasuwa mi się pytanie, jak sprawdza się kamienna kora, jak żwirek? Ja się boję tego typu wykończeń ogrodu, bo gdybym musiała zmieniać, to bym padła w tych kamieniach. Gdzie się daje, sypię korę, użyźnia glebę, trochę ograniczam chwasty, choć niewiele, podagrycznik mnie wyprzedza. Róże też posadziłam , 5 sztuk i nie są zbyt spektakularne.
Powoli ogród mnie przerasta i zastanawiam się co tu zmienić, tzn. zmniejszyć. Na pierwszy rzut usuwam przywrotnika ostroklapowego, przynajmniej z jednego miejsca.
Gosialuk 11:11, 23 kwi 2026

A dlaczego Kasiu usuwasz przywrotnika? Nie sprawdza się jako zadarniacz? Ja go właśnie tak planuję wykorzystać, więc jestem ciekawa powodu.