Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:54, 29 sty 2025

Urszulla napisał(a)
Uwielbiam sernik

Ja też. Piekę często.
A w tym roku świąteczny posoliłam.
Znaczy ciasto na spód.
I Rafaello zapominałam posłodzić.

I święta mieliśmy dietetyczne.

Marcin89 20:57, 29 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Nie zamówiłam jeszcze.
Zadzwoniłam do mojej pobliskiej szkółki. Pani Edytka mi wybierze 2 jabłonki i chyba grusze.
Niedługo bedzie miała juz wiosenne dostawy od hodowców. Chce miniaturki lub kolumny.
Kupie je wiosną i będą z donic.

W necie za duzo tego i trudno zdecydować.
A nie będą mieli u Ciebie drzewek z gołym korzeniem? Znając Ciebie i tak posadzisz wiosną od razu. To może lepiej kupić z gołym korzeniem, bo są tańsze po prostu? Ja odkładam zakupy sadownicze do jesieni co najmniej
Patrycja_KG_Lu 20:59, 29 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Ja też. Piekę często.
A w tym roku świąteczny posoliłam.
Znaczy ciasto na spód.
I Rafaello zapominałam posłodzić.

I święta mieliśmy dietetyczne.

Specjalnie posoliłaś czy niechcący? Świetny słony sernik robi Aga z wątku Boso…, przywiozła kiedyś na spotkanie ogródkowe i się zajadałyśmy. Warto wziąć od niej przepis.
LIDKA 07:54, 30 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
A nie będą mieli u Ciebie drzewek z gołym korzeniem? Znając Ciebie i tak posadzisz wiosną od razu. To może lepiej kupić z gołym korzeniem, bo są tańsze po prostu? Ja odkładam zakupy sadownicze do jesieni co najmniej

Ta pobliska szkółka to punkt handlowy własciwie. Tylko rosliny doniczkowe. Ostatnie 2 sezony bylinowo sie wzmocniła. Można tam znaleźć nasze forumowe szałwie odętki cZyścce itp.

Po dziale z drzewami już nie chodze bo miejsca nie mam. Na owocowe nigdy nie szłam nawet patrzeć. No ale... mąż ma marzenie o jabłkach to trzeba spełniać.
I nie moge czekać do jesieni.
LIDKA 07:56, 30 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Specjalnie posoliłaś czy niechcący? Świetny słony sernik robi Aga z wątku Boso…, przywiozła kiedyś na spotkanie ogródkowe i się zajadałyśmy. Warto wziąć od niej przepis.

Omyłkowo
Ciasto nie nadawało sie do jedzenia.
Miskantowo 09:13, 30 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Omyłkowo

Zdrowo przynajmniej
Moja koleżanka sypnęła kiedyś szczodrą ręką garść anyżu do bigosu. Przez pomyłkę oczywiście.
W czasach studenckich więc jadła to...
MartaCho 13:32, 30 sty 2025

Znajoma podała sernik z solą zamiast cukru na spotkaniu zapoznawczym z przyszłymi teściami.
Zjedli, chwalili, że ciekawy smak Ona się zorientowała dopiero jak poszli, bo z nerwów nic nie jadła w trakcie spotkania Wspominają to do tej pory, a są po ślubie już spokojnie 20 lat.

Moja córcia, lat 12, zrobiła samodzielnie na Dzień Babci sernik z musem pistacjowym. Polecam bardzo przepis- dziecinnie prosty, a pyszny.

sernik

DariaB 14:15, 30 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Omyłkowo

Cześć Lidka! Kawka w ogrodzie to jest to.
Ja w zeszłym roku posoliłam kompot z suszu na wigilę ale był przypał, próbowałam go ratować i teściowa się zorientowała, że był solony haha.
Marcin89 15:32, 30 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Ta pobliska szkółka to punkt handlowy własciwie. Tylko rosliny doniczkowe. Ostatnie 2 sezony bylinowo sie wzmocniła. Można tam znaleźć nasze forumowe szałwie odętki cZyścce itp.

Po dziale z drzewami już nie chodze bo miejsca nie mam. Na owocowe nigdy nie szłam nawet patrzeć. No ale... mąż ma marzenie o jabłkach to trzeba spełniać.
I nie moge czekać do jesieni.
Lidka, no spoko Do jesieni nie każę czekać, bo marcu ruszają wysyłki z gołym korzeniem. Ale jak masz lepszy dostęp do doniczkowych to dobrze. Nie kupisz w ciemno, tylko obejrzysz
basia3012 21:32, 30 sty 2025

Lidka, czytałam, że porządki już zaczęłaś. I chyba już trochę można sprzątać. Ja dzisiaj też coś tam przycięłam a konkretnie ciemierniki.
Pozdrawiam wiosennie w styczniu.