U mnie pracuje RYOBI. Elektryczny i radzi sobie świetnie z gałęziami do 3-4 cm grubości a także z suchymi pędami miskantów. Gorzej z liśćmi, bo te są zbyt miękkie i tu trzeba się trochę namęczyć, ale z braku laku...
Moje marzenie to zwykła wiejska sieczkarnia do słomy
Lidka zapytaj Ele z wątku ,,ptasi gaj,, o rębak ogrodowy bo ma. Ja rębaka ogrodowego nie mam ,jedynie mój mąż czasem wypożycza z pracy maszyne Albach rębak co tnie wszystko od drobnych gałęzi po grube drzewa w drobną zrąbke, w zależności jak ustawi noże i w 10min wszystko pocięte..
I dobrze
Po tym jak dwa lata temu w kwietniu ściąłem ogromną limkę sąsiadki ( trochę miałam stracha ale to było za przyzwoleniem) już mam pewność ze horty zniosą wszystko
Lidziu jak coś znajdziesz fajnego do rozdrabniania tych traw to podziel się też szukam, myślałam nawet o takiej sieczkarni co były na wsiach tak jak dziewczyny piszą, jest nawet sporo ogłoszeń, tylko, że trochę miejsca potrzeba, żeby to przechowywać i tu mam zonka, bo miejsca zaczyna brakować na te wszystkie sprzęty.
Też jestem ciekawa jaki masz model. Na akumulatory on jest?
Mamy już kilka narzędzi ogrodowych akumulatorowych RYOBI, zapas akumulatorów też. Ja nie używam, ale DT mówi, że za tą cenę są spoko
Mały rębak bardzo by mi się przydał - niby nie ma tego dużo, ale z roku na rok przybywa.
Jakiś tydzień temu ścięłam sadźce - ścięcie zajęło mi jakieś 10 minut, pokrojenie sekatorkiem na małe kawałki - prawie godzinę
Patrycja moja to dosyć stary już model Ryobi RSH2545B. Ma moc 2500 W i pracuje na kablu. Teraz są mocniejsze, takie 3000 W, akumulatorowe. Ale jeśli chodzi o sposób cięcia to nie różnią się. To są bardzo prosto skonstruowane maszynki, które mają frezowy system cięcia. Jest wygodny, bo sam zaciąga gałęzie do cięcia. Poza tym jeśli jakaś gałąź się zablokuje, to włączasz bieg wsteczny na chwilę i działa dalej.
Mieliśmy z naszą problem, bo pękł pasek rozrządu. Em odkręcił kilka śrub, napisał do serwisu, przysłali, założył
Tu masz ściągawkę na temat rozdrabniarek Ryobi: https://pl.ryobitools.eu/zainspiruj-sie/rozdrabniacze-do-galezi-porownanie-rozdrabniaczy-tarczowych-i-frezowych/