Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Kordina 00:24, 19 mar 2025

Lidziu dzięki, przypomniałaś mi, że miałam zrobić eksperyment z pomidorami w kubkach i zapomniałam... posadziłam do małych
LIDKA 07:08, 19 mar 2025

Magarku
Dziurki zrobiłam
Zlałam wodą ziemie
Ze 2 dni postała i wczoraj siałam. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

To mój drugi siew pomidorów. W życiu.

Kordinko za rok znów siejemy. Może wtedy spróbujesz. Z moich zdam relacje.
TAR 08:58, 19 mar 2025

Dziewczyny a korzystałyscie może z tych pudeleczek po jajkach? Moja mama w czyms takim robi wysiewy.
Patrycja_KG_Lu 10:14, 19 mar 2025

TAR napisał(a)
Dziewczyny a korzystałyscie może z tych pudeleczek po jajkach? Moja mama w czyms takim robi wysiewy.

Ja nigdy więcej nie skorzystam. Raz się o to pokusiłam po obejrzeniu jakiegoś filmiku. Materiał z jakiego jest stworzona taka wytłaczanka zabierał wodę sadzonce w ekspresowym tempie jak gąbka. Samej ziemi też mało można było zapakować. Podlane rano trzeba było podlewać za kilka godzin ponownie. Najgorzej jak się zapomniało, albo było dłużej w pracy. Nie polecam.
Patrycja_KG_Lu 10:16, 19 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Dziś sie zmobilizowałam i w końcu posiałam pomidorki.

Docelowo ma być 12 szt w 6 odmianach. Do kubków dałam po 2 nasionka. Słabsze siewki wyrwę.
W miarę wzrostu będę dosypywać ziemi.
Czyli bez pikowania.
Okno południowe. Jedyne w chałupie.

Marmande
Philowita
Favoryt
Hubal
Maliniak
S.Marzano

Ta philovita w paczce miała 5 nasion. Drożyzna ;(
Jak nie wzejdą bedę reklamować.

Super Lidka. Chyba zasmakowałaś we własnych pomidorach w sezonie Niby drugi raz, a już profesjonalnie z podwyższeniem i izolacją od parapetu. Chciałabym mieć okno od południa...coż zostaje mi doświetlenie mojego od wschodu. Ciekawe po ilu dniach będziesz mieć wschody.
Makao 11:04, 19 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Dziś sie zmobilizowałam i w końcu posiałam pomidorki.

Docelowo ma być 12 szt w 6 odmianach. Do kubków dałam po 2 nasionka. Słabsze siewki wyrwę.
W miarę wzrostu będę dosypywać ziemi.
Czyli bez pikowania.
Okno południowe. Jedyne w chałupie.

Marmande
Philowita
Favoryt
Hubal
Maliniak
S.Marzano

Ta philovita w paczce miała 5 nasion. Drożyzna ;(
Jak nie wzejdą bedę reklamować.

To ja miałam z 15 nasion. Też nie dużo ale starczyło na tamten sezon i ten.

Ten sposób siania pomidorów jak Twój czyli ziemi do połowy a potem ewentualne dosypywanie też już przerabiałam. U mnie się nie sprawdziło. Pomidory musiałam przesadzać i wsadzać głębiej. Strasznie się wyciągały i wtedy mnie dziewczyny uprzedzały że to się nie uda no ale chciałam spróbować na własnej skórze

Oby u Ciebie poszło z tym lepiej bo to byłaby wygoda jak nic
Alija 11:34, 19 mar 2025

Lidka, wszystko według planu, wspaniale działasz. Podziwiam wysiewy pomidorowe, pełny profesjonalizm,
aż trudno uwierzyć, że to dopiero drugi raz.
Ja zniechęciłam się do siania pomidorów, kiedy koty kilka razy mi pomogły, sadzonki wylądowały do góry nogami, sprzątanie, ponowne wsadzanie, nic dobrego z tego nie wyszło.
Trzymam kciuki za Twoje wysiewy.
LIDKA 20:18, 19 mar 2025

W tamtym roku zrobiłam podobnie. Wsialam pomidorki w czarne doniczki z połową ziemi. Potem dosypałam ziemi. Nic nie pikowałam. Pomyślałam że w tych kubkach jasno beda miały cały czas.
Te podstawki w których stoją kubki są z zeszłego roku i mam do nich doniczusie z których korzystałam.

No zobaczymy. Ewentualnie kupie sadzonki na rynku jak mi nie wyjdzie.
Makao 20:23, 19 mar 2025

Eeee nawet jeśli się wyciągną to nic im nie będzie Lidziu. Po prostu wsadzisz na leżąco i tyle. Nie musisz od razu wyrzucać i nastawiać się na zakupy gotowców.
Dlatego uważam wysiew pomidorów za najmniej stresujący bo jakkolwiek by nie rosły to zawsze się udadzą
Podstawki to fajne. Zawsze z ogrodniczego biorę jak kupuję sadzonki ale zwykle oddaję i nie mam
Joku 21:04, 19 mar 2025

Prawdziwe laboratorium pomidorowe u ciebie. Mnie raz zdarzyło się posiać pomidory. Najlepiej mi szło na etapie siania, kiełkowania, uprawy parapetowej. Potem już było pod górkę. Więcej się w to nie bawię.
Powodzenia w uprawie.