Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:56, 19 lut 2025

Tess napisał(a)

No ręce opadają Właśnie dlatego się wstrzymuję z decyzją zakupu dereni. Bo je w ten mróz wyślą Ale może nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło Może mi chciejstwa na derenia przejdą?

A co jak wykupią zanim się zdecydujesz? Będzie płacz i zgrzytanie zębami
TAR 12:29, 19 lut 2025

April napisał(a)
Ania, te miniaturki różane zamówiłaś przecież pod buka
Ale tam już sadziłaś więc chyba ziemi poprawiać za bardzo nie musisz. I raczej będzie dość miękko. Tylko chyba coś z tego miejsca zabierzesz zanim będą róże?

Dołek wielkości wiadra wystarczy pod różę???? U mnie co najmniej dwie taczki piachu do wykopania. A i tak po 3-4 latach róże nie są już takie atrakcyjne bo zjadły wszystko co dostały w dołek

Dół wielkości wiadra budowlanego po farbie 20 l. na głębokosc styknie a poszerzyc dół bez problemu dam rade. Stamtad wysadzilam juz wszystkie klony palmowe. Został buk, ktoremu tam wyjatkowo dobrze, został wiaz Geisha i kruszyna. Wykopie hakony aurea z obwódki, kukliki i zamienie na seslerie, dołoże miniatury Cutie, Acropolis i Alevia. I na wypełniacze pojdzie 5 Perovskich. Plan w głowie juz mam. Ale ja wszystko sobie ukladam na żywo. Bo moze to nie zatrybi.
TAR 12:30, 19 lut 2025

Tess napisał(a)

No ręce opadają Właśnie dlatego się wstrzymuję z decyzją zakupu dereni. Bo je w ten mróz wyślą Ale może nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło Może mi chciejstwa na derenia przejdą?

Nie pitol, bierz derenia. Wysla w przyszłym tygodniu jak napiszesz kiedy maja wyslac to moga nawet pozniej. Zreszta zima tylko do soboty potem juz bedzie ok. Nie ma opcji bys dostala w tym tygodniu.
Tess 13:26, 19 lut 2025

TAR napisał(a)

Nie pitol, bierz derenia.

Ta, tylko którego?
TAR 13:32, 19 lut 2025

Ja wzielam 5, nie moglam sie zdecydowac na jednego. Teutonia, Claudia, Copacabana, White Fountain i Schmeterling. Claudia i Teutonia maja duze kwiaty. Nie wiem na czym Ci zalezy w dereniu, na ilosci kwiatów czy wielkosci kwiata a moze kolorze liscia?
Rojodziejowa 14:25, 19 lut 2025

A biały obficie kwitnący, to np. jaki?
TAR 15:02, 19 lut 2025

Pisza, ze White F. i u Mrokasi widzialam Schmeterlinga, tez śliczny
TAR 15:04, 19 lut 2025

Ogolnie odnosze wrazenie, ze jak deren sie ladnie zakorzeni i przyjmie miejscowke to co roku ma wiecej kwiatów. Moj Venus zaczynał od jednego a po 2 sezonach byl caly obsypany. Najwyrazniej miejsce mu przypasiło.
Rojodziejowa 15:13, 19 lut 2025

To mam ładne WF u mnie. Pewnie kiedyś się w końcu skuszę, bo nadal mi za mało drzew
Makao 15:41, 19 lut 2025

Szalejecie z tymi zakupami roślinowymi
Ja na razie tylko nasiona dokupuję. Na byliny przyjdzie jeszcze czas ale nawet nie myślę o nich bo już szczerze mówiąc nie mam miejsca na nowe. Rok temu sporo nowego kupiłam więc czekam na ten sezon by zobaczyć czy dają u mnie radę.
Zakupów roślin nie planuję na ten sezon.

No ale Wy szalejecie. Fajnie