Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

ElzbietaFranka 13:11, 10 mar 2025

Można zainstalować antyreklamowy eM to ma jest jakaś mała opłata.

To zgroza co się teraz dzieje. Zajrzę do jakiegoś sklepu i przez tydzień widzę ich produkty. Nawet do tego stopnia że w poczcie pytają "zauważyliśmy że byłaś/escna naszej stronie proszę o opłacenie tego artykułu wyślemy jutro.
Wszędzie nawet jak czytam jakiś artykuł to jest przerywany reklama.
Np z wp poczty wyrzucam reklamy to jest pytanie dlaczego. Później jeszcze gorszy towar reklamują.

Widzę Jola, że już posadziłaś cyklamenki. Moje cebulę jeszcze w torebkach. Posadzę w kwietniu wtedy ziemią już cieplejsza.

Widzę, że już igliwie masz wygrabione. Mnie to jeszcze czeka. Trawy ścięłam w sobotę.
Pozdrawiam
April 13:32, 10 mar 2025

Elu, ja przestałam korzystać z wp bo oni są właśnie bardzo agresywni w reklamach. Chwila nieuwagi, niezablokowanie "dodatkowych" przy przeglądaniu i jest kłopot. Ja blokuję wszystko, nie tylko opcjonalne. Najwyżej jak nie pozwala strona zablokować, to po prostu na nią nie wchodzę.
Oprogramowanie antyspamowe, antyreklamowe to dla mnie jest wymuszanie pieniędzy, emocjonalny szantaż na który się nie godzę.

Tak, cyklameny posadziłam. Od początku trzymałam na zewnątrz więc szoku nie powinno być.
Sporo też wygrabiłam igliwia ale to nie jest nawet połowa lasu. U mnie to jeszcze potrwa. Traw też jeszcze nie wycięłam bo idę po kolei rabatami, bez wybierania rodzaju roślin, bo nie mam na to czasu.
TAR 14:26, 10 mar 2025

Ja tez juz nie korzystam z wielu stron bo wymuszaja odblokowanie reklam. Wp jest w tym chyba najgorsza. Korzystam z blokera reklam darmowego, działa.

Z moich 9 cebulek cyklamenow powolutku wyłania sie jeden. Ale czytałam, ze moga wschodzic nawet do 2 miesiecy wiec sie przestałam stresowac i podlewam je na bieżąco.

Sporo juz porobiłas. Ja nie mam tylu igiel na rabatach, za to lisci duzo. Igły sa w czesci nieuzytkowej, dostałabym chyba jobla wygrabiajac wszystko. Podziwiam Cie za to twardzielko.
Magara 22:34, 10 mar 2025

Jola, zazdroszczę, że masz gdzie urobek iglasty zagospodarować.
My mieliśmy kompostową dziurę, taką sąsiedzką, uzgodnioną, ale teraz temat się zaczyna kończyć.
Nie mam pojęcia co zrobię z tym całym szmlecem w przyszłym roku
Margo2 22:42, 17 mar 2025

Jak to dobrze, że u nas nadmiar bio odbierają.
Mam juz uszykowane worki na kolejną wywózkę. I w sumie, to bym sporo zostawiła, ale nie mam już miejsca w kompostowniku.
Jola podziałałaś w ogrodzie ostatnio? Czy zimno Cię wygoniło?
Mi jakos się nie chciało wychodzić, nie tylko ze względu na chorobę

LIDKA 00:40, 18 mar 2025

U mnie zabierają całe bio jakie wystawie. Miscanty powiązane w snopki bez worków też zabrali choć mialam obawy.

Wiosną w 3 rzutach dużo bio oddaje. Już mi panowie nie liczą worków tylko całe rolki rzucają na podjazd. nawet jakbym miała kompostownik to za dużo tego mam.
A bedzie więcej bo drzewa rosną.
mirkaka 11:43, 18 mar 2025

April napisał(a)
Poryłam trochę weekend w ogrodzie. Chociaż to raczej był taniec z grabiami i wynoszenie dziesiątek koszy z igłami do mojego lasku, na górkę, która stale rośnie. Nie zmienia to faktu że mam już trzy komory kompostownika zapełnione do ponad 160cm wysokości. A nawet nie połowa suchelców ścięta.

Wspaniała ściółka dla kwasolubów, mogłabyś mieć ogród rododendronowy, może na tej górce posadź rodki czy azalie?
Piękne kępki cyklamenów
mirkaka 11:45, 18 mar 2025

Magara napisał(a)
Jola, zazdroszczę, że masz gdzie urobek iglasty zagospodarować.
My mieliśmy kompostową dziurę, taką sąsiedzką, uzgodnioną, ale teraz temat się zaczyna kończyć.
Nie mam pojęcia co zrobię z tym całym szmlecem w przyszłym roku

Znajdź miejsce, masz duży ogród, a to nie szmelc tylko ściółka, wszystko można zrębkować i kompostować, albo nie wygrabiać
Magara 22:50, 18 mar 2025

Mirka - wiem, że to materia wartościowa, co do zasady Ale nie w sytuacji gdy masz tego kilkadziesiąt taczek, niech będzie, że tylko 50 Jesienią A wiosną drugie tyle
Szukam miejsca na nowy kompostownik, taki, w którym mogłabym robić ziemię liściastą. Ale miejsca takiego znaleźć nie mogę. Powinno być w cieniu. Nie postawię kompostownika na środku działki pomiędzy rabatami No i problem taki, że liści u mnie 20 procent, a pozostałe 80 to igły. Aż tyle kwasu mi nie potrzeba
TAR 09:11, 19 mar 2025

Gdyby nie ta odleglosc zabrałabym do siebie te wory z igłami Mam gdzie je rozsypac.
Zrobilam duzy blad w kompostowniku, wrzuciłam nie rozdrobnione gałezie po hortkach, nie chce mi sie juz tego wyciagac, mam nozyce zywopłotowe elektryczne i sprobuje nimi porozcinac ile sie da. nawet jak sie nie przerobia beda ulożone na dnie skrzyn pod warzywa.
Ewentualnie wykorzystam przy ukladaniu suchopłotu.