Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:25, 13 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
Bardzo ładnie wyszło! Co tam posadziłaś?

Dzięki. Starałam się żeby to co już było "spłynęło" z tej małej skarpy i nie było różnicy między tym co na górze a tym "dorobionym"
Już były niebiesko białe hosty, podzieliłam i dosadziłam na dole. To ciemne miejsce więc dodałam hacone All Gold i carex muskegońska bicolor, czyli taka niemal biała. Do tego Polemonium chyba Gold Feathers, nowe więc jeszcze nie pamiętam nazwy. Rutewka Elin- podzielona z już zastanych.
Bodziszek Joseph Green i jeszcze dwa których nie mogę znaleźć nazwy. Jak zakwitną to się okaże
No i nieśmiertelna żurawka Dark Secret żeby uspokoić te kolory. Jeszcze paproć która u mnie się sama pojawiła. Podejrzewana o bycie pióropusznikiem strusim. Z czasem wymienię ją na Polystichum ale nie miałam pod ręką a potrzebowałam czegoś zwiewnego. Miodunka.

Podsumowując za długą tyradę: z nowych to tylko Geranium Joseph Green, dicentra Cupid, miodunka, polemonium i oczywiście dereń Copacabana, od którego cała historia się zaczęła. Reszta to z własnego podziału tego co już tam było.
Miskantowo 07:29, 13 maj 2025

Podziwiam za pomyśl i realizację.
Kobieta pracująca to się żadnej pracy nie boi

Podoba mi sie bardzo ten bluszcz porastający drzewo. Mam sentyment do bluszczu po moim irlandzkim mikroskopijnym ogrodku.
April 07:30, 13 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Ożesz, ja myślałam, że Ty jak zwykle te obrzeża na płask kładziesz a tu taka robota. I to sama? Podziwiam Cię. Ale pewnie kolana i kręgosłup to Cię nie kochają dziś...
Jak Ty to zrobiłaś, że to powiększenie wygląda jakby było od dawna a nie że nówka sztuka???

Kasiu, na płasko to tylko ścieżki. Zresztą kolejna czeka, bo pies mi rozkopuje przy tarasie i grozi to wypadkiem. Jak będzie beton to trochę ją ograniczę w tych górniczych zapędach.
Emuś mi tylko zakupił i dostarczył betony. Reszta to moje hobby. Tak mi przyszło do głowy że powinnam dla własnej informacji policzyć ile już położyłam, jako ścieżki i jako obrzeża

Kolana i kręgosłup ok, przecież dużo tego nie było. Ale nadgarstek na drugi dzień pozwolił tylko na pół kubka kawy, zamiast pełnego Ewentualnie dwoma rączkami, jak małemu dziecku się kiedyś tłumaczyło
April 07:31, 13 maj 2025

Iwonka napisał(a)
No właśnie tak to zrobiłaś jakby zawsze tam tak było
To pochwała Super wyszło.
Uwielbiam takie dopieszczanie zakątków.

Iwonko, i o to chodziło Wreszcie "zamknęłam" to miejsce. W pełni rozumiem dopieszczanie
April 07:31, 13 maj 2025

TAR napisał(a)
Sztosik Aprilku.

Lubię tak
April 07:33, 13 maj 2025

anabuko1 napisał(a)

Jola świetnie ci to wyszło.
Ty już chyba cały lasek po swojemu zagospodarowałaś.

Fajnie, lubię i podziwiam twój piękny ogród.
Pozdrawiam Jolu

Aniu, lasek zagospodarowany cały. Ale właśnie teraz mogę zacząć dopieszczać i poprawiać "stare miejsca", które albo mi się nie podobają albo z czasem rośliny wymagają ograniczenia, przesadzenia, czyli naszych ulubionych tetrisów
April 07:35, 13 maj 2025

Kasya napisał(a)
Matko kochana… ja to nie mam sily podniesc kraweznika. Drugi rok czekam na wkopanie
I iles ty tam upchnela !
Chyba nawet ja bym nie dala rady

Kasiu, przecież nie targałam tych betonów. Wszystko można zrobić wykorzystując dźwignię Po co się nadwyrężać.
Ile upchnęłam? I to pisze ta co już wertykalny ogród tworzy Od góry widać gołą ziemię, jeszcze kora mnie czeka.
April 07:36, 13 maj 2025

TAR napisał(a)
I nie mow, ze te krawezniki to sama tyrałas i wkopywalas. Przeciez wykonczysz sie.

Emuś dostarczył, resztę robiłam sama. Przecież wiesz, że mój facet nie jest techniczny, to moja działka
April 07:39, 13 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Jolu, mam trochę krawężników do wkopania, co Ty na to ?Podziwiam Cię kochana z całego serca, szacunek.

He, he, to będę ci kibicować Mnie czeka jeszcze kilka na ścieżce. Przecież nie trzeba na raz wszystkiego. Nawet jeden dziennie to postęp. Jeśli jest się systematycznym, ani się spostrzeżesz jak będzie zrobione
April 07:40, 13 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Dwie kobietki i kupa betonu!
No szacun wielki. A rabatka wcale nie wygląda na świeżą.

Jola podziwiam.

Lidka, dzięki