Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 05:50, 07 kwi 2021

Kokesz napisał(a)

Cotula dioica mi się podoba
Tojeść rozesłana szybko zadania tylko u mnie wchodzi na rabaty.

Z Tojeścią rozesłaną próbowałam dwa razy i zanikła, taka ciekawostka. A inni narzekają na nadmiar
April 05:55, 07 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Aprilku, ja bym tego klona już nie przesadzała, u Ciebie praktycznie wszędzie jest zacisznie. Podlałabym czymś przeciwgrzybowym.

Mam (na razie ) jednego klona, w jednym sezonie był bardzo marny, ale wtedy za bardzo nie miałam czasu ani chęci się nim zajmować, więc go zostawiłam samemu sobie (podlewałam tylko w czasie dużej suszy)i w następnym sezonie „obudził się” jakby mu nic nie było.

Wykopać go zawsze zdążysz.

Ja go już nie planuję przesadzać. Przesadzony był jesienią i na tym koniec. Kolejny krok to już tylko ognisko jak się nie da zawalczyć.
Chcę wyciąć zajęty pęd, niestety to pęd główny. Zostanie boczna gałąź, która jest żywa. Zamaluję cięcie maścią, opryskam przeciwgrzybowym i zobaczę.
Co znaczy że klon był martwy? Jakie były objawy? Bo mój ma czarne pędy, szare plamy takie jak u róży jak przemarznie. Te części z pewnością się nie obudzą. 3/4 klona muszę wyciąć bo widać że choroba postępuje od najcieńszych gałązek do pnia głównego.
April 06:01, 07 kwi 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie najwygodniej przerzucać po staremu- kabelkiem USB. Idzie migiem.
Aprilku, mam nadzieję, że wypoczęłaś i zdrowie wróciło do normy.

Witaj Haniu. Święta w większości poleżałam, wybyczyłam się Ale nie byłam w stanie ani nastroju na komputer więc mam zaległości na forum.
W poniedziałek ruszyłam ostro ze sprzątaniem w ogrodzie. Po czterech godzinach grabienia igieł, padłam wyczerpana. Zwłaszcza że pogoda utrudniała jak mogła. Wiatr w oczy, zimno po plecach... Wczoraj po pracy udało mi się jeszcze dwie godziny wykroić na cięcie miskantów. Tak więc nie jest źle. Jeszcze tydzień sprzątania i mogę zacząć ciąć róże. Pewnie też mi ta czynność zajmie co najmniej tydzień, setkę kłujaków nie tak łatwo ogarnąć, zwłaszcza że ja ciągle mam z tym kłopoty. Nie pamiętam którą kiedy i jak, muszę zaglądać do notatek
Ty to pewnie już takie tematy to masz w jednym palcu i to tym najmniejszym
April 06:05, 07 kwi 2021

TAR napisał(a)

u mnie tez ale wiosna przy sprzataniu rabat wyrywam tyle ile dam rade. mniej nie ma ale przynajmniej nie balagani. w sezonie kiedy odchwaszczam tez wyrywam ile mozna. ale raczej nie wyplenie jej calkowicie z rabat. chyba wolalabym fiolki

Bluźnisz że wolałabyś fiołki. Masakrycznie się usuwa te ich mikroskopijne cebulki. I sieją się jak głupie. Walczyłam ze cztery lata i mam wrażenie że dopiero w tym roku mam rezultaty. Choć pewnie jeszcze się pojedyncze trafią.
Nie odpowiedziałaś mi na pytanie jak walczyłaś o swojego klona, czym go opryskiwałaś. Spróbuję o swojego zawalczyć. Po reanimacji, jeżeli się uda, zostanie pewnie pokraka ale może warto spróbować. Dziwne formy też bywają pożądane w ogrodzie.
Gosiek33 06:08, 07 kwi 2021

Wolę jak na rabacie rozłazi się tojeść niż chwasty, to naprawdę fajny zadarniacz na dodatek dobrze czuje się w cieniu. U mnie na lekkiej glebie rozłazi się dąbrówka, można deptać po niej dowoli, wiosną pięknie kwitnie i daje ciemną plamę na ziemi.

Do zmniejszania zdjęć są różne programy w sieci - poczytaj
April 06:09, 07 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ja mam też Garnet x2, zielony na którym tylko była nazwa Green i klon Katsura.
Chciałabym kupić Jordana, możesz mi napisać na priv gdzie Ty swojego kupowałaś?

Katsura też mi się bardzo podoba Dobrze się sprawuje? Długo go masz? Pokaż fotki jak się zachowuje w sezonie.
Jordana kupowała mi Kwartet. Nie wiem, albo zapomniałam gdzie go zdobyła. Ona dużo po ogrodniczych śmiga. Ale chyba gdzieś w Warszawie.
Kasya 06:11, 07 kwi 2021

Jak temperatura po drugiej str Wisły ?
April 06:17, 07 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)
Wolę jak na rabacie rozłazi się tojeść niż chwasty, to naprawdę fajny zadarniacz na dodatek dobrze czuje się w cieniu. U mnie na lekkiej glebie rozłazi się dąbrówka, można deptać po niej dowoli, wiosną pięknie kwitnie i daje ciemną plamę na ziemi.

Do zmniejszania zdjęć są różne programy w sieci - poczytaj

Gosiek, spać nie możesz?
Niestety tojeść u mnie nie chce rosnąć. Próbowałam i znikała po góra dwóch latach. Pewnie jej za kwaśno.
Za to dąbrówka fajnie wyglądała, miałam chyba ze cztery odmiany. Dlatego planuję do niej wrócić. Uwielbiam ja też za kwitnienie.
A co do zdjęć, dzięki, już to wszystko przećwiczyłam. Miałam nawet w chmurze swoje bazy. Ale jakoś tego nie lubię. Ja nawet mam problem z ogarnianiem tych zdjęć co mam. Trudno mi opracować jakiś sensowny system archiwizacji, mam bałagan i nic nie mogę znaleźć. I to dziwne, bo w innych dziedzinach jestem nawet przesadnie systematyczna i poukładana
April 06:22, 07 kwi 2021

Kasya napisał(a)
Jak temperatura po drugiej str Wisły ?

Obecnie -1. A u ciebie ile? Agro zdjęłam z roślin, ciekawe czy nie za wcześnie.
Wcześniej nie sprawdzałam bo byłam zestresowana internetem. Wczoraj od południa nie było w okolicy internetu, jakaś awaria. A ja na dziś miałam zaplanowaną pracę zdalną i się wnerwiałam że będę musiała jechać do Centrum. Ale nie śpię od 4.30 i już w porządku. Dlatego mam kilka chwil żeby zajrzeć w przelocie na forum
Kasya 06:35, 07 kwi 2021

April napisał(a)

Obecnie -1. A u ciebie ile? Agro zdjęłam z roślin, ciekawe czy nie za wcześnie.
Wcześniej nie sprawdzałam bo byłam zestresowana internetem. Wczoraj od południa nie było w okolicy internetu, jakaś awaria. A ja na dziś miałam zaplanowaną pracę zdalną i się wnerwiałam że będę musiała jechać do Centrum. Ale nie śpię od 4.30 i już w porządku. Dlatego mam kilka chwil żeby zajrzeć w przelocie na forum

Teraz -3,6 a wcześniej było prawie -5