Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kokesz 20:47, 04 kwi 2021

April napisał(a)

Między płytami dosadzam macierzankę ale mam problem z miejscami bardziej cienistymi. Muszę poszukać jakiegoś zadarniacza drobnego znoszącego takie warunki. Już mi dziewczyny podpowiadały, będę w maju poszukiwać, bo to niezbyt popularne roślinki.

Jaką roślinę masz na myśli, bo też szukam na cieniste miejsce?
Agatorek 10:49, 05 kwi 2021

Taki „surowy” ogród też jest piękny. Taki bardzo leśny. I naturalny.

Pisałaś, że nie lubisz ściągać zdjęć z aparatu. Jak masz wejście SD w komputerze, to wystarczy kartę pamięci przełożyć z aparatu.
Chyba że to właśnie tego nie lubisz .

SlonecznyOgrod 11:52, 05 kwi 2021

Agatorek napisał(a)

Pisałaś, że nie lubisz ściągać zdjęć z aparatu. Jak masz wejście SD w komputerze, to wystarczy kartę pamięci przełożyć z aparatu.

Tak dokładnie ja przekładam kartę i tylko wytnij/wklej.
TAR 12:23, 05 kwi 2021

April dzialasz w ogrodzie? ja mialam ambitne plany ale pogoda pod psem, wieje leje i zimnica. obijamy sie w domu
April 15:03, 05 kwi 2021

Judith napisał(a)

Temat ziemi liściowej przerabiałam. U mnie największe zbiory to dębowe niestety... Brzozowe z kolei wymieszane albo z dębowymi i orzechowymi, albo z igliwiem... Jak nie spojrzysz du()a z tyłu . Brzozowe zostają na niektórych rabatach jako ściółka.

To z liśćmi jest dokładnie to co i u mnie. Kaszana

Właśnie wróciłam z ogrodu, cztery godziny intensywnego czyszczenia z igieł, liści, cięcia i ugniatania rabat po nornicach i kretach. Po co ja mam te dwa koty?...
April 15:07, 05 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Oczar pięknie czaruje i jak długo, wow!
Ciemierniki też bym brała jeszcze po zniżce, tylko kupować i sadzić

April, masz u siebie klona shirashawy?

Jestem zdziwiona trwałością kwiatów oczara, to jego pierwszy pełny sezon u mnie. To był bardzo dobry wybór.
Ciemierników nie umiałam sobie odmówić Kto by umiał?

Shirashawy JESZCZE nie mam
Za to z żalem stwierdziłam że stracę jednego klona palmowego, NN zielonego, którego przesadziłam jesienią. I to nie z mrozu bo był opatulony. One chyba nie lubią przesadzania. Ma plamy na większości pędów i ciemnieje. Już po nim Szkoda, bo ma ponad trzy metry...
April 15:10, 05 kwi 2021

Kokesz napisał(a)

Jaką roślinę masz na myśli, bo też szukam na cieniste miejsce?

Macierzanka się sprawdza, choć nie kwitnie za bardzo. Na liście jeszcze mam mitchela repens, muehlenbeckię, cotula dioica, ajuga reptans, jakieś rozchodniki drobne np ostry. Miałam coś jeszcze ale nie mogę znaleźć. Takie fajne kuleczki bordowe ma jak kwitnie.
April 15:13, 05 kwi 2021

Agatorek napisał(a)

W poprzednik komputerze nie miałam wejścia na SD, w tym mam. Poza tym na innym forum gdzie miałam ogród, musiałam najpierw zmniejszać zdjęcia. Tu tego nie trzeba robić. No i korzystać z hostingu. Tu wszystko jest prostsze.
Więc chyba się nie wymigam od aparatu
April 15:16, 05 kwi 2021

TAR napisał(a)
April dzialasz w ogrodzie? ja mialam ambitne plany ale pogoda pod psem, wieje leje i zimnica. obijamy sie w domu

Już podziałałam, cztery godziny orki, plecy mnie bolą. Ale jestem zadowolona że się ruszyłam. Zastałam się bo ostatnie dni byłam przeziębiona i miałam szlaban na ogród.
U mnie było znośnie, wiatr owszem ale do wytrzymania. Czasem pokropiło, niewystarczająco jednak żeby mnie przegonić
Zawsze kawałek do przodu.
Tylko te korytarze... rośliny wiszą w powietrzu.
Kasya 15:20, 05 kwi 2021

April napisał(a)

Macierzanka się sprawdza, choć nie kwitnie za bardzo. Na liście jeszcze mam mitchela repens, muehlenbeckię, cotula dioica, ajuga reptans, jakieś rozchodniki drobne np ostry. Miałam coś jeszcze ale nie mogę znaleźć. Takie fajne kuleczki bordowe ma jak kwitnie.

Może pragnia do cienia ?