Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 19:16, 08 kwi 2021

Aprilu ględzilam o Sangokaku i z 2 przeżyłych 1 dostał mocno w kosc przez ostatnie tygodnie przymrozkow, niewiele z niego zostanie drugi nawet wyglada znosnie. poki moj ogrod bedzie na wygwizdowie nie ma chyba sensu ich kupowac. oczywiscie zdechlakowi dam szanse, zobacze czy sie podniesie
April 19:45, 08 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Mam go niedługo, wsadziłam w miejsce po umarłym Atropurpureum za oczkiem na lewo. W sumie u mnie wszystkie gdzieś koło oczka rosną
Coś nie mogę zdobyć tego Jordana,juz długo szukam, będę szukać dalej
Twój duży jest?

A nie bałaś się że w tym samym miejscu może Katsura nie przeżyć? Że coś szkodliwego jest w ziemi?
Mój Jordan nie jest wielki ale też malusi nie jest, ok160cm.
April 19:48, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)
pierwszy raz chyba przeciwgrzybowym substrala na fytoftoroze, akurat to mialam pod reka. a potem pryskalam i podlewalam wywarem z czosnku.

Jutro będę w ogrodniczym to zobaczę co mają.
April 19:56, 08 kwi 2021

Milka napisał(a)

Jak nie ma co!
Super widoki.
Fajnie zadarnia podagrycznik variegata, jest zupełnie inny niż ten zwykły, osobiście go uwielbiam
pokazałam u siebie.

Irenko
Podagrycznik variegata znam, dostałam kiedyś od Tamaryszka. Niestety nie przetrwał mi w lesie. Podoba mi się, może kiedyś znów spróbuję posadzić. Fajnie rozjaśnia.
April 20:01, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)

dąbrówka chyba tez odkwasza podłoże wiec moglabys posadzic cos innego niz tylko kwasoluby bez zbędnego męczenia sie ze zmiana ph gleby. swoja drogą tez dąbrowke lubie. u mnie na jednej z rabat przyjechała z dzwonkiem poszarskiego i zawlaszlyly rabate na spole: dzwonek, tojesc i dąbrówka.

nie wiem czemu ale wole fiołki od tojesci, jakos taki sentyment z dziecinstwa mi pozostal. wtedy tez lubilam takie mroczniejsze leśne klimaty

O właśnie, przecież mam biały dzwonek poszarskiego, mogę dosadzić na ścieżkę plus właśnie dąbrówka i tojeść. Masz zdjęcia tej "kompozycji"? ciekawa jestem jak to wygląda.
Nie mam nic przeciwko fiołkom w części dzikiej. Ale na rabacie to masakra, z czasem tworzą twardy dywan. Podobnie konwalie, lubię ale w lesie.
April 20:09, 08 kwi 2021

Margo2 napisał(a)
Muszę wypróbować Twój sposób puszczania kota. Faktycznie powinnam go zostawić na wolnym sznurku.
Ja nadal nie wylazłam do ogrodu.
Od piątku ma być poprawa pogody, to w sobotę ruszę.
Muszę koniecznie obrobić warzywnik i rozsiać nawóz.
Nie mówiąc o wertykulacji, którą Ty chyba miesiąc temu już zrobiłaś

A ja nawet dzisiaj wyskoczyłam. Miało być na chwilkę a były cztery godziny. Skończyłam pracę o 15.00 i nawet nie jadłam obiadu tylko się przebrałam i do grabi.
TAR 20:17, 08 kwi 2021

April napisał(a)

O właśnie, przecież mam biały dzwonek poszarskiego, mogę dosadzić na ścieżkę plus właśnie dąbrówka i tojeść. Masz zdjęcia tej "kompozycji"? ciekawa jestem jak to wygląda.
Nie mam nic przeciwko fiołkom w części dzikiej. Ale na rabacie to masakra, z czasem tworzą twardy dywan. Podobnie konwalie, lubię ale w lesie.

no nie mam, bo mnie to akurat troche drazni i jak tylko mezaty ma chec na odchwaszczanie to wyrywa tojescie i nadmiary dąbrowki, chce tam czystego dzwonka, tojescie je zagluszaja.
konwalie uwielbiam, mam je w takich miejscach, ze nie przeszkadzaja innym roslinom a z kolei wiosna za wiele innych by sie tam nie uchowalo. polnocna strona pod sama rynną za murkiem na wejsciowej. tam daly rade bergenie i konwalie. szkoda tylko ze bergenie maja liscie jak parasole ale kwiatow prawie zadnych
April 20:25, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)
Aprilu ględzilam o Sangokaku i z 2 przeżyłych 1 dostał mocno w kosc przez ostatnie tygodnie przymrozkow, niewiele z niego zostanie drugi nawet wyglada znosnie. poki moj ogrod bedzie na wygwizdowie nie ma chyba sensu ich kupowac. oczywiscie zdechlakowi dam szanse, zobacze czy sie podniesie

Oj szkoda, może jednak uratujesz.
Ja dopiero dzisiaj miałam czas zrobić zdjęcia mojego klona.
Telefonem niestety nie jest łatwo zrobić takie zbliżenia

Po lewej stronie gałązka która żyje, po prawej czarna z plamami. I co dziwne, cały główny pień aż do gruntu jest jakby podzielony na pół. Lewa strona zielona, prawa ciemna, jakby była w cieniu.

April 20:27, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)

no nie mam, bo mnie to akurat troche drazni i jak tylko mezaty ma chec na odchwaszczanie to wyrywa tojescie i nadmiary dąbrowki, chce tam czystego dzwonka, tojescie je zagluszaja.
konwalie uwielbiam, mam je w takich miejscach, ze nie przeszkadzaja innym roslinom a z kolei wiosna za wiele innych by sie tam nie uchowalo. polnocna strona pod sama rynną za murkiem na wejsciowej. tam daly rade bergenie i konwalie. szkoda tylko ze bergenie maja liscie jak parasole ale kwiatow prawie zadnych

A mi o dziwo, sporo bergenii w tym roku zdechło. Chyba za sucha zima była. Szkoda bo ciągle próbuję je rozsadzać i powiększać zasoby. Bardzo je lubię.
Johanka77 20:47, 08 kwi 2021

A nie robiłaś w pobliżu tego klona ogniska?
Ja mam jednego doorenbosa co tak wygląda, bo za duże ognisko w starym palenisku go troszku usmażyło