Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 06:39, 07 kwi 2021

Kasya napisał(a)

Teraz -3,6 a wcześniej było prawie -5

No właśnie widziałam u ciebie. No szok i niedowierzanie. A tak ładnie przez szybkę wygląda
Kasya 06:48, 07 kwi 2021

April napisał(a)

No właśnie widziałam u ciebie. No szok i niedowierzanie. A tak ładnie przez szybkę wygląda

No u mnie to normalnie Suwałki, nie obrażając nikogo
April 06:51, 07 kwi 2021

Kasya napisał(a)

Ja nowo zakupione wrażliwce rękoma eMusia, pochowałam, a ty?
Kasya 06:55, 07 kwi 2021

Ja własnymi ale tez
Tylko deren schmetterling został... ale jemu chyba nic nie będzie jak śpi ?
Agatorek 10:00, 07 kwi 2021

April napisał(a)

Ja go już nie planuję przesadzać. Przesadzony był jesienią i na tym koniec. Kolejny krok to już tylko ognisko jak się nie da zawalczyć.
Chcę wyciąć zajęty pęd, niestety to pęd główny. Zostanie boczna gałąź, która jest żywa. Zamaluję cięcie maścią, opryskam przeciwgrzybowym i zobaczę.
Co znaczy że klon był martwy? Jakie były objawy? Bo mój ma czarne pędy, szare plamy takie jak u róży jak przemarznie. Te części z pewnością się nie obudzą. 3/4 klona muszę wyciąć bo widać że choroba postępuje od najcieńszych gałązek do pnia głównego.

Był marny, nie martwy. Ale miał właśnie takie czarne plamy i ciemne pędy, liście takie bez koloru i nierozwinięte, już nie pamietam dokładnie. Ale ewidentnie coś mu było. To było jakieś 2-3 lata temu. Rok temu już był ładny.
To chyba jakiś garnet. Ale tez nie jestem pewna.
Agatorek 10:04, 07 kwi 2021

Kasya napisał(a)

Masz tam jakiś biegun zimna chyba, taki lokalny.
Myślałam, że im bardziej na południe, tym cieplej
April 11:53, 07 kwi 2021

Kasya napisał(a)
Ja własnymi ale tez
Tylko deren schmetterling został... ale jemu chyba nic nie będzie jak śpi ?

No nie wiem, ja jak śpię, to odczuwam zimno Dobra, już cię nie drażnię. Da radę, to chwilowe obniżenia temperatury, nie długotrwałe
April 11:57, 07 kwi 2021

Agatorek napisał(a)

Był marny, nie martwy. Ale miał właśnie takie czarne plamy i ciemne pędy, liście takie bez koloru i nierozwinięte, już nie pamietam dokładnie. Ale ewidentnie coś mu było. To było jakieś 2-3 lata temu. Rok temu już był ładny.
To chyba jakiś garnet. Ale tez nie jestem pewna.

Oczywiście że miało być "marny", oj ten słownik...
Czyli może jednak nie przycinać. Już nic nie wiem. Myślałam że jak to "czarne" przytnę to ta choroba się nie rozprzestrzeni, zahamuje. Ale piszesz że jakieś liście jednak miał. A tutaj ta zdrowa część ma już pąki liściowe a ta czarna nic a nic.
Ale dzięki za każdą podpowiedź. Teraz zimno to i tak go nie dotknę ale zaznaczę sobie granicę tego czarnego teraz i zobaczę czy się przemieszcza.
Tak czy siak, do ostatniej chwili dam mu szansę.
TAR 11:58, 07 kwi 2021

April napisał(a)

Z Tojeścią rozesłaną próbowałam dwa razy i zanikła, taka ciekawostka. A inni narzekają na nadmiar

chcesz worek? jak w koncu zawilce wyleza to na stowe z tojescia dostaniesz
mrokasia 11:59, 07 kwi 2021

Ja nie wytrzymałam i przycięłam te dwa suche pędy na Sangokaku. Ale u mnie to chyba po prostu uszkodzenia mrozowe były. Pokaż tego swojego bidoka.