Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

sarenka 16:02, 04 kwi 2021

A powiedz mi, jakie wyprzedaże ciemierniki w LM sat? Byłam w piątek kupiłam ostatniego bordowego jaki był,a reszta co była to nie było żadnej info,że coś taniej są...
Teraz mają być przymrozki to chyba dobrze do domu zabierać je do domu? Mam 3 i czekają na posadzenie póki co...

I zadałam pytanie u siebie- może jakieś drzewa do nie za dużego ogrodu możesz polecić? Ja wiem,że ty masz las i dużo drzew,ale jakieś takie nie za wielkie sadzilas u siebie??
Judith 16:35, 04 kwi 2021

April napisał(a)

Z połowy działki, którą już sprzątnęłam, zebrałam około 100 koszy z igliwiem. Jeszcze drugie tyle mnie czeka.

A masz jakiś sposób na zagospodarowanie igliwia? Ja swoje wystawiam razem z liśćmi na wiosenny odbiór liści... W tym roku odbiór był dość szybko, a jednocześnie długo zimno (co nie sprzyjało pracom ogrodowym) i nie wszystko zostało sprzątnięte na czas... Chyba zostawię na rabatach do jesieni...
MiluniaB 17:41, 04 kwi 2021

Hej Aprilku Może i ja jutro podziałam w ogrodzie. Rh i bukszpany cały czas zamknięte w kojcu czekają na posadzenie. Magnolia na rabacie, ale w donicy.
Jakoś mi się nic nie chce.

Ładne masz widoki w leśnym ogrodzie
April 18:15, 04 kwi 2021

sarenka napisał(a)
A powiedz mi, jakie wyprzedaże ciemierniki w LM sat? Byłam w piątek kupiłam ostatniego bordowego jaki był,a reszta co była to nie było żadnej info,że coś taniej są...
Teraz mają być przymrozki to chyba dobrze do domu zabierać je do domu? Mam 3 i czekają na posadzenie póki co...

I zadałam pytanie u siebie- może jakieś drzewa do nie za dużego ogrodu możesz polecić? Ja wiem,że ty masz las i dużo drzew,ale jakieś takie nie za wielkie sadzilas u siebie??

Ciemierniki były przecenione o 50 procent. Wcześniej po 25. Orientalne, bez nazw odmianowych. Stały przy samym wejściu, niezbyt to było wyeksponowane, dopiero wychodząc zauważyłam. Ja byłam w czwartek. Po mnie jakiś facet się rzucił, jak zobaczył że wzięłam 4szt. Może szybko poszły? Nie wszystkie były przecenione.
Ma być niby tylko -2 ale i tak chyba schowam do domu.
A na drzewach się nie znam za bardzo. U siebie posadziłam buki, graby klony. Mam też klony palmowe.
Może pomyśl o świdośliwach? Są piękne, wielopniowe.
April 18:21, 04 kwi 2021

Judith napisał(a)

A masz jakiś sposób na zagospodarowanie igliwia? Ja swoje wystawiam razem z liśćmi na wiosenny odbiór liści... W tym roku odbiór był dość szybko, a jednocześnie długo zimno (co nie sprzyjało pracom ogrodowym) i nie wszystko zostało sprzątnięte na czas... Chyba zostawię na rabatach do jesieni...

Kiedyś igliwie spalałam na ognisku. Ale teraz palę tylko pędy różane i liście, żeby nie rozprzestrzeniać chorób grzybowych. Igliwie rozsypuję na niezagospodarowanej części działki, gdzie psy mają wybieg. Tam powoli się rozkłada jako naturalna ściółka.
Liście, jeżeli to nie są dębowe ani orzechowe, ani chore, to skarb. Jeżeli masz gdzie, to możesz zbierać do worków, które trochę dziurawisz, i w nich kompostować. Będziesz miała wspaniałą ziemię liściową, najcenniejszą jak istnieje.
April 18:25, 04 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)
Hej Aprilku Może i ja jutro podziałam w ogrodzie. Rh i bukszpany cały czas zamknięte w kojcu czekają na posadzenie. Magnolia na rabacie, ale w donicy.
Jakoś mi się nic nie chce.

Ładne masz widoki w leśnym ogrodzie

Rh i buksy zamknięte w kojcu.... boisz się że uciekną????

Dobry plan, ja też jutro chcę popracować, ma być cieplej.
Dzisiaj mi też się nic nie chce, trzeba odpocząć, po to są święta Jutro ruszysz ze zdwojoną energią
sarenka 18:49, 04 kwi 2021

April napisał(a)

Ciemierniki były przecenione o 50 procent. Wcześniej po 25. Orientalne, bez nazw odmianowych. Stały przy samym wejściu, niezbyt to było wyeksponowane, dopiero wychodząc zauważyłam. Ja byłam w czwartek. Po mnie jakiś facet się rzucił, jak zobaczył że wzięłam 4szt. Może szybko poszły? Nie wszystkie były przecenione.
Ma być niby tylko -2 ale i tak chyba schowam do domu.
A na drzewach się nie znam za bardzo. U siebie posadziłam buki, graby klony. Mam też klony palmowe.
Może pomyśl o świdośliwach? Są piękne, wielopniowe.

We wtorek jeszcze podjadę do LM
Mam dwie śś obelisk
Niedawno kupiłaś judaszowce,a masz może Avondale?
April 19:03, 04 kwi 2021

sarenka napisał(a)

We wtorek jeszcze podjadę do LM
Mam dwie śś obelisk
Niedawno kupiłaś judaszowce,a masz może Avondale?

Mrokaśka ma Obelisk. Ja mam lamarcką i olcholistną Sleyt.

Judaszowce mam tylko kanadyjskie.
Judith 19:42, 04 kwi 2021

April napisał(a)

Kiedyś igliwie spalałam na ognisku. Ale teraz palę tylko pędy różane i liście, żeby nie rozprzestrzeniać chorób grzybowych. Igliwie rozsypuję na niezagospodarowanej części działki, gdzie psy mają wybieg. Tam powoli się rozkłada jako naturalna ściółka.
Liście, jeżeli to nie są dębowe ani orzechowe, ani chore, to skarb. Jeżeli masz gdzie, to możesz zbierać do worków, które trochę dziurawisz, i w nich kompostować. Będziesz miała wspaniałą ziemię liściową, najcenniejszą jak istnieje.

Temat ziemi liściowej przerabiałam. U mnie największe zbiory to dębowe niestety... Brzozowe z kolei wymieszane albo z dębowymi i orzechowymi, albo z igliwiem... Jak nie spojrzysz du()a z tyłu . Brzozowe zostają na niektórych rabatach jako ściółka.
SlonecznyOgrod 20:33, 04 kwi 2021

Oczar pięknie czaruje i jak długo, wow!
Ciemierniki też bym brała jeszcze po zniżce, tylko kupować i sadzić

April, masz u siebie klona shirashawy?