Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 20:53, 08 kwi 2021

Johanka77 napisał(a)
A nie robiłaś w pobliżu tego klona ogniska?
Ja mam jednego doorenbosa co tak wygląda, bo za duże ognisko w starym palenisku go troszku usmażyło

Nie, żadnego ogniska. Przesadziłam go jesienią na środek kwadratowej, 100 metrowej rabaty, bo poprzednia miejscówka okazała się z mała dla niego. Bałam się że mi wkrótce dach rozwali a tu taka przykra niespodzianka.
Johanka77 20:54, 08 kwi 2021

Klimatyzuje się chłopak...
TAR 20:58, 08 kwi 2021

moj Sangokaku byl wielopienny i kilka glownych pędów zostało ale sa w mniejszosci, wiekszość czarna i schnie. na razie niech sobie rosnie, spryskam tylko na grzyba i podleje czosnkiem. mam nadzieje ze nie podgnił, zroblilam mu ładny drenaż i wlasciewe podloze. wyglada na przemrożonego.

bergenie mam pod rynnami plus na obwódce tez na dosc mokrym ale slonecznym stanowisku. te przy rynnach są ogromniaste, jednak to prawda ze wola wiecej wody. zawsze porownania robie do poprzedniego ogrodu gdzie mialam piach, tam bergenie nie rosly wcale. to samo mialam z runianka, podziwiam coraz piekniejsze etapy zadarniania. czekam az połacza sie z epimedium i kokoryczami, pewnie to jeszcze lata potrwa ale cierpliwosc mam
Anda 21:45, 08 kwi 2021

Wygląda jak werticilioza.

Cytuje z Wikipedii

Można tylko zapobiegać chorobie, porażonej przez werticiliozę rośliny nie można już uratować. Podlewanie korzeni wodą z fungicydami jest niewskazane: jest mało skuteczne, kosztowne i powoduje skażenia wód gruntownych. Opryskiwanie drzewa fungicydami jest w ogóle nieskuteczne.

Obcięłaś juz coś i obejrzalaś przekrój gałązki?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 21:48, 08 kwi 2021

April napisał(a)

A mi o dziwo, sporo bergenii w tym roku zdechło. Chyba za sucha zima była. Szkoda bo ciągle próbuję je rozsadzać i powiększać zasoby. Bardzo je lubię.

Moje niektóre bergenie tez na razie nie za ciekawie wyglądają. U mnie było mokro.

Dziwnie wyglada ten klon. Niestety nie mam pojęcia co mu może być.
Judith 22:12, 08 kwi 2021

Nie wiem czy nie wyważam otwartych drzwi, ale kiedyś trafiłam przypadkowo na wątek dotyczący chorób klonów tu na Ogrodowisku, zatem podaję link .

https://www.ogrodowisko.pl/watek/799-choroby-klonow-klon-acer
TAR 22:21, 08 kwi 2021

Anda napisał(a)
Wygląda jak werticilioza.

Cytuje z Wikipedii

Można tylko zapobiegać chorobie, porażonej przez werticiliozę rośliny nie można już uratować. Podlewanie korzeni wodą z fungicydami jest niewskazane: jest mało skuteczne, kosztowne i powoduje skażenia wód gruntownych. Opryskiwanie drzewa fungicydami jest w ogóle nieskuteczne.

Obcięłaś juz coś i obejrzalaś przekrój gałązki?
u Jolanki wstawilam artykul o wertyciliozie, Inka mi przeslala. Grzybki moga pomoc
Agatorek 20:30, 10 kwi 2021

Aprilku, widziałam Twojego klona u Iwonki i chyba się zakochałam .
Piękny
mirkaka 06:10, 11 kwi 2021

U mnie klon Shirasawy ma kilka gałązek czarnych, ale ja to tłumaczę mrozami, nie verticiliozą, może u Ciebie mroźne wiatry z tej jednej strony wieją ?
Ja swoje martwe obetnę, i będę czekać, zobaczymy czy się zregeneruje.
Miałam verticiliozę na perukowcu, w kilka dni potrafił zwiędnąć, całe gałęzie więdły, ale to obserwowałam latem.
April 06:13, 11 kwi 2021

Johanka77 napisał(a)
Klimatyzuje się chłopak...

W jakiś dziwny sposób