Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

lilarose 23:09, 21 sie 2021

ja nie powinnam oglądać takich dużych ogrodów, z dużo fajnych roślin
April 06:29, 22 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Wrócił z kumplami!

No już ja ich ugoszczę jakimś śmierdzącym świństwem, to wrócą skąd przyszli
April 06:32, 22 sie 2021

lilarose napisał(a)
ja nie powinnam oglądać takich dużych ogrodów, z dużo fajnych roślin

Ja i tak staram się ograniczać gatunki, bo misz masz się robi. A poza tym jak mam sprawdzoną roślinę to dzielę ją do upadłego i sadzę wszędzie gdzie się da. Taką rośliną jest u mnie np hakone All Gold, żurawka Dark Secret i żurawka Brownies oraz trzcinnik brachytricha.
Na rabacie z hakonką, tak często kopię i dzielę że nawet kret był tam dwa dni i zwiał.
April 07:28, 22 sie 2021

Toszkę ostatnio poszalałam i machnęłam w dwa dni niemal połowę planowanego paprociowiska. Większość z własnych, dzielonych teraz sadzonek hakone, języczników, triarelek i carexów Raureif. Oraz niemal niewidocznego roztrzepańca od Ursy, parzydła Kneiffii.
W środku moja ulubiona ostatnio hortensja Pastel Green. No i oczywiście trochę paproci.
Paprociowisko umiejscowione jest obok rabaty z misą. Udało mi się zrobić połowę. W przyszłym roku ciąg dalszy, po wyrównaniu poziomów gruntu.

Wyobraźnia przy lokalizowaniu tak małych roślin bardzo wskazana
Ale jak się zagęszczą, będzie super. Cieszę się że to zrobiłam bo do zimy jeszcze zdążą się ukorzenić.
W planowaniu pomogła mi Inka, bo zacięłam się w pewnym momencie jak stary scyzoryk Mam nadzieję że coś z tego będzie bo robiłyśmy to już po ciemku

Kokesz 07:38, 22 sie 2021

Super

Inka, nie wybierasz się czasem w moje strony?
April 07:39, 22 sie 2021

Mam nadzieję że języczników nie uśmierciłam takim mocnym dzieleniem i szybko nabiorą masy, bo je uwielbiam

To to miejsce po prawej od rabaty z misą, zaraz za ścieżką

I wariacje na temat Pastel Green
Kupowałam ją u Szmita

Mam ją też w innym miejscu i wiem że bardzo ładnie się rozrasta, jest nieduża, kompaktowa i urocza.
Alija 07:39, 22 sie 2021

April napisał(a)

Miseczka dla koteczka, bardzo mi się podoba. On to ma życie u Ciebie, las do spacerków, miseczka z wodą, ławeczka do odpoczywania, na dodatek wszystko pod kolor.
Osłonka na doniczki wygląda super.
April 07:42, 22 sie 2021

Kokesz napisał(a)
Super

Inka, nie wybierasz się czasem w moje strony?

Dzięki
Potrzebowałam żeby ktoś mną potrząsnął. Inne spojrzenie, nawet takie na szybko, bardzo dużo daje. Ja przestałam gonić własny ogon
Alija 07:42, 22 sie 2021

Gratuluję paprociowiska. Szybka jesteś.
April 07:46, 22 sie 2021

Alija napisał(a)

Miseczka dla koteczka, bardzo mi się podoba. On to ma życie u Ciebie, las do spacerków, miseczka z wodą, ławeczka do odpoczywania, na dodatek wszystko pod kolor.
Osłonka na doniczki wygląda super.

Wszystkie trzy futra są u mnie rozpieszczane I pod kolor właścicielki

Ciekawe czy autor paleniska nie pogniewa się za takie wykorzystanie jego dzieła
Mam jeszcze pomysł by paleniska wykorzystywać jako podstawę pod stolik. Może kupię jakiś gruby blat drewniany, rustykalny np opalany i oprę na takich dwóch paleniskach. Powinno wyglądać fajnie. Jutro jeszcze dwa odbieram w sklepie.