Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 12:41, 25 sie 2021

AnnaCh napisał(a)
Jak patrzę ile można zrobić pracy w sezon, to normalnie mi wstyd, że u mnienic się nie dzieje właściwie
Podziwiam, piękne rabaty
A wraccając do kretów to ciężka sprawa. Walczę od lat, mąż łapał je w żywołapki i wywoził, niestety chyba ewolucja nastąpiła, ostatnio się wycwaniakowały i potrafiły omijać żywołapki i nawet napychać do nich ziemi.
Cierpliwość mi się na wiosnę skończyła, jak się okazało, że dwa z pięciu doorenbosów, regularnie podkopywanych mi padło W ruch poszły bomby z targetu, na razie do tej pory spookój jest, chyba reszta się wystraszyła...

Aniu, gdzie zaginęłaś? Dawno nie widziała, ani ciebie, ani fotek od ciebie
Bolesny temat - krety. U mnie ciągle kopią. Ja na razie leję różne śmierdziuchy. W razie czego wypróbuję to co ty, skoro takie skuteczne się okazało, muszę o tym poczytać.
April 12:43, 25 sie 2021

Mgduska napisał(a)

He he, od patrzenia szybciej przechodzi.
Ja jednak wolałabym mieć plan (skrzywienie zawodowe), z doświadczenia wiem, że jak działam bez projektu, potem muszę sześć razy poprawiać. Ale projekty dojrzewają długo, bo u siebie projektować najgorzej. Tzn najlepiej, ale ponieważ to ja ostatecznie odpowiadam za decyzje, więc najgorzej

A ja jakoś za bardzo nie przerabiam. Projekt mam w głowie, to mi wystarcza, taki ogólny. Nasadzenia trochę na żywioł.
Czym się zajmujesz zawodowo że masz takie skrzywienia? Jeśli można spytać oczywiście...
UlaB 12:48, 25 sie 2021

April napisał(a)

Ula, bardzo mi miło. Sporo jest tu fajnych, cienistych ogrodów. Sama czerpałam z nich inspirację.
Trzymam kciuki za twój kawałek raju. W razie potrzeby masz tu zawsze wielu pomocników i doradców.

Aprilku, mój osobisty przydomowy tez jest cienisty, tyle że mikrus (sporadycznie cos tu pokazuję) i od dawna mi nie wystarczał (co widac w podpisie - sprawiłam, że niektórymi moimi nadwyżkami zagospodarowano patio w pracy ). Znam sporo cienistych tutaj na O., mam wrażenie, że jestem na tym forum od wieków , ale Twój, Ursy i Malgol to moje ulubione ogrody. I co prawda nasza działka rekreacyjna jest słoneczną tabula rasa (prawie, bo juz nasadziłam drzew i mam drzewa tuz przy granicy), to widzę gdzie niedługo zrobi się cieniście i kiedyś będzie cudownie Pierwsze nasadzenia krzewów i bylin ruszą w przyszłym roku - juz przebieram nóżkami. Oby tylko czasu mi starczyło na realizację przyszłorocznego planu.
April 12:52, 25 sie 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Witaj Izuniu, właśnie zabrałam się za nadrabianie zaległości (nie było mnie w domu prawie trzy tygodnie) no i chyba nie dam rady Ale: serdecznie do mnie zapraszam kiedy bądź, choć ostatnio straciłam kontrolę nad tym moim buszem, więc lekko zaniedbany jest A do Ciebie i Mrokasi planuję nalot na początku września, jeśli tylko mnie przyjmiecie
Dobra, a teraz idę nadrabiać te kolejne strony, bo jestem na 5 sierpnia

O, Agatka nam się pojawiła Ja, Jola na chrzcie otrzymałam Ale może być po prostu
April
Że u ciebie busz, to łatwo uwierzyć, ale że straciłaś kontrolę to jakoś trudno. Jeżeli chcesz zobaczyć naprawdę zaniedbane rabaty to u mnie jak znalazł. Robię nowe, nie ogarniam starych. Może kiedyś.
A w odwiedziny oczywiście zapraszam. Cieszę się że się zdecydowałaś. Resztę na pw.
April 12:55, 25 sie 2021

TAR napisał(a)

kochana nie denerwuj sie na mnie, ja serio pytam (kiedys napisze skad ta ciekawosc) czy kosi sie teren pomiedzy drzewami, gdzie jeszcze nie ma rabat.

Ja mam na myśli zielsko NA RABATACH, pomiędzy roślinami. A tam gdzie jeszcze nic nie robiłam, między drzewami, to nic nie rośnie, nie mam co kosić Klepisko...
April 13:00, 25 sie 2021

UlaB napisał(a)

Aprilku, mój osobisty przydomowy tez jest cienisty, tyle że mikrus (sporadycznie cos tu pokazuję) i od dawna mi nie wystarczał (co widac w podpisie - sprawiłam, że niektórymi moimi nadwyżkami zagospodarowano patio w pracy ). Znam sporo cienistych tutaj na O., mam wrażenie, że jestem na tym forum od wieków , ale Twój, Ursy i Malgol to moje ulubione ogrody. I co prawda nasza działka rekreacyjna jest słoneczną tabula rasa (prawie, bo juz nasadziłam drzew i mam drzewa tuz przy granicy), to widzę gdzie niedługo zrobi się cieniście i kiedyś będzie cudownie Pierwsze nasadzenia krzewów i bylin ruszą w przyszłym roku - juz przebieram nóżkami. Oby tylko czasu mi starczyło na realizację przyszłorocznego planu.

Ula, patio zagospodarowane widziałam. Jeszcze trochę traw, np hakone lub brachytricha i będzie bardzo przytulne. Ale zdjęć z nowej działki nie kojarzę.
Tak, ogród Malgol bardzo lubię. Na Ursy się inspiruję, to mój ulubiony z cienistych.
Jeśli zaczęłaś od sadzenia drzew to świetne posunięcie. Resztę spokojnie powolutku można wtedy planować
UlaB 13:11, 25 sie 2021

Chyba jest w wątku "pracowym" dywagacja ze zdjęciem półpoglądowym o tym czy ziemia na działce za mokra na choiny czy nie - wtedy było to jeszcze wyczyszczone pole Potem świerków nie było widać zza chwastów wyrastających radośniej niż trawnik, chociaż w promieniu pół metra od każdego pieliłam w miarę regularnie. Generalnie wg mnie nie ma jeszcze co pokazywać, poza tym nie bardzo jest kiedy Ale jakąś dokumentację staram się robić - na biforafterki, kiedyś

PS: plan na hakone do pracy jest od ponad roku, moje nawet by nie zauważyły ubytku po pobraniu sadzonek, ale impulsu brak
Agania 13:18, 25 sie 2021

April napisał(a)

A ja języczniki dzieliłam ze swoich sadzonek, chyba trzyletnich. Miałam je w miejscu gdzie niemal nie podlewałam i bez szału, ale rosły. Teraz jak będą miały linię kroplującą, bo zamierzam ją po zakończeniu nasadzeń położyć, to chyba będzie jeszcze lepiej. Adiantum pedatum też planuję, u Ursy rośnie wiec i u mnie da radę.
Poza tym będę właśnie wybierać rośliny do suchego cienia. Nie każda paproć potrzebuje dużej wilgoci.

Tak sobie z paprociami latam po ogrodzie...nie poddaję się
Języczniki chyba tam gdzie posadzilam miały jednak za sucho, powodzenia
z tą linią kroplującą
April 13:42, 25 sie 2021

Słuchajcie, bo cały czas gadam a parę zdjęć by się przydało.
Na końcu działki, za rabatą z misą, zaczyna powstawać kolejne miejsce zwane Rabata pod górką.
Jest już ławeczka, będzie chyba i druga. Posadziłam hortensje Pink i Sweet Anabelle. Jako wypełniacz jest żurawka Dark Secret. Na razie dwa prosa North Wind ale będzie więcej. Jest też bez Aurea i rdesty Vesuvium. Będzie jeszcze rdest Blackfield, którego muszę przesadzić z innego miejsca i łany hakone. Ale to już wiosną bo sił braknąć zaczyna. Jeszcze tylko wyłożę kartony i wysypię korę bo to zawsze ochrania korzenie zimą.
Kilka fotek

CDN...
April 13:54, 25 sie 2021

Widok z paprociowiska