Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Brzozowadzie... 12:10, 09 lut 2021

Wrzucę zaraz u siebie Zawilce mam honorine jobert i cały czas mnie kusi, żeby zastąpić takimi bladymi różowymi nn
April 12:13, 09 lut 2021

To znam, ale fotki pokaż, może mnie coś natchnie. Bo jeszcze mi tam nie gra. Myślałam o tych miniaturowych rutewkach, kiusjańskich czy jakoś tak...
Ty chyba masz takie? Uwielbiam fiolet z bordo. Ściana jasno szara, więc jasne kiepsko będzie widoczne. Chyba że właśnie różowe, ale to zaburzy mi kolorystykę.... dumam, dumam
Brzozowadzie... 12:21, 09 lut 2021

April napisał(a)
To znam, ale fotki pokaż, może mnie coś natchnie. Bo jeszcze mi tam nie gra. Myślałam o tych miniaturowych rutewkach, kiusjańskich czy jakoś tak...
Ty chyba masz takie? Uwielbiam fiolet z bordo. Ściana jasno szara, więc jasne kiepsko będzie widoczne. Chyba że właśnie różowe, ale to zaburzy mi kolorystykę.... dumam, dumam

Te kiusjańskie są cudowne. Tylko one są bardzo filigranowe, na sam brzeg.
Piąteczka - też lubię taki duet baaardzo
Już wrzuciłam u siebie, zapraszam
Brzozowadzie... 12:28, 09 lut 2021

Jeszcze by można do tych rdestów cyknąć jarzmianki Moulin Rouge - one są ZARĄBISTE I będą wczesniej kwitły zanim rdest ruszy, a potem się połączą. No i rzeczywiście do tego jakiś fiolet i jesteśmy w raju. Sorry, Jolu, tak sobie głośno myślę
April 12:55, 09 lut 2021

Dzięki Agatko, Bardzo mi pomogłaś.

wrzucę moje rozważania tutaj żeby łatwiej znaleźć.

Dzięki
Jak te kiusjańskie późno ruszają to nie, bo rdest też późno. Poza tym myślałam że mają ciemniejsze kwiaty

Fajnie z hostami Praying Hands i trawkami. Może faktyczne carex sabiński. Zobaczę jak carexy przeżyły u mnie zimę. Byłoby nawiązanie. Po jednej stronie ścieżki miałabym rdest Blackfield podsadzony sabińską a po drugiej mam rdest Fat White podsadzony sabińską. To by ładnie nawiązywało. Rdesty białe mam na tle tuj więc są wyeksponowane. A rdest bordowy na tle jasnej elewacji.
A zawilce ewentualnie po prawej stronie ścieżki, tam gdzie białe rdesty...

No i widzisz, natchnęłaś mnie

Muszę poszukać czy mam zdjęcia tej drugiej strony ścieżki, dla dopełnienia wizualizacji...
April 12:56, 09 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jeszcze by można do tych rdestów cyknąć jarzmianki Moulin Rouge - one są ZARĄBISTE I będą wczesniej kwitły zanim rdest ruszy, a potem się połączą. No i rzeczywiście do tego jakiś fiolet i jesteśmy w raju. Sorry, Jolu, tak sobie głośno myślę

To też fajny pomysł. Muszę sprawdzić porę kwitnienia tych moich rutewek (gdzie ja mam ich nazwę...) i jarzmianek Moulin Rouge.
Brzozowadzie... 13:29, 09 lut 2021

To się cieszę A wiesz, tak mi przyszło do głowy, że możnaby zamiast sabiński, taką podobną do niej carex Spring wrzucić, ona ma lekko limonkowy odcień i z tymi bordami...mmmmm.
April 13:46, 09 lut 2021

Właśnie się zorientowałam że te fotki co pokazywałam wcześniej to nie zeszły sezon ale poprzedni.
Znalazłam zdjęcia z zeszłego roku, gdy już szalały werbeny i trzcinniki na tej rabacie.
Lepiej pokazują że tam późnym latem i jesienią jest już busz. Tylko wiosnę i wczesne lato trzeba ogarnąć

dołem przebija się jeszcze kocimiętka, która była tam wcześniej
Stopniowo ją przesadzam w inne miejsca

April 13:49, 09 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
To się cieszę A wiesz, tak mi przyszło do głowy, że możnaby zamiast sabiński, taką podobną do niej carex Spring wrzucić, ona ma lekko limonkowy odcień i z tymi bordami...mmmmm.

Tej zupełnie nie znam.
A gdzie kupiłaś bo w ZP nie widzę jej w ofercie...
Brzozowadzie... 14:24, 09 lut 2021

April napisał(a)

Tej zupełnie nie znam.
A gdzie kupiłaś bo w ZP nie widzę jej w ofercie...

Wrzucę Ci na priv sklep, w którym są.
Nooo, werbena i trzcinniki robią robotę, to takiej to już bym nic nie zmieniała Ewentualnie jakiś duży liść dla faktury.